Tiago GolubFoto: ERR
Tele
4. mai 2019, 20:00

„Rakett 69“ võitnud 17aastane karateäss: emotsioon on meeletu! (2)

"Emotsioon on meeletu!" rõõmustab ETV saate "Rakett 69" üheksanda hooaja võitja, 17aastane Tiago Golub vahetult pärast saadet. Raskes finaalis ennast proovile pannes oli võitjal abi ka varasemast tegelemisest karatega, mis on andnud talle palju pingetaluvust.

"Olin selle ruuporiga tegelenud, planeerisin ette ja tegin selle nii nagu on vaja. See oli tegelikult väga raske," lausub Tiago finaalis teostatud ülesandest. Eesmärk oli teha masin, mis koosneb 15 elemendist ning töötab võimalikult täpselt, vähemalt 150 sekundit. Finaalis oli kahe parima võistleja ülesandeks valmistada täpsust ja teadmiste põhjalikkust näitav Rube Goldbergi masin.

"Mulle meeldib proovida võimalikult palju erinevaid asju. Ma ei jää püsima ühe asja peale, vaid muudan huvisid: teen sporti, kunsti ja teadust," ütleb Tiago. Püsivamalt ehk üheksa aastat on ta tegelenud karatega ja tulnud neli korda Eesti meistriks.

Üheksanda hooaja "raketlane" lausub, et tema universaalsus ja erinevate teemadega tegelemine tuleb eelkõige uudishimust. "Ma vaatan, proovin ja teen ning tunnen huvi kõige vastu."

ETV saate "Rakett 69" pardale sattus noormees tänu koolile. "Gustav Adolfi gümnaasiumist on saate ajaloo jooksul läbi käinud päris palju osalejaid. Mõtlesin, et miks mitte ka ise proovida!"

Võidu tõi enesekindlus

Tiagol oli soov "Rakett 69" saatesse pääseda tegelikult juba eelmistel aastatel: "Siis jäi see soov sinnapaika. Mõtlesin, et järsku ma ei ole valmis või ei oska. Nüüd läksin koos klassikaaslastega ja mõtlesin, et seekord peab ära tegema!"

Tiagole elasid kaasa nii vanemad kui ka klassijuhataja, klassikaaslased ja endised "raketlased", kes on saates osalenud. "Nad andsid palju nõu, kuidas midagi teha,” räägib nooruk.

Tiago arvab, et võiduni viis teda enesekindlus. "Tean, et kui tuleb närv sisse, siis võin unustada. Just sellisest pabistamisest võib tulla "inimviga". Pidin kõik rahulikult läbi vaatama. Pidime selle masina paika panema nii, nagu oleme alati teinud."

Siinkohal on ta tänulik karatele, millega on maast-madalast tegelenud ning mis  on andnud talle palju pingetaluvust. "Olen võibolla füüsiliselt tugev, aga vaimne tugevus on ka tähtis. Sa võid kaotada juba enne, kui see võistlus algab," sõnab ta. "Peab ennast seadistama sellele lainele, et annad endast parima."

Finaalis seisis ta vastamisi Nõo Reaalgümnaasiumi õpilase Annika Jaaksoniga. "Ma ei oleks kartnud kaotada ning ma ei olnud selles võidus kinni," kinnitab võidumees.

Tiago Golub ja Annika Jaakson Foto: ERR

"Kindlasti tahan palju reisida ja maailma avastada," räägib Tiago enda unistustest. 11. klassis õppiva noormehe üheks suureks unistuseks on sisse saada Inglismaal asuvasse Cambridge´i ülikooli. "Kui ma tegelen teadusega, siis valiksin ülikooli väljaspool kodumaad."

Võiduraha kulub õpingutele

Mida teeb Tiago "Rakett 69" peavõiduga – Teadusagentuuri välja pandud 10 000 euro suuruse stipendiumiga? "Sinna, kuskohast raha tuli, sinna see ka läheb," lausub Tiago. "Kui see tuli teadusest, siis see läheb ülikooli või minu edasisse teadustegevusse."

Tiago soovitab kõigil teadushuvilistel noortel saatesse minna. "Proovida tasub kindlasti. Tähtis ei ole isegi see võit, vaid kogemus ja mõttelaad, mida saates osalemine kaasa annab. Tulles saatesse hakkad mõistma, kui oluline ja huvitav võib teadus olla." Võitmiseks on oluline universaalsus ja see, kui palju oskad kasutada olemasolevaid teadmisi.

Pildil vasakult: "Rakett 69" kohtunikud Aigar Vaigu ja Riin Tamm. Finalistid Annika Jaakson ja Tiago Golub ning kohtunikud Kaja Pae ja Mart Noorma Foto: Kairit Leibold - ERR

"Rakett 69" võitja sõnul on väga oluline ka suhtlemisoskus, mida ta hindab enda puhul heaks. "Kuulan teisi. See on kõige tähtsam – oskus kuulata teisi inimesi. Liidrisüsteem ei saa toimida ilma kompromissita," on Tiago kindel. Meeskonna edukust näitavad Tiago sõnul mitte niivõrd tiimikaaslaste individuaalsed oskused, vaid oskus kuulata ja koos töötada. "Et meeskonnatöö sujuks, peavad kõik üksteisest aru saama. Kui see ei tööta, siis ei ole sellel lihtsalt mõtet. Tugev meeskonnaliige on suhtleja ja avatud mõtlemisega," lausub Tiago.

Saatevõit tähendab Tiago jaoks eelkõige seda, et ta oskab enda teadmisi rakendada praktilises elus. "See näitab, kui oluline on päriselt mõista, mida sulle koolis räägitakse," ütleb noormees naerdes. "Kui sul mingi asi jääb puudu, siis "Rakett 69" saates läheb see väga palju maksma."