KULDNÄDAL: Inimesed jalutavad esmaspäeval Tokios keisripalee lähistel. Foto: AFP/Scanpix
Maailm
30. aprill 2019, 12:10

KEISRIVAHETUS: jaapanlased said kümnepäevase puhkuse (7)

Kolmapäeval saab Jaapani uueks keisriks kroonprints Naruhito. Praegune keiser Akihito lahkub tervislikel põhjustel ametist päev varem ehk täna. Seoses keisrivahetusega saavad jaapanlased nautida pikka töövaba perioodi, sest päevad 27. aprillist kuni 6. maini on kuulutatud pidupäevadeks. Kümnepäevane puhkus on esimest korda Jaapani ajaloos. 

Nn kuldnädalasse langeb mitu riiklikku püha: keiser Hirohito sünnipäev (29. aprill), Showa päev (29. aprill), konstitutsioonipäev (3. mai), rohelisuse päev (4. mai) ja lastepäev (5. mai). Alates tänavusest aastast langeb sellesse nädalasse ka uue keisri ametisse asumine. Reeglina on paljud tööandjad andnud sellel nädalal ka varasematel aastatel inimestele lisaks vabu päevi, sest sel ajal sureb peaaegu kogu elu praktiliselt välja ja pole mõtet inimesi tööl hoida, kuid esimest korda on kümme päeva kuulutatud töövabaks ajaks riiklikult.

KULDNÄDAL: Jaapanlased pühapäeval Tokios kevadpäikest nautimas. Foto: AFP/Scanpix

Kompanii Cross Marketing Group Inc korraldatud küsitluse järgi ootas vabu päevi vaid 40% jaapanlastest, kuid ülejäänute jaoks on pikas puhkuses pigem rohkem probleeme kui positiivsust. Näiteks toodi esile vabadel päevadel tekkivaid suuri ummikuid teedel ja kurdeti rahapuudust, et puhkust veeta. Samuti ohkisid paljud jaapanlased ajakirjandusele, et neil hakkab igav: „Ausalt öeldes pole mul aimugi, mille peale kulutada ootamatult tekkinud vabad päevad.“ Samas pole paljud jaapanlased uue puhkusekorraldusega rahul ka seepärast, et nad kaotavad oma sissetulekutes. Paljud asutused, näiteks haiglad ja politsei peavad siiski oma tööd jätkama ja ei saa puhkust välja kuulutada.

Ka äriettevõtted on pikkade puhkepäevade tõttu veidi mures. Kompanii Teikoku Databank korraldas küsitluse, millest selgus, et 43,6% kompaniidest näevad selles töövabas ajas negatiivset mõju oma äritegevusele, mis toob endaga kaasa erinevaid kulutusi. Samas oldi nõus, et suureneb tarbimine ja ka inimeste meeleolu peaks paranema. Teisalt on mõned eksperdid koguni hoiatanud, et riiki võib tabada isegi mingisugune krahh või kriis. Aga majandusinimesed on välja arvutanud, et pika puhkuse ajal saab sisetarbimise suurenemise tõttu majandus lisaks umbes kolm miljardit dollarit.