Foto: Martin Ahven
Inimesed
28. aprill 2019, 18:00

GALERII | Produtsent Raul Ojamaa: ma pole mingite värdjatega koostööd teinud, kõik on olnud head inimesed (2)

„Esimene kokkupuude muusikaga oli läbi onu, kes õppis Heino Elleri nimelises Tartu muusikakoolis trompetit. Lastekooli ja -koori tausta mul polnud,” rääkis ansambli Miljardid kitarrist ja mitmete artistide produtsent Raul Ojamaa.

Telliskivi Loomelinnaku sünnipäeva raames korraldati Erinevate Tubade Klubis vestlusring, mida juhatas muusikamänedžer Toomas Olljum ja kus osales ka produtsent Raul Ojamaa.

Rauli käe all on viimaste aastate jooksul valminud mitmed albumid, mis on soojalt vastu võetud nii muusikasõprade kui -kriitikute poolt. Esimeseks tööks muusikaprodutsendina oli Siiri Sisaski 2016. aastal valminud album „Kuristi kohal”, milles teeb kaasa ka muusik ja bassimängija Konstantin Tsõbulevski. Viimane oligi see, kelle kaudu Sisaski albumi materjal Raulile jõudis.

Sisaski nime ees ei tundnud nooruke produtsent kordagi aukartust. „Klapp ja usaldus olid head. Kui töögrupis usaldus toimib ja endale meeldib see, mida tehakse, siis on kõik hästi," sõnab ta.

Foto: Martin Ahven

Segased ajad pärast keskkooli

Kuni põhikooli lõpuni ei olnud Raul teadlik enda muusikaandest. Kord oli aga sõber pärast filmi „School of Rock” ühisvaatamist Raulile enda vanema venna kitarri jämmimiseks koju laenanud – see oli ka esimene mälestus kitarrist. „Kuigi mul ei olnud muusikalist põhja, siis pärast keskkooli lõppu käisin eraõpetaja juures, et end kitarrimängus päriselt arendada."

Kooliajal oli Raulil olnud suhteliselt sihitu tunne, kuigi õpitulemused olid noormehel head. Teatud mõttes nimetab ta end ka mässajaks, kuna ei soovinud järgida seda mudelit, mida ühiskond ootab – kool, ülikool, töö, pere.

Noorena mõjutas Rauli muusikalist mõtlemist kasuisa. Esimeseks lemmikbändiks nimetab Raul rokkbändi AC/DC. Keskkooli perioodil kuulas Raul palju Ameerikast pärit muusikat. Mõjutajateks sellised nimed nagu Queens of the Stone Age ja Red Hot Chili Peppers.

Pärast keskkooli asus Raul ülikooli ajakirjandust ja suhtekorraldust õppima. Sealt aga visati noormees ühel hetkel välja. Pärast seda võttis ta kitarri eratunde, eesmärgiga ettevalmistada end Heino Elleri nimelise Tartu muusikakooli sisseastumiseks. Ellerisse sisse ta ka sai ning esimeseks erialaõpetajaks oli seal Oleg Pissarenko „Tegime neid tunde, aga ei saanud kuidagi ühele joonele,” tunnistab Raul. Pärast aastat õpingut Tartus, otsustas noormees jätkata muusikaõpinguid pealinnas, Georg Otsa nimelises muusikakoolis, kus tema õpetajaks sai Mart Soo. „Otsa koolis oli seda asjalikkust rohkem. Lisaks sellele on Mart Soo Eesti üks parimaid kitarriõpetajaid.”

2012. aastal, kui Raul Otsakooli teisel kursusel õppis, kutsus teda bändiga liituma Marten Kuningas, kes sai soovituse Robin Juhkentalilt. „Mäletan, et Marten oli superstaarisaates see lahe tüüp, kes tegi kuidagi jutumärkides läänemalt neid asju.” Kuna Raul ei olnud „Eesti otsib superstaari” saate tulihingeline jälgija, ei olnud tal Marteniga suurt kokkupuudet enne olnud. „Ta oli rohkem briti muusika peal üles kasvanud.”

Rauli üks tipphetki on olnud Miljardite laul „Tagurpidi vaal”, mida striimimiskeskkonnas Spotify on kuulatud üle ühe miljoni, mis teeb sellest loost ühe enimkuulatud eestikeelse loo. Tegemist oli Rauli jaoks erilise looga, kuna eelnevalt oli laulukirjutajaks olnud Marten.

Tallinn Music Week´i showcase´i ajal 2014. aastal liitus ansambliga Miljardid ka Peedu Kass ja Kristjan Kallas. "Marten oli juba ammu mõelnud, et võiks nendega koos teha."

Foto: Martin Ahven

Valib hoolega, kellega koostööd teha

Rauli sõnul ei oma tähtsust kui kuulus on artist, kes temaga koostööd soovib alustada. „Mul polnud võimalus mingi värdjaga kokku saada ja koostööd teha. Kõik on olnud head inimesed. Ükskõik, kui kuulus inimene sa oled. Kui klapp toimib, siis on suhteliselt lihtne.”

Mick Pedaja jõudis Raulini läbi muusikakollektiivi Micucu, kellega produtsent oli paar laivi teinud. Mick oli Raulile andnud ühe demo. Tegemist oli looga „Seis", mis oli „Eesti laul 2016" finaalis.

Eelmisel aastal alustas produtsent koostööd Lenna Kuurmaaga. Töövilju võib kuulda lauljanna kolmandalt stuudioalbumilt „3X", mis nägi ilmavalgust möödunud aasta novembris. 

"Teadsin et oodatakse albumit, mis popmastaabis toimiks. Et oleks vokaalipõhine muusika. Et tekstid ja meloodiad oleks haaravad."

Edu defineerib Raul selle järgi, kui suudab idee ja kunstilise väljendi luua sellise, et ka teistele see meeldib. „Sa ei taha lahjendada ennast ära, et jumala eest kõigile meeldida. Oluline, et muusika jääks iseendaks, aga samas ka arvestama kuulajaga."