EESKUJU: „Sa ei saa öelda, et toituge tervislikult ja liigutage end, kui sa ise seda ei tee,“ on Erik Orgu veendunud. Foto: Erki Pärnaku
Inimesed
26. aprill 2019, 09:01

HOMMIKUSÖÖK STAARIGA

VIDEOINTERVJUU | ERIK ORGU MURRAB MÜÜTE: pärast kella kuut tohib süüa ja poodide soojaletid pole kurjast! (40)

„Osa inimesi arvab siiralt, et nad toituvad tervislikult ega saa aru, miks nad paisuvad. Keegi peab viima neile selle sõnumi kohale, et nad söövad liiga palju,“ räägib toitumisnõustaja Erik Orgu. Ta on eestlaste, eriti laste, toitumise võtnud endale südameasjaks ja loodab teha selles valdkonnas suuri muutusi.

Lugesin, et sa kandideerid Euroopa Parlamenti. Selles uudises sa nahutasid Eesti inimesi, et nad söövad ebatervislikult, eriti lapsed.

Nad ei tee seda meelega ega teadlikult. Kui inimene sööb liiga palju, siis ta võtab juurde. Kui ta sööb valesti, teeb ta ennast ka haigeks.

Mina arvan, et inimesed võtavad juurde laiskusest.

Laisad, et võtta käsile oma toitumine ja selle juures püsida, ning laisad liikuma.

Ma mõtlen seda, et inimesed armastavad häid asju ja nad tahavad süüa neid sohva peal lösutades ja telekat vaadates. Ja kui sa oled ära söönud, siis ei viitsi püsti karata ja jalutama minna.

Meil mõlemal on õigus. Ehk toitumine on vale ja liikumine on puudulik.

Kas Eestis on asi siis tõesti katastroofiline?

Muidugi. Juba kaks aastat tagasi oli 52 protsenti inimestest ülekaalulised. Mõne aasta pärast on see rohkem kui 60. See on ju katastroofiline, kui üle poole eestlastest on ülekaalulised.

Sa kandideerid Euroopa Parlamenti selle slogan'iga, et juba koolieast peale peaks hakkama toitumist jälgima. Kuidas see võimalik on? Koolisööklatel on vähe raha.

Toit ei pea olema öko ega mingi ime-supertoit. See peab olema õigesti valmistatud sobivatest toiduainetest. Ja need muutused tulevad tasapisi. Ma ei hõlju pilvedes, et kui mina saan Euroopa Parlamenti, siis kõik kohe muutub. See võtab aastaid. Aga vähemalt hakkab keegi tegelema sellega.

Kuidas sul see klõps ära käis, et pead kandideerima Euroopa Parlamenti?

Positiivsel survel. Mulle tuleb kogu aeg kirju murelikelt lapsevanematelt ja õpetajatelt. Kõigile nende probleemidele on lahendused, neid tuleb hakata lihtsalt ellu viima. Oma tervise peale ei mõelda üldse, kuni see läinud on.

Kas inimesed pöörduvad sinu poole alles siis, kui midagi on juhtunud?

Enamasti siis, kui nad tunnevad end oma elustiili tõttu psüühiliselt halvasti.

Kas meil koolides on tänapäeval terviseõpetus?

Seda, mida mina käin koolides rääkimas, kuulavad ka õpetajad, suu lahti.

Mida alati küsitakse?

Pärast kella kuut mitte söömine. Inimesed arvavad päriselt, et kui sa pärast seda enam ei söö, hakkab maagia toimuma.

Aga kuulsused on rääkinud, et siis toimub maagia.

See on sellest, et jäetakse ära liigne toidukord ja näksimised. Ongi kõik. Käisin hiljuti ühes ettevõttes loengut pidamas ja seal oli üks inimene, kes rääkis, et ta ka teadis, et pärast kella kuut ei tohi süüa. Ta võttis oma kella poole kaheksase toidukorra ja pani selle kella viieks – aga alla ei võtnud. Ma ütlesin talle, et sa tõstsid oma kalorid lihtsalt ühest kohast teise. Muidugi ta ei võtnud alla.

Aga kui ma olen üsna tervislik inimene, tulen kell 11 koju ja kõht on tühi ...

Söö! Minu õhtusöök oli eile 23:03.

Kuid kas õhtuse ja hommikuse söömise vahe on erinev? Et hommikuti võiks süüa süsivesikuid, aga õhtul parem jätta see magus koogitükk ära?

Esiteks, magus koogitükk pole nagunii tervislik toidukord.

Vahel ju tahaks ...

Vahel on okei!

Mis siis inimestel viga on, et just õhtul tahaks seda magusat?

