Erik OrguFoto: Erki Pärnaku
Elu
26. aprill 2019, 18:44

SÕDA JÄTKUB | Erik Orgu Evelin Ilvesele: olen valmis sulle andestama (21)

Eesti tuntuim toitumisnõustaja ja Europarlamenti kandideeriv Erik Orgu on 26. aprillil Õhtulehele antud intervjuus äärmiselt kriitiline endise esileedi, kodurestorani ROOG vedaja ja Toidutare kolumnisti Evelin Ilvese toitumisalaste soovituste suhtes öeldes, et Evelin Ilvese teod räägivad rohkem kui sõnad. "Ta võib kirjutada ja rääkida, mida iganes, aga mida ta päriselt teinud on? Ma suhtun Evelini hästi, aga ta pole kindlasti toitumisnõustaja," on Erik kindel.

"Inimene peaks ka ise järgima seda, mida ta räägib. Tervislik toitumine tähendab kaht asja. Õige toidu söömine, mida ta potensiaalselt võib teha. Teine asi on aga õiges koguses. Sa ei saa öelda, et toituge tervislikult ja liigutage end, kui sa ise seda ei tee."

Toitumisnõustaja kriitikanoolte eest ei pääse ka talisuplus, millega Evelin aastaid tegelenud. "See pole üldse vajalik. See on sama hea, kui ma käin saunas higistamas ja olen pärast kergem. Jah, sul läheb vesi välja korraks. Kuum ja külm ei avalda kaloritasemele mingit mõju."

Evelin Ilves

Evelin annab Erikule hoogsa vastulause:

"Ma olen õppinud arstiks ja ma pole toitumisnõustaja. Minu huvi ja teadmised toitumisest lähtuvad tervisest ja ka haigustest. Erik on ameerikalikult agressiivse stiiliga tubli müügimees, kelle nõustamisäri edendamises on lubatud palju laiem valik vahendeid kui näiteks meditsiinis. Sestap peavad kliendid alati meeles pidama, et kõik toimub nende enda vastutusel. See võib toimida positiivselt, aga ka negatiivselt või üldse mitte toimida. Isegi kui see on täitsa hästi läbikomponeeritud nõu."

Evelin ütleb, et on elav näide sellest, et Orgu süsteem ei pruugi toimida.

"Olin eelmisel aastal paar kuud tema toitumis- ja treeningprogrammi tasuta testija. Saavutasin 0 efekti. Tema soovitatud menüü sisaldas minu jaoks kaugelt liiga suures proportsioonis loomseid valke, mis muutus selle paari proovikuuga mulle vastuvõetamatuks. Lihtsalt süda läks pahaks. Lisaks pole see minu hinnangul tervislik. Selline toitumine alandab osal inimestel, eriti noorematel, kaalu, aga minul mitte. Treeningprogramm oli tal tore. Keskkond, kus ta oma nõu jagab, on kasutajasõbralik ja teenus ise ilusasti disainitud ja mugav."

 Erik Orgu Foto: Erki Pärnaku

Nüüd on Eriku kord pareerida:

"Mina, Erik Orgu, ei ole kasutanud oma klientide (ega Evelin Ilvese) kehakaalu ja puusaümbermõõdu infot valimiskampaanias ega kusagil mujal, selles võib igaüks veenduda, kui vaadata-kuulata intervjuud alates 40:55 minutist."  

"Kui mõni tund tagasi väitis Evelin, et on minu toitumiskava kasutanud paar kuud, siis nüüd tunnistas ta mulle otse, et tegi seda vaid testperioodil. (tõestus kirja lõpus) Tõsi, mul on viiepäevane testperiood, mille ajal saab toitumiskava tasuta kasutada ning kui ollakse tubli, on sel ajal ka võimalik kaotada esimene kilo üleliigset kehakaalu tasuta!" 

"Kahjuks Evelin Ilvesel õnnestus valimiskampaania ajal pilti saamine, aga sel korral kahjuks haleda valega. Küll aga olen ma valmis Evelinile andestama ja andma talle tasuta toitumiskava üheks kuuks, täpselt nii palju on valimisteni, et ta saaks kuu ajaga kaotada 4-5 kg üleliigset keharasva ning valituks osutudes tunneks ta end Euroopa Parlamendis kergema ja õnnelikumana!" 

"Muuhulgas rääkisime Anu Saagimiga Õhtulehes ilmunud intervjuus "Erik Orgu murrab müüte" sellest, et olen eestlaste, eriti laste, toitumise tasakaalustamise võtnud endale südameasjaks, sest iga teine täiskasvanud ja iga kolmas laps Eestis on ülekaaluline või rasvunud. See toob kaasa haiguste riske ja vaimse tervise probleeme." 

"Anu küsis muuhulgas Evelin Ilvese kui toitumisnõustaja kohta, mille peale vastasin, et teod räägivad kõvemini kui sõnad. Ta võib kirjutada ja öelda, mida iganes, aga mida ta reaalselt peale blogi kirjutamise ära on teinud? Isegi, kui ta on midagi ära teinud, paneme siis tema tulemused ja minu tulemused kõrvuti. Evelinisse ma suhtun positiivselt, aga ta ei ole kindlasti toitumisnõustaja.”

"Jõudsime intervjuus tõdemuseni, et Evelin on restoranipidaja, mitte toitumisnõustaja, nende vahele ei saa võrdusmärki panna. Hiljem ütlesin veel: “Inimene peaks ikkagi ise ka tegema seda, mida ta räägib. Kui ta seda teeb, siis sellel peaks ka vastav tulemus olema. Tervislikult toitumine tähendab kahte asja - õiged asjad õiges koguses."

"Ei saa minna teistele ütlema, et toituge tervislikult, kui ise ei tee seda. Ja öelda, et olge aktiivsed, kui ise ei ole seda.”  

Vaata palun intervjuud alates 40:55 ja näed-kuuled ise, et mida ma räägin!

Hommikusöök staariga restoranis Rohujuur - Erik Orgu

"Täna aga kirjutas Evelin Ilves mulle Facebooki ja oli väga emotsionaalne. Kirja lõppu on lisatud vestluse väljavõte. Ma vabandasin, sest ei tahtnud Evelini solvata, vaid öelda välja ausalt, et ta ei ole toitumisnõustaja. Sama olen öelnud ka Palja Porgandi kohta, sest nii ongi!" 

"Panen inimestele veel kord südamele - enne, kui hakkate kellegi (näiteks toitumisnõustaja) juhiste järgi käituma, palun olge kindlad, et ta kasutab teaduslikke allikaid, tal on vastav haridus ning praktiline kogemus klientidega, mitte pole ainult enda peal katsetanud ja jumal teab, mida sellest järeldab." 

"Paljas Porgand, Evelin Ilves - nad on vaid näited, aga väära info levitajaid on kahjuks palju ning paraku ei oska iga inimene eristada õiget infot valest."

"Minu viimasele vastusele Facebookis Evelin aga ei vastanud, vaid ta nägi selles ilmselt sobivat võimalust end valimistuhinas meediasse upitada, sest ta lisas postitusse oma kandidaadinumbri - see ju selge märk valimiskampaaniast. Kahjuks pilti saamine tal ka õnnestus, sel korral suure valega."

Evelin Ilves Foto: Tiina Kõrtsini

Alljärgnevalt lükkan ma ümber kõik Evelini valeväited:

Evelin Ilves (EI): On see eetiline, kui treener-toitumisnõustaja Orgu kasutab valimiskampaanias infot oma klientide kehakaalu ja puusümbermõõdu kohta? Kas sina oled järgmine?

Erik Orgu (EO): Rahvasaadikuks pürgija ei tohi asjatult inimesi hirmutada, see on infosõja element ja väga häbiväärne käitumine Evelin Ilvese poolt.


EI: Mis puutub minusse isiklikult, siis tôsi, olen elav näide sellest, et Orgu süsteem ei pruugi toimida. Olin eelmisel aastal paar kuud tema toitumis-ja treeningprogrammi tasuta testija. Saavutasin 0 efekti.

EO: Kui mõni tund tagasi väitis Evelin, et on minu toitumiskava kasutanud paar kuud ja tulemusi pole, mis tundus juba algusest peale kahtlane, siis nüüd tunnistas ta mulle otse, et tegi seda vaid testperioodil. Tõsi, minu toitumiskaval on viiepäevane testperiood, mille ajal saab toitumiskava tasuta kasutada ning kui ollakse tubli, on sel ajal ka võimalik kaotada esimene kilo üleliigset keharasva tasuta!

Minu toitumiskava on aidanud kümnetel tuhandetel inimestel kaotada sadu tuhandeid kilosid üleliigset keharasva ja aitab seda ka tulevikus!

EI: Tema soovitatud menüü sisaldas minu jaoks kaugelt liiga suures proportsioonis loomseid valke, mis muutus selle paari proovikuuga mulle vastuvôetamatuks. Lihtsalt süda läks pahaks. Lisaks pole see minu hinnangul tervislik.

EO: Minu toitumiskavas on üle 500 retsepti, mille seast leiaks ka Evelin Ilves endale sobivad retseptid, kui tal oleks vaid rohkem püsivust kui viis päeva. Mis puudutab tervislikkust, siis minu toitumiskava on Esimene teaduslikult kontrollitud tulemustega toitumiskava Eestis. Vaata lähemalt SIIT!

EI: Selline toitumine alandab osal inimestel, eriti noorematel, kaalu, aga minul mitte.

EO: Muidugi, kui seda vaid viis päeva kasutada. Minu toitumiskava kasutajad kaotavad nädalas keskmiselt 1 kg üleliigset keharasva, olgu selleks siis nooremad või vanemad inimesed, teiste seas on kaalu kaotanud need kolm vaprat naist:

Eha

Kaalust alla Erikuga – kõik on võimalik! Eha lugu - vaata SIIT!

Sune Vilimaa

Sune Vilimaa - kaalust alla ja 10 aastat nooremaks - vaata SIIT!

Rita

Rita - kolme kuuga langes kaal 13 kg - vaata lugu SIIT!

EI: Treeningprogramm oli tal tore. Keskkond, kus ta oma nõu jagab, on kasutajasõbralik ja teenus ise ilusasti disainitud ja mugav.

EO: Aitäh, Evelin, ma olen palju vaeva näinud ja investeerinud suure enamuse oma tulust selleks, et minu toitumiskava oleks kasutajasõbralik ja mugav ning retseptid lihtsad ja maitsvad.

EI: Minuga on nii, et kui ma end ise olen käsile vôtnud, on see alati toiminud. Paraku ei môjuta me kehakaalu ainult see, mida suhu paneme vôi mitu korda kangi tõstame, seal on palju olulisemaid aspekte, mida toitumisnõustajad pole pädevad käsitlema: näiteks suhete, hingelise ja hormonaalse tasakaalu teemad. Aga see on juba pikem lugu.

EO: Kehakaal langeb siiski vaid tänu kaloridefitsiidile - tuleb süüa sisse vähem toiduenergiat kui keha vajab. Kõik muud tegevused on müüdid.