TÖÖ KÄIB: Pikalt kestnud vaikus president Rüütli krundil Maarjamäel on leidnud lõpu. Uksed-aknad on kohal ning käib töö nende paika saamiseks. Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
2. mai 2019, 20:35

President Rüütlile kodu ehitada lubanud arendajafirma vahetas nime ja juhti (11)

Poolteist kuud lubatust hiljem on president Arnold Rüütli kodu ehitus Maarjamäel hoo sisse saanud. Kaua oodatud uksed ja aknad on viimaks kohal ning töömehed on ametis nende paigaldamisega. Märgatavalt tormilisemad on olnud muutused aga arendajafirmas, kus korraga vahetusid nii juht kui ka ettevõtte nimi. 

Rüütliga lepingu sõlminud Künnapuu Arendus OÜ juht Roland Lääne on end ettevõtte juhatusest taandanud. Firmat juhib nüüd 22aastane Iurii. Lisaks kannab firma uut nime Ipry Investments OÜ.

Märtsis kirjutas Õhtuleht, et Rüütli krundil valitseb juba mitu kuud täielik vaikus. Naabrite sõnul lõppes aktiivne tegevus 2018. aasta sügisel. Võlgadega kimpus olnud ning korduvalt kohtus käinud Lääne põhjendas lehele tööde takerdumist presidendipaari sooviga saada hoonetele erilahendustega uksi ja aknaid. Proua Ingrid Rüütel tõdes, et ehitus on veninud algusest peale, mitte akendega seoses.

Lääne kinnitas toona, et hiljemalt märtsi lõpuks-aprilli alguseks on uksed-aknad kohal. Kuu lõpus valitses objektil aga endiselt vaikus.

Samal ajal jõudis Õhtuleheni info Lääne kohtuasjast Rakvere teatrimajaga, kus Lääne nõuab teatrilt üle 200 000 euro suurust võlga, mille üks Läänele kuuluv ettevõte oli omandanud Tartu Hoiu-laenuühistult. Lääne kuulub Eesti Korteriühistute Hoiu-laenuühistu juhatusse, mis tegutseb Tartu Hoiu-laenuühistuga samades ruumides. 

Kaks nädalat pärast selle info avaldamist taandas Lääne end Künnapuu Arendus OÜ juhatusest ning andis kõik õigused üle Iuriile.

Tähelepanu väärib, et e-mail ning telefoninumber, mis kuuluvad Läänele, ripuvad ettevõtte kontaktide all edasi. Lisandunud on Iuriile kuuluv e-mail. 

Proua Rüütel teatab lehe järjekordse päringu peale, et ei ole sääraste asjade kuluga kursis. 

Õhtuleht püüdab ühendus saada ka Iuriiga, kuid katse luhtub. Nimetatud e-postile saadetud kiri tuleb tagasi viitega: seda pole kas olemas või on tegu vale aadressiga.

Firma juriidiliseks aadressiks märgitud büroohoone kodulehel pole jälgegi selle kohta, mitmendal korrusel või millistes ruumides see tegutseb. 

Positiivne on, et ettevõtte registrikood on jäetud samaks. Selle muutumise korral oleks tegu juba uue firmaga, kes teise ettevõtte kohustuste ja võlgade eest vastutust ei kanna. Praegusel juhul kanduvad need edasi ja ehitustööd Rüütli kodu ümber ongi taas hoo sisse saanud.

TÖÖ KÄIB: Pikalt kestnud vaikus president Rüütli krundil Maarjamäel on leidnud lõpu. Uksed-aknad on kohal ning käib töö nende paika saamiseks. Foto: Teet Malsroos

Rüütli uue kodu saaga sai alguse 2014. aastal, kui Edgar Savisaare juhitud Tallinn kinkis presidendile tema teenete eest Maarjamäele Künnapuu tänavale kaks kinnistut kogupinnaga 3048 ruutmeetrit. 

Rüütlil tuli kinnistuste võõrandamise eest tasuda 208 000 eurot omandireformi reservfondi, mistõttu müüs ta maha korteri Kadriorus ning maatükke Saaremaal. 

Pärast seda jäid krundid aga tühjalt seisma, sest ehitamiseks presidendil raha ei olnud. 

Esiti proovis Rüütel vahetada Maarjamäe krunte tema perele aastaid koduks olnud Kaare tänava maja vastu Nõmmel, kuid Riigi Kinnisvara AS, kellele Kaare tänava eramu kuulub, ei olnud tehingust huvitatud. 

Pärast seda ristusidki Rüütli teed Läänega, kelle juhitud arendajafirma sai ühe Maarjamäe kruntidest endale, tingimusega ehitada vastutasuks Rüütli maja katuseni välja.