Eurovisioni võitnud Hollandi laulja Duncan LaurenceFoto: Jörgen Norkroos
Üritused
19. mai 2019, 20:10

Reeglite rikkumine! Eurovisioni võitnud Hollandi lugu ripub juba kaks aastat videoportaalis (10)

On teada tuntud tõsiasi, et Eurovisioni reeglid on karmid ja ükski võistluslugu ei tohi olla kõlanud enne eelneva aasta 1. septembrit. Wiwibloggs kirjutab aga, et tänavuse Eurovisioni suurfavoriidi Hollandi võistluslugu "Arcade" ripub Youtube'is juba aastast 2017. 

Video postitati 9. juunil 2017, see on 29 minutit pikk, ning seal kõlab viis pala. "Arcade" on videos esimene lugu, see ripub seal täispikkuses ja täpselt sellisena, nagu see praegu ka võistluses on. 

 

Eurovisioni reeglites seisab, et muusika ei tohi olla kommertseesmärkidel avaldatud enne 2018. aasta 1. septembrit. Juhul, kui lugu on avalikkusele varem avalikustatud, näiteks sotsiaalmeedias, videoplatvormidel või avalikkuses esitatud, peab vastav ringhääling sellest kohe EBU-le teada andma. EBU-l on õigus lugu võistluselt eemaldada. 

Et videol oli vaid 500 vaatamist, tekib küsimus, kas see läheb kommertseesmärkide alla. Ilmselt mitte. Samuti tundub ka koht, kus seda esitati, üsna pisike - väidetavalt esitati seda ühel hilisõhtusel tudengite üritusel.

Hollandi ringhääling ei ole seda teemat veel kommenteerinud.

Ka varem on sellised teemad üles kerkinud. Aastal 2018 esitas Valgevene esindaja Alekseev oma lugu "Forever" mitu kuud enne avalikustamistähtaega. 2016. aasta Ukraina võidulugu "1944" sattus samuti skandaali keerisesse, sest oli kõlanud 2015. aasta maikuus ühel kontserdil.

"Selle reegli eesmärk on vältida loo laia levikut enne Eurovisioni lauluvõistlust, sest see võib mõnele loole anda ebaausa edu," kommenteeris EBU. "Varasemalt on lood küll enne olnud avalikult kuulatavad, kuid pole olnud kättesaadavad laiale auditooriumile ja need on saanud loa osaleda Eurovisionil."

Jamala loo puhul juhiti EBU tähelepanu sellele alles pärast lauluvõistluse lõppu. Et videot oli näinud vaid paarsada inimest, otsustas EBU siis, et see ei andnud naisele Eurovisionil mingisugust ebaõiglast edu. 

Hea lugeja, mida arvad sina? Kas Duncan Laurence peaks saama disklahvi?