Marti KuusikFoto: Stanislav Moshkov
Poliitika
1. mai 2019, 18:04

Kuidas kajastas välismeedia Marti Kuusiku tagasiastumist? (80)

Marti Kuusiku tagasiastumine leidis välismeedias väga laia kajastuse ning sellest on kirjutanud ka maailma suurimad väljaanded. 

Maailma mainekamaid uudisteagentuure Reuters kirjutas juba eile õhtul Kuusiku tagasiastumisest, avaldades artikli pealkirjaga "Eesti paremäärmuslik minister lahkub pärast ühte päeva ametis." Kirjatükis avaldatakse, et president Kersti Kaljulaid vabastas väliskaubandus- ja IT-ministri oma positsioonilt Jüri Ratase palvel.

Samuti mainitakse, et mehe otsus tagasi astuda tuli pärast politsei algatatud uurimist, mis sai omakorda alguse Ekspress Grupi kirjutatud artiklist, milles seostatakse Kuusikut koduvägivallaga. Uudises on ka Kuusiku kommentaar eile õhtul EKRE saadetud pressiteatest ning lisatakse ka seda, et mees eitab igasugust vägivallatsemist. 

Briti rahvusringhääling (BBC) avaldas täna pärastlõunal uudise pealkirjaga "Eesti paremäärmuslikel ministritel on keeruline algus esimese tagasiastumisega". Artikkel on Reutersi omast ülevaatlikum ning keskendub rohkem EKRE-le. Kirjatükis räägitakse uue valitsuse rahutust esimesest nädalast, mille tulemusena astus parempoolne minister tagasi päev pärast ametisse asumist. 

Uudises kirjutatakse, et EKRE-l on uues valitsuses viis ministrikohta pärast tugevat valimistulemust ning lisatakse, et esmaspäeval parlamendis ametivande andmisel näitasid Mart ja Martin Helmet käesümbolit, mida seostatakse valge ülemvõimuga. 

"Marti Kuusik, väliskaubanduse- ja IT minister astus tagasi järgmine päev pärast koduvägivalla süüdistuste ilmsikstulekut. Süüdistused said alguse meediast. Politsei algatas asjaolude selgitamiseks uurimist. Mees eitab valesti käitumist ning peab süüdistusi laimuks," kirjutab BBC, millele järgneb väljavõte Kuusiku avaldusest. 

Sealt edasi kirjutatakse EKRE võimuletulekust, kuidas president Kaljulaid lahkus oma kohalt Kuusiku ametivande andmise ajaks ning mida ütles president eile õhtul meediale. Samuti käsitletakse põhjalikult vastuolulist käemärki, mida kasutas riigikogu ees ka Ruuben Kaalep ning seletatakse lahti, mida EKRE tähendab. 

Uudisteagentuur Associated Press (AP) pealkirjastas uudise Kuusiku lahkumisest selgelt: "Vastne Eesti minister astus tagasi seoses väidetava perevägivallaga." Artiklis mainitakse ära, et Kuusik jõudis ametis olla loetud tunnid, kuni politsei algatas tema suhtes kriminaaluurimise seoses Eesti meedias avalikustatud väidetega koduvägivallast. Uudises tuuakse välja ka endise ministri kommentaarid, milles ta peab süüdistusi laimuks ja juhtunut jubedaks meediarünnakuks. USA mainekas väljaanne The Washington Post kirjutas samuti Kuusiku tagasiastumisest, kasutades AP teksti ise midagi lisamata. 

Kuusiku tagasiastumine ületas uudiskünnise ka Soomes. Nende rahvusringhääling YLE kirjutas, et EKRE-sse kuuluv minister Martin Kuusik andis ametivande esmaspäeval, kuid siis tulid välja kahtlused mehe vägivallatsemisest kodus ning mees otsustas pärast kriminaaluurimise algatamist ameti maha anna. 

Soome suurim ajaleht Helsingi Sanomat kirjutas põhjalikumalt Kuusiku tagasiastumisest, mainides ära ka eelmisel nädalal avalikuks tulnud Kuusiku alkoholijoobes autorooli istumise ning kiiruseületamise. 

Lisaks tuuakse välja ka Jüri Ratase kohalolekul tehtud telefonikõne Kuusiku eksabikaasale. Samuti kirjutatakse, et president Kaljulaid lahkus protestiks riigikogu saalist, kui Kuusik andis ametivande. 

"Eesti valitsus ei jõudnud pidada pidada oma esimest istungit, kui väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Marti Kuusik, kahtlustatuna koduvägivallas lahkus valitsusest," nendib Helsingi Sanomat ning öeldakse, et politsei algatas ka kriminaaluurimise. 

"Eesti minister vabastati ametist 24 tundi pärast positsioonile asumist" - niimoodi pealkirjastas uudise Venemaa uudisteagentuur Interfax. Artiklis kirjutati, et Kuusiku suhtes algatati kriminaaluurimine, sest ta oli aastaid "vaimselt ja füüsiliselt terroriseerinud" oma endist naist.

Uudises on välja toodud ka mehe ja tema eksabikaasa kommentaarid, et naine murdis käeluud kukkudes ning kogu lugu on osa Marti Kuusiku vastasest infooperatsioonist.