J. R. R. Tolkien 1967. aastal. Foto: AP/Scanpix
Inimesed
29. aprill 2019, 16:27

„Sõrmuste isanda“ autori sõber pilastas tema väikest poega

Mais esilinastuv eluloofilm „Tolkien“ räägib „Sõrmuste isanda“ autori noorpõlvest, mille armu- ja sõprussuhted inspireerisid teda Keskmaa lugusid kirjutama. Kuid soomlase Dome Karukoski lavastatud linateos ei käsitle pedofiiliasüüdistusi, mis kummitavad Tolkieni peret tänini. 

The Observeri teatel on neljalapselise J. R. R. Tolkieni (1892 - 1973) vanimat poega, katoliku preestrit John Tolkieni (1917 - 2003) süüdistatud väikeste poiste pilastamises ajal, mil ta teenis vaimulikuna Birminghamis ja Stoke-on-Trentis. Nüüd aga ilmneb: John Tolkien väitis, et tedagi kuritarvitati poisipõlves seksuaalselt. Talle tunginud omaenda kodus kallale vähemalt üks isa omaaegsetest Oxfordi semudest. See juhtus 1920. aastatel, mil tulevane menukirjanik oli Oxfordis õppejõud.

John rääkis pilastamisest 1994. aastal lindil, mille salvestas Birminghami mees Christopher Carrie. „Poisina ümbritsesid mind pidevalt isa ja isa kolleegid. Tema kolleegid olid peaaegu eranditult õppejõud ning mõned neist, teate, üsna veidrad tüübid ... Tihipeale jäädi meile ööseks ... Ärkasin hommikul sageli selle peale, et keegi oli minu voodis.“ Johni sõnul oli reeglina tegu talle väga lähedase inimesega, kelle nime ta ei taha nimetada. „Ütleme nii, et öösel oli üht-teist toimunud. Ma sain aru. Kui ärkad üles ja su pidžaama on seljast ära, aga kui sa magama läksid, oli see seljas, siis tekiks ka sinul küsimus, eks?“

Christopher Carrie väitel oli isa John talle poisipõlves kaks korda kallale tikkunud. 2001. aastal teatas Carrie John Tolkienist võimudele, kuid preestri dementsuse tõttu jättis kohus süüdistuse esitamata ning kirik maksis Carriele valuraha. Vaimulikku oli süüdistanud sugukõlvatustes ka keegi kunagine altaripoiss. „Tolkieni perekonnanime ning sellega kaasnev kõrge staatus katoliku kogukonnas andis talle [John Tolkienile] veelgi rohkem võimu ning ta kasutas seda täiel määral ära,“ ütleb preestri ohvrite esindajana tegutsenud advokaat Richard Scorer The Observerile.