Toitumine on paigast ära. Ei ole üht sellist defitsiiti, nagu inimesed arvavad – et mul pole B-vitamiini, kroomi või tsinki ja nii edasi. Ei! Sul pole kõiki neid asju ja enamgi veel. Kui inimene ostab tugevalt töödeldud toidu, siis ta ei saa sealt vitamiine ega mineraalaineid. Neid pole seal.

Nii et kui sa ostad toidupoest valmistoitu või sööd restoranis uhke roa, siis see pole ikka see?

Kõigi toidupoodide valmislettidest on tänapäeval võimalik panna kokku väga tervislik toidukord. Neil on salatid, liha, kartulipüree, tatar, riis. Sa pead neid õiges koguses võtma, et kõik oleks tasakaalus.

See on ka siis müüt, et poodide valmistoit on ebatervislik?

Valmistoidulett läheb aina paremaks. Ja asjad ei pea olema ökod.

Aga kust ma tean, et see poe roheline salat pole keemiaga üle pritsitud?

Ükski toidukett ei tõmba endale sellega vett peale. Kui keegi peaks saama mingi mürgituse, siis see oleks ju katastroof. Eesti on nii väike ka.

Mis siis on kõige hullem toitumisviga? Ma söön mõnikord esimest korda alles kell viis korralikult.

Teeme kiire toitumise ABC. Kõige tähtsam on see, mida inimene sööb. Tervislik toit on see, mis sisaldab inimese organismile kasulikke ja vajalikke toitaineid. Teine asi on see, millal inimene sööb. Inimene peaks sööma ainult siis, kui tal on kõht tühi.

Erik Orgu ja Anu Saagim jutlesid kaupluses-kohvikus Rohujuur. Foto: Erki Pärnaku

Mitte regulaarselt?

Ei. Inimeste vajadused on väga erinevad. Meie ööpäevarütm on surutud mingitesse raamidesse, mida dikteerivad graafik, teiste inimeste tegemised, kuidas ärid ja koolid tegutsevad ja nii edasi. Kuid inimesed peaksid sööma siis, kui neil on kõht tühi, ja tunne algabki kõhust, mitte peast.

Öeldakse ka, et sool ja valge suhkur on surm.

See on müüt! Ma toon alati veenäite. Kui sa jood praegu 20 klaasi vett ära, siis on see sulle kahjulik. Kui sa sööd 20 teelusikatäit suhkrut ära, siis on see sulle ka kahjulik. Kui sa sööd kaks, ei juhtu mitte midagi.

Ma ei söö viimasel ajal üldse suhkrut.

Ära siis söö üldse. Mul juhtub ka kuus paar korda, et ma suhkrut söön. Aga mitte sellepärast, et see on valge surm, vaid mu toitumine on teistsugune. Seal pole aineid, mida tervislikus toiduaines oleks.

Kui mul on liiga kiire, et süüa, siis ma vohmin sisse vitamiine ja toidulisandeid selle asemel. Energiat justkui oleks.

Ma ei usu, et sa neist energiat saad. Energiat saab inimene ikkagi kaloritest. Kalor on energiaühik, mille pealt inimese organism töötab. Kui ebatervislikes toiduainetes poleks kaloreid, sureks inimene päris kiiresti ära. Näiteks kartulikrõpsude kalor hoiab sind töös, aga sa hakkad seda särtsu kaotama, sest sul pole vitamiine ega mineraalaineid. Need aga reguleerivad su ajukeemiat. Kui sa laksad endale neid vitamiine sisse, mis on sünteesitud ega pole päris – keha saab sellest aru, ega ta loll ole. Neid asju on väga vähe, mida on vaja toidulisandina sisse võtta. Esimene on D-vitamiin ja teine on see, mille kohta sulle konkreetselt öeldakse, et on selle defitsiit. Vitamiinide suvaline kokku ostmine on lihtsalt raharaisk ja reklaamiohverdus. Seal on paki peal kirjas, et nad ei ravi ega asenda täisväärtuslikku toitu.

Kas see on siis mu peas kinni? Ma söön päris palju C-vitamiini, lüsiini ja magneesiumi – sest ma joon alkoholi ja ma kujutan ette, et magneesium sätib asja paika. Kui ma jätan selle tarbimata, siis ma tunnen ennast küll teistmoodi.

Ma ei saa midagi väita, ma pole su verepilti näinud, aga sa saad seda vaadata. Tee verepilt tablettide võtmise ja mittevõtmise ajal. Ja siis mine vaata, kas on erinevust. Kui sa oled normide sees, siis sul pole vaja üle normide minna.

Kas sa poliitikat ei karda? Seal on hüäänide punt koos.

Hüäänitopised, kes justkui teevad midagi, aga tegelikult ... (Tardub.) Ma ei karda. Ma räägin oma valdkonnast ja ma tahaks näha, kes oskab mulle midagi vastu öelda. Kümned tuhanded inimesed on saanud minult abi. Mul on, mida ette näidata. Teod räägