Terminaator Foto: Robin Roots
Saund
2. mai 2019, 12:30

Bon Jovid soojendab suvel Terminaator! Jaagup Kreem: tõenäoliselt näeb väga lähedalt bändi, kelle plakat mul teismeeas seinal oli (5)

„See on vahva muidugi, arvestades seda, et tõenäoliselt näeb suhteliselt lähedalt ansamblit, kelle plakat mul teismeliseeas seinal oli. Ma olin ja olen selle muusika väga suur fänn, olen sellega üles kasvanud ja panen siiamaani aeg-ajalt plaadi käima ja kuulan,“ räägib ansambli Terminaator ninamees Jaagup Kreem. Sel suvel soojendab Terminaator lauluväljakul Bon Jovid.

Jaagup ütleb, et soojendusesineja pakkumise tegi neile kontserdikorraldaja. „Me tavaliselt soojendusesinemisi ei tee, see on juba ringkondades teada ja meile ei ole suuri esinejaid isegi pakutud. Kuna tegemist on siiski väga suure iidoliga, mõtlesime, et seekord võiksime teha,“ räägib Jaagup. Natuke võttis bänd ka mõtlemisaega. „Kui ise mängid, pead ju eelkõige oma mängule keskenduma,“ põhjendab ta.

Kontserdipiletid olid Terminaatori meestel juba kõigil ostetud. „Ma ostsin piletid samal hommikul, kui need müüki tulid. Nad on oma ala vaieldamatud meistrid ja kindlasti nii, kui ma oma osa ära teen lähen teisele poole lava ette, et sellest sõust osa saada.“ Jaagup ütleb, et erinevalt teistest suurtest artistidest pole tal Bon Jovid seni elavas esituses näha õnnestunud. „Nad on kaua teinud ja paar korda Soomes käinud. Tuttavad on käinud vaatamas ja väga kiitnud. Ootan huviga.“

Terminaator on Bon Jovi põhisoojendaja ja neil on laval aega tund. „On ju teada värk, et support-bändidel on kasutada kolmandik lava või vähem ja ega heli pole ka lõppu keeratud. Ilmselgelt me pürotehnikat, valgusefekte ja lasereid seal kasutada ei saa, aga see polegi tähtis. Teeme oma asja nii, nagu teeme. Siiani on see rahvale meeldinud ja loodetavasti meeldib nüüd ka.“

Väikeseid üllatusi on meestel aga plaanis küll. „Mõtleme juba praegu. Tavaliselt paneme kava paar tundi enne mängu paika, aga seekord tuleb ka meie endine klahvpillimängija Harmo Kallaste lavale ja saame teha võimsamalt,“ paljastab Kreem. Jaagup tõdeb, et publik tuleb kohale ikka Bon Jovi pärast. „Muidugi mõtleme me kava läbi, eriti kuna Harmo on ka meiega. Saame mängida lugusid, mida me ilma klahvpillita tavaliselt eriti ei mängi. Tund on meie jaoks muidugi nii lühike aeg ja on päris hirmutav, et kuidas me saame nii, et oleks kavas hittlugusid ja ka midagi erilist. Kõik tuleb peenelt läbi mõelda, me tegeleme sellega.“

Esinemine kinnitati eelmisel nädalal. „See polnud meil isegi mõttes, aga siis helistati ja küsiti, et mida me sellest üldse arvame ja kas me tahaksime esineda. Siis läks natuke mõtlemisaega.“ Ka teistel bändimeestel on piletid ammu ostetud, kuid nende pärast Jaagup ei muretse, küll need ka kaubaks lähevad.

Varem on Termikas üht suurt bändi soojendanud – aastal 2015 astusid nad Haapsalus lavale enne Uriah Heepi. „Üldiselt oleme need pakkumised kõik sõbralikult tagasi lükanud, aga seekord tegime erandi.“ Bon Jovi esineb lauluväljakul ja lava pannakse püsti näoga nõlva poole. „Ma hakkasin meelde tuletama, millal me laulukaare all viimati nii mängisime, et lava on näoga künka poole ja see oli tõenäoliselt aastal 1998 või 1999,“ meenutab Jaagup. „See oli Kuldse Trio lõputuur, seal oli väga palju rahvast ja lava oli teistpidi. Nii on koheselt parem heli ja tunne igatpidi ägedam – on ikka selline suure kontserdi formaat.“

Jaagup loodab, et Bon Jovi kontserdile tuleb palju rahvast ja et nad tulevad ikka õigeks ajaks, et ka Terminaatorit näha. Kreem ütleb, et ilmselt saab kontserdil olema nende suurim publik. „Aastal 2000 oli spetsialistide hinnangul meie Katusekontserdil umbes 30 000 inimest. Ma arvan, et Bon Jovile tuleb rohkem. See on elevusttekitav.“ Kuuldavasti oodatakse kontserdile umbes 40 000 inimest.

2. juunil esineb Tallinna lauluväljakul regiooni ainsa välisõuga üks maailma suurimaid rokkbände Bon Jovi. Kauaoodatud kontsert leiab aset maailmaturnee „This House Is Not For Sale” raames. Lisaks Terminaatorile astub lavale ka Soome bänd Santa Cruz.

Kontserdi korraldaja Live Nation Baltics peapromootori Eva Palm sõnul on viimastel aastatel maailma tippartistide suurtest suvistest välikontsertidest Lauluväljakul saanud ilus traditsioon. „Queen + Adam Lambert, Rammstein, Guns N’ Roses ja nüüd Bon Jovi. Juba neljandat aastat järjest korraldab Live Nation suurimaid rokikontserte Baltikumis, mida külastab kümneid tuhandeid fänne. 2019. aasta vaieldamatult kohustuslik rokikontsert on Bon Jovi, keda on Eestisse oodatud väga kaua.

Suvel ei esine bänd ei Lätis, Leedus ega Soomes – Bon Jovi regiooni ainus välikontsert leiab aset just Tallinnas,” lisas Palm saadetud pressiteate vahendusel. Bon Jovi kontsertreis järgneb ansambli võidukale Põhja- ja Lõuna-Ameerika tuurile, eesseisvatele kontsertidele Austraalias ja Jaapanis ning äärmiselt edukale aastale, mil Bon Jovi sai Rock’n’rolli Kuulsuste Halli liikmeks. 

Bon Jovi hetkel viimase stuudioalbumi „This House Is Not For Sale” edulooga kulmineerus ansambli ligi kolmekümneaastane tegutsemisajalugu ning plaadist on saanud Jon Bon Jovi ja tema bändi hüppelaud uude ajastusse. 

Ansambli koosseisu kuuluvad tänapäeval asutajaliikmetest laulja Jon Bon Jovi, klahvpillimängija David Bryan ja trummar Tico Torres, lisaks kaasprodutsent ja laulude kaasautor John Shanks, kauaaegne bassist Hugh McDonald, multiinstrumentalist Everett Bradley ning soolokitarrist Phil X.