Stefan AirapetjanFoto: Erlend Štaub
Üritused
30. aprill 2019, 15:54

Vaata, kes kuuluvad sel aastal Eesti Eurovisioni žüriisse

Eurovisioni võitja selgitatakse, nagu ikka, välja televaatajate ja muusikaekspertidest koosneva žürii punktide põhjal. Nüüd on ka selge, kes Eesti muusikutest žüriisse kuuluvad. 

Eurovision.tv vahendab, et Eesti muusikamaailma tegelastest hindavad tänavu eurolauljaid Kaupo Karelson, Reet Linna, Sandra Sersant, Mikk Targo ja Stefan Airapetjan. Karelson on sel aastal žürii esimees. 

Žüriiliikmed peavad hindama lauljate vokaalset võimekust, lavaesitust, loo originaalsust ja kompositsiooni, ning kogu etteaste tervikut. Iga žüriiliige hindab kõiki riike peale selle, kust ta ise pärit on. 

Žüriiliikmed annavad oma hääled poolfinaalidele ja finaalidele eelneval õhtul, kui neile kantakse otseülekandes üle Tel Avivis toimuvaid peaproove. Nendes proovides toimub kõik täpselt nii, nagu poolfinaalides ja finaalis, ning neid ülekanded saavad ringhäälingud kasutada ka juhul, kui peaks tulema ette mingeid tehnilisi probleeme pärissõude ajal. 

Kõigi žüriiliikmete hinded jäävad esiti saladuseks ja need avaldatakse pärast finaali. Igas riigis hoiab žürii tööl silma peal notar ja EBU neutraalsed vaatlejad teevad žüriide juurde vajadusel ka üllatusvisiite. Seda kõike muidugi selleks, et kõik oleks õiglane. 

Selleks, et žüriiliikmeks saada, on aga päris karmid reeglid: žüriiliige peab olema vähemalt 16aastane; ta ei tohi olla viimase kahe aasta jooksul olnud rahvusvahelises Eurovisioni žüriis; kohalikus žüriis ei tohi olla rohkem kui üks osaleva riigi ringhäälingu töötaja; liikmetel peab olema muusikaline taust ja artistikogemus (seal hulgas võib žüriiliige olla muusika-, tele- või raadiovaldkonna professionaal); žüriiliikmed peavad olema esindatava riigi kodanikud; nad ei tohi olla kuidagi seotud ühegi osaleva artisti ega looga. 

Sel aastal on žüriiliikmeid kõigi osalevate riikide peale kokku 205, ning igaks juhuks on olemas ka varužüriid. 

- Tänavune noorim žüriiliige on 16aastane ja tuleb Maltalt

- Vanim liige on 82aastane ja pärit Horvaatiast

- Keskmine žüriiliikmete vanus on 41 aastat

- Naisliikmeid on 96, meesliikmeid 109

Mitmed tänavused žüriiliikmed on ka varem ise Eurovisionil osalenud:

- Aserbaidžaanis kuulub žüriisse 2012. aasta esindaja Leyla Quliyeva

- Horvaatia žüriis osaleb 2018. aasta esindaja Franka

- Saksamaa žüriis on 2018. aasta esindaja Michael Schulte

- Ungari žüriis on 2011. aasta esindaja Katie Wolf

- Venemaa žüriis on 2014. aastal neid Eurovisionil esindanud kaksikõed Tolmatšovad

- Suurbritannia žüriisse kuulub lauljatar Sophie Ellis-Bextor