Martin ja Mart HelmeFoto: Robin Roots
Poliitika
29. aprill 2019, 08:18

Mart Helme: EKRE retoorika ei muutu, see on teiste soovmõtlemine (111)

Esmaspäeval riigikogus ametivannet andvad Mart ja Martin Helme rääkisid oma iganädalalses jutusaates „Räägime asjast“ EKRE suukorvistajatest ja sellest, kuidas president Kersti Kaljulaid on oma ametivõimu kuritarvitanud.

EKRE esimees Mart Helme loetles saates inimesi, kes on viidanud sellele, et konservatiivide erakond peaks oma retoorikat muutma. Mart Helme sõnul seda ei juhtu. „Aga mina ütlen teile, sõbrad, et see on teie soovmõtlemine. Meie retoorika ei muutu, sest meie retoorika on põhimõtteliselt olnud üpriski mõõdukas võrreldes selle retoorikaga, mida on kasutanud Vilja Kiisler, Ahto Lobjakas, Eero Epner, Andrus Kivirähk, Ene Pajula ja nii edasi ja nii edasi,“ sõnas ta ja toonitas EKRE retoorika sirgjoonelisust. 

Lisaks viitasid Helmed sellele, kuidas on president Kersti Kaljulaid oma võimu usurpeerinud ehk seadusevastaselt omastanud. Lisaks olevat president oma võimu piiridest üle astunud.

„President on endale võtnud justkui õiguse hakata hindama valitsuse liikmete sobivust ametisse. Sellist õigust tal ei ole, see on võimu usurpeerimine ja vot see on oht demokraatiale, kui president hakkab võimu usurpeerima. Ja mis on väga häiriv selle juures, on, kuidas kõik teevad näo, et no las ta siis teeb,“ märkis Martin Helme ja rõhutas hiljem uuesti, et tema jaoks on täiesti vastuvõetamatu see, kui president võtab endale mingeid volitusi, mida tal tegelikult ei ole.