Karanbir koos oma emaga. Foto: Cheema family / SWNS.com/Scanpix
Inimesed
3. mai 2019, 11:37

Allergiline poiss suri, kui koolivend viskas teda juustuviiluga (14)

Briti poiss viskas ränga juustuallergiaga koolivenna krae vahelt sisse juustuviilu, mis osutus tapvaks.

Traagiline sündmus leidis aset 28. juunil 2017 Lääne-Londonis asuvas Greenfordi koolis. 13aastane Karanbir Singh Cheema sai märkmepaberisuuruse juustutüki peale nii ränga allergiahoo, et organismi tabas anafülaktiline šokk. Poiss suri 10 päeva hiljem teadvusele tulemata, vahendab Daily Mail. 

Karaniks kutsutud poisi surma uurimine on jõudnud kohtuseinte vahele. Kohtule räägiti, et Karan oli rängalt allergiline ka nisu, gluteeni, munade ja pähklite suhtes ning kannatas astma ja atoopilise ekseemi all. Sirmi tagant andsid tunnistusi 13- ja 15aastane poiss, kelle nime ajakirjandus ei avalda. Esimene viskaski Karanit vahetunnil juustuga, teine oli esimesele juustuviilu ulatanud ning öelnud, et Karan on juustu suhtes allergiline. 

Juustu Karani kraevahesse poetanud poiss väitis koronerile, et ei teadnud allergia tõsidusest. Ta oli arvanud, et Karanil tekib lööve või palavik „või midagi sarnast - ma ei teadnud, et asi oli nii tõsine”. Juustutüki andja väitis kohtus, et teadis Karani piimatoodeteallergiast - kuid ta polevat mõistnud, et juust on samuti piimatoode. 

„Ta karjus: "Ma suren ära!””

Karan oli teatanud juustuga viskamisest ja oma allergiast õpetajale, kes saatis ta õpilaste heaolu eest vastutava töötaja juurde. Esmaabikoolituse läbinud Bonny Campbell rääkis The Guardiani teatel, et poiss oli tema kabinetti saabudes kaela kratsinud, kuid rahulikult maha istunud. Siis aga sattus Karan ühe suuremasse paanikasse, kummardus kraanikausi kohale, ahmis õhku ja kratsis endiselt kaela.

Poiss kraapis end nii ägedalt, et läbi särgi immitses verd, rääkis Campbell. „Ta kiskus särgi seljast, tema ihu sügeles hirmsasti ja ta ei saanud hingata.” Karan hakkas ahastusest karjuma. Ühel hetkel karjus ta: „Ma suren ära!”

Kooli töötajad andsid Karanile tavalist allergiaravimit ning ulatas talle tema inhalaatori. Kui seisund halvenes, tegid nad talle tema EpiPeni adrenaliinisüstlaga süsti, kuid see ei mõjunud. Poiss tõmbus näost halliks, jäi liikumatuks ja pilk klaasistus. Hiljem selgus, et EpiPeni kasutustähtaeg oli ümber saanud juba aasta varem.

Küsimuse peale, miks Karanile teist EpiPeni ei manustatud, ütles Campbell kohtus, et esmaabikoolitusel oli tal kästud enne järgmist doosi 10 minutit oodata. Ühtlasi oli tulekul kiirabi ning kiirabidispetšer polnud soovitanud kooli töötajal teist EpiPeni doosi anda. Campbell lisas, et ainsana võinuksid nad kasutada mõne teise õpilase EpiPeni, kuid seda nad poleks teinud.