"Eesti muusika karika" poolfinaal: vastamisi lähevad Shanon ja The Swingers.Foto: Külli Rummel / TV3
Tele
5. mai 2019, 10:00

„Eesti muusika karika” poolfinaalis The Swingersiga vastamisi astuv Shanon: me pole bändiproovi teinud 7–8 aastat

Sel pühapäeval lähevad „Eesti muusika karikas” poolfinaalis vastamisi Shanon ja The Swingers. Võitjat ootab koht finaalis. Mõlemad bändid on nautinud teekonda läbi kõigi voorude.

Shanoni solist Taavi Immato tunnistab, et teadis Swingersi repertuaarist nende „Eesti laulu” võistluslugu ja versiooni loost Despasito, kuid eriti kursis polnud. „Kuna nad on peobänd, siis on neil repertuaaris väga palju välismaa lugude kavereid, aga ega ma kõike ei tea,” sõnab Taavi.

„Kuidas ma ütlen, õnn või õnnetus, pigem õnn, et neil on nii palju liikmeid ja praktiliselt võis ju valida loo ükskõik kelle repertuaarist. Jami lugu „See viis” on selline hea, millega meil klikkis kõige paremini,” selgitab Taavi, kuidas nende valik sündis.

Swingersi üks lauljaid Tanja Mihhailova-Saar tunnistab, et nad kuulasid ikka mõned lood enne üle, kui selle ühe kasuks otsustasid. Mõte esitada koos Mikuga (Tanja abikaasa Mikk Saar – toim.) duetina „Jäätunud jäljed” tekkis loost endast. „Tundus selline lugu, et seda saab laulda kas üksi või kahekesi. Kuna Mikk ja Birgit on juba duetti laulnud („Isa tuli koju” – toim.) ja me kolmekesi tegime Kadri Voorandi laulu, siis tundus mulle huvitav teha seda koos Mikuga. Kuna me oleme ka paar, siis tundus nõnda asjakohane. See tuli kuidagi hästi loomulikult,” selgitab ta loo valikut.

Kõik saate jaoks tehtud lood leiavad koha ka The Swingersi repertuaaris. Foto: Külli Rummel / TV3

Shanoni repertuaariga on Tanja hästi tuttav. „Kuulan raadiot päris tihti. Tean enam-vähem kogu nende repertuaari, võib-olla mitte peast kõiki sõnu, aga kindlasti refrääni oskan kaasa laulda,” räägib Tanja.

Loost „Koolis” oma versiooni tegemine oli Taavi sõnul paras pähkel. „Originaalis on ta selline... nagu vanasti tehti muusikat. Meie eesmärk ongi teha tänapäevaseks. Tuli idee, et teeks kantrikaks, aga selleks kulus väga palju tööd!”

Swingers pani oma võtmesse loo „Linda, Linda” ja üllatab sellega kõiki televaatajaid. „Meil jah Timo ja Mihkel teevad erinevaid versioone lauludest ja see on pigem Timo nägemus sellest loost, teine versioon täiesti,” muigab Tanja. Lugu saab ladina muusika puudutuse, muutub kiiremaks ja mängu tuuakse ka saksofon. „Meil on bändis päris head mehed ja kõrvad,” naerab ta taas, lisades, et nad katsetasid erinevaid versioone ja oma väikese soolo lisavad kõik.

Saatekogemus on nii Taavi kui ka Tanja sõnul nende bändidele palju juurde andnud. Aastas ligi 150 kontserti andev Taavi tunnistab, et nad ei ole bändiproovi teinud põhimõtteliselt 7–8 aastat, saade aga sundis neid maha istuma ja proovi tegema. „Lähme lavale ja teeme oma asja. Nüüd oli teistsugune kogemus, need lood sunnivad ja lausa nõudsid, et läheksime stuudiosse või prooviruumi ja mõtleksime mingisuguseid asju välja,” tõdeb mees.

Taavi Immato tunnistab, et nad ei ole bändiga proovi teinud 7-8 aastat ja nüüd tuli taas prooviruumis maha istuda. Foto: Külli Rummel / TV3

„Meie jaoks on see lahe kogemus ja proovikivi. Tundub, et seni on hästi läinud,” muigab Taavi.

Swingers kavatseb jätkata saates kõlanud laulude esitamist ka edaspidi. „Kõik need versioonid ja laulud saavad kõlada meie pidudel. Teleprojekt ei jää ainukeseks esituseks. Tegime midagi sellist, millega me ka muidu tegeleme,” sõnab Tanja.

Lisaks uutele lugudele on see Swingersi jaoks hea võimalus ennast rahvale tutvustada. „Pead ju tutvustama enda bändi ja mida me teeme. Mõni on lihtsalt kuulnud, aga pole näinud ja sai nüüd saates oma silmaga näha,” sõnab Tanja, tunnistades, et talle väga meeldib telesaateid teha.