Volbriöö tähistamine HelsingisFoto: Martin Ahven
Maailm
1. mai 2019, 10:01

ÕL SOOMES | GALERII: Vappu toob öisel ajal kaasa kiirabid, üksiku vereloigu ja oksendava magaja. Ja rämpsu, oi kui palju rämpsu! (37)

Helsingi volbripidustused said südalinnas ametliku alguse juba eile kell viis päeval ja paljud peolised timmisid oma joobeastet enne sedagi. Seega pole imestada, et esimesed hinged kustusid ära juba õige varakult. Paljud neist said sõpradelt abi koju minemiseks, aga mõned viskasid end siruli linnatänava vaiksemates paikades.

Olgu esmalt mainitud, et Vappu meenutab oma olemuselt suuresti iga teist tõsisemat tudengilabrakat – normaalsed noored inimesed lõbutsevad vastutustundlikult. Erandid sellele reeglile paistavad silma aga erakordselt kontrastselt, sest kui mõistlikud inimesed leiavad külmast õuest tee soojale toapeole, siis nende purjakil kamraadid jäävad risustama tänavaid. Kui vaikseks muutnud tänavanurgal hakkab äsja unest ärganud väsinu järsku oma lõunasööki välja öökima, kostub heli kaugele ja pead pöörduvad – kellel kaastundest, kellel halvakspanust.

Volbriöö tähistamine Helsingis Foto: Martin Ahven

Või kui populaarsesse ööklubisse ootavad sissepääsu poolsada pidulist ja järsku kihutavad selle ette kaks vilkuritega kiirabi, siis paratamatult jääb see silma-kõrva rohkem, kui viisakalt järjekorras seisvad inimesed. Loodetavasti on selles juhtumis tilgutite alla pandud noore neiuga kõik korras. Nagu ka nende kannatanutega, kelle veriseid salvrätikuid võis linnatänaval vereloigus hulpimas leida.

Vappu kõige suurem kirstunael on aga selle üks traditsioone – volbriööl tarvitavad soomlased peaasjalikult vahuveini. See on erinevalt õllest, siidrist või isegi tavalisest veinist saadaval vaid ühel kujul, suurtes rasketes klaaspudelites. Kui kihisev kraam otsa saab, ei viitsi paljud pidulised seda kaasa haarata ja pudel jääb sinna, kus see tühjaks kaaniti. Järgmine peoloom koperdab sellele otsa, tühi pudel lendab pikali ja tihti ka kümneks killuks. Vappuööl Helsingi südalinnas kõndimine meenutab munakoortel tatsamist – talla all käib muudkui kildudest praks ja praks. Seda juba niisama lihtne koristada pole.

Volbripidustused Helsingis lõppevad täna toimuvate piknikutega.