Marti KuusikFoto: Martin Ahven
Tele
29. aprill 2019, 20:49

Marti Kuusik: mind ei ole ministritoolile palutud sellepärast, et oleksin maailma kõige ilusama pereelu elaja (83)

„Palun astuge ette need inimesed, kes väidavad, et olen nii hull inimene nagu tänases Eesti Ekspressi artiklis kirjeldatakse ja siis on, mille üle diskuteerida. Praegu näen, et inimesed on ette võtnud mingi laused, mille taga nad ei saa seista. Lugesin Ekspressis oleva kirjelduse läbi, seal on niivõrd lihtsalt leitavad, diskrediteerivad, faktiliselt tõendatavad valeväited, et ma ei kahtlegi, et saan neid hakata üksteise järel ümber lükkama,” sõnab väliskaubandus- ja IT-ministriks saanud Marti Kuusik, keda süüdistatakse naisepeksus.

„Rääkisin mõned päevad tagasi Sulev Vedleriga ja mul oli talle täpselt sama küsimus – miks? Mis on see tõuge, mis paneb inimesi selliseid rumalaid avaldusi tegema? Huvitav on muidugi, et sellised avaldused tekkisid, kui oli selge, et mina oleksin minister. Olen tegelikult aastaid Rakvere kohalikus poliitikas figureerinud ja eelmisel kevadel oli juttu, et olin üks kandidaat kohalikus pisikeses võimudraamas volikogu esimehe ametikohale. See on ikkagi piisavalt oluline koht, mille juures võiks siis juba kõneks võtta, et nimetatud kandidaadil on väga isepärased halvad jooned, mistõttu tuleks ta välistada,” kommenteerib ta „Ringvaates”.

Kuusiku sõnul allikad valetavad. „Ajakirjandus korjab selliseid asju üles, see on nende töö, arusaadav. Aga organiseeritud ajakirjandusel on ikkagi allikad, mitte ajakirjandus ei hakka ise kuidagi kurjast kavatsusest lähtudes töötama. Kuid kuidas allikaid on manipuleeritud, see on hoopis teine teema.”

„Mis võiks olla nende inimeste motivatsioon, kes tahaksid, et uuel valitsusel oleks palju probleeme? Ma arvan, et siduda ära olulised mittesoovitud ministrid mingite tegevustega, mis takistab neid oluliste asjade tegemisel,” kommenteerib minister.

Kuusik sõnab, et tema naine murdis käeluu eelmisel suvel. „Jah, tal oli õnnetus, mille tagajärjel käeluu murdus. Inimene kukkus oma koduhoovis,” kinnitab ta. „Kuidas kukutakse talvel? Ma arvan, et inimene kaotas tasakaalu ja kukkus. Kõik. Minu reaktsiooni ei saanud olla, sest mina ei viibinud kohapeal. Ta pidi lihtsalt endaga toimetama,” lisab minister.

Hiljuti tunnistas mees, et puhus parlamendivalimiste järgsel hommikul autoroolis politsei alkomeetri „punaseks”. „Kõik, mis mina ütlesin, oli number 0,14. See, et keegi keskendus pisikesele detailile, et on erinevus milligramm liitrites ja promillides, on lihtsalt pahatahtlik eksitus. Mina sain öelda numbri, mis läks paberitesse. Mäletan, et paberitesse läks number 0,14.”

„Peaminister ei kutsunud mind otseselt välja. Meil tekkis kohtumine tänase jooksul. Rääkisime loomulikult tänasest skandaalist. Saan härra Ratasest täielikult aru. Kui sellised kahtlused peaksid osutuma tõeks, ei saa selline inimene olla Eesti vabariigi minister, see on loogiline. Minu kinnitus talle oli, et see on lihtsalt väga oskuslikult, Eesti parimal tasemel organiseeritud infooperatsioon ja olen selles elanud varsti juba 5-6 päeva. Ma ei saa sellele lihtsalt alluda,” sõnab Kuusik saates.

Kui mees täna ametisse nimetati, läks president selleks ajaks ruumist välja. Kuusik arvab, et Kaljulaid avaldas oma hinnangut, mis oli täiesti mõistetav. „Minu esimene reaktsioon oli, et arvasin, et see polnud kõige korrektsem käitumine, sest kohus on ikkagi see, kes peaks inimest Eesti vabariigis süüdi mõistma, mitte mingisugune 15 minutit tagasi avaldatud ajaleheartikkel, mille üle võib tõsiselt vaidlema hakata. Aga kui lugesin pärast meediast kiirelt ühe oma lähema kaastöötaja kommentaari, kus ta väitis, et juhul, kui kahtlustused osutuvad valeks, võib ta olla esimene, kes esitab oma vabanduse ja arvan, et see on väga õiglane lähenemine,” austab ta presidendi seisukohta.

President saab tema sõnul vabandada siis, kui on õige hetk ja selgub, et see kõik on vale. „Selles saab president veenduda,” kinnitab ta.

„Mind ei ole ministritoolile palutud sellepärast, et oleksin maailma kõige korralikum musterkodanik ja maailma kõige ilusama pereelu elaja. Mul on olnud taotlus elada väga ilusat pereelu, aga on olnud tõuse ja mõõnasid ja tõsiasi, et olen kaks korda lahutatud, näitab, et minu pereelus oli kahtlemata probleeme. Kuid neid probleeme üleüldse inimeste pereelus esineb lausa pooltel juhtudel, mis lõppevad lahutusega,” kommenteerib poliitik. „Kuid asjaolu, et olen kaks korda abiellunud ja sama naisega, kinnitab, et meid on sidunud väga olulised asjad. Küsiksin, et miks minu eksabikaasa abiellus minuga teist korda, teades, et olen nii hull inimene isegi nendes tingimustes, kus meil veel polnud ühiseid lapsi. See pole loogiline, ta ju teadis, kellega on tegemist.”

Kuusik ütleb, et on oma kogu eelneva tööelu vältel tõendanud, et saab oma asjadega hästi hakkama. „Kui lähen mingile eesmärgile, siis saan asjad tehtud. Võib-olla ongi see suurim põhjus, miks tahetakse mind töötegevustest eemale juhtida. Ma ei saa alluda lihtlabasele infooperatsioonile. Tagasi astuda on võimalik ainult juhul, kui oleksin süüdi, aga mul ei ole võimalik tagasi astuda selle asja eest, milles ma süüdi ei ole.”

„See artikkel, mida täna Eesti Ekspressist lugesin, on täiesti õõvastav ja inimesed, kes ei ole sellisel tasemel infooperatsiooniga kokku puutunud, ei usu ilmselt, et sellised asjad on võimalikud. Aga need on võimalikud. See, mis toimub, on jube,” lausub Kuusik.

Eesti Ekspressi peatoimetaja: loo allikad tunnevad füüsilist ohtu

Pärast Kuusikut intervjueeriti ka Eesti Ekspressi peatoimetaja Erik Moora, kes oli väljaandes ilmunud loo üheks autoriks. Ta lükkas ümber Kuusiku väite nagu tegu oleks vastse ministrivastase infooperatsiooni ja ajakirjanikele ette söödetud inimestega. Samuti kinnitas, et alguses ei võetud süüdistusi tõsiselt, aga pärast Kuusiku liikusrikkumise ilmsiks tulekut sai toimetus nii konkreetse info, millele mittereageerimine oleks olnud lubamatu.

„Rääkisime paljude inimestega ja otsisime kõik allikad ise, kes ei ole üksteisest teadlikud. Üks inimene ei teagi, et meil on veel teisigi allikaid,” kinnitas Moora otsestuudios. Ta lisas, et artikli jaoks suhelnud inimesed on kuulnud otseallikalt juhtumite kohta, millest selgub, et peres on aastaid toimunud füüsilise ja vaimse vägivalla räigeid ilminguid. „Nende hulgas on episoode, kus vastne minister on näiteks löögiga purustanud naise käeluu ja seda mitmel juhul. See on võigas lugu, kus võitjaid ei ole,” sõnas peatoimetaja.

Moora lükkas ümber ka väite nagu teema oleks verivärske. „Meie toimetuse mõne liikme jaoks algas see lugu natukene rohkem kui aasta tagasi, kui räägiti, et Rakveres on küllaltki mõjukas isik, kelle peres käib süstemaatiline ja väga jõhker perevägivald. Selle loo osa oli ka see, et naine polnud pöördunud politsei poole ega taha siiani, et sellest räägitakse. Tol korral ei saanud teada, kes on see isik. Kui ilmnes Kuusiku liikusrikkumine, pöördus sama inimene meie poole uuesti, keda saame usaldada ja ütles, et rääkis sellest juhtunust aasta tagasi. See pole uus teema, mis ka täiendavalt kinnitas, et saame üht või teist allikat usaldada,” rääkis Moora.

Peatoimetaja mainis ka, et loo allikad ei julge avalikkuse ette tulla, sest tunnevad füüsilist ohtu. „Teema on nii suure kaaluga, nad ei taha kohapealseid suhteid rikkuda. Tegemist on erakordselt tõsiste süüdistustega, millest meedia üldjuhul ei taha kirjutada, ega kirjutagi eriti olukorras, kus ohver ehk Kuusiku eksabikaasa ei soovi sellest rääkida.

Muul juhul oleks jätnud kirjutama, aga riskid Eesti riigile, valitsusele ja meie toimimisele on liiga suured, et jätta teema vaka alla,” ütles Moora ning lisas hiljem, et Kuusiku positsioonil olev minister on äärmiselt šantažeeritav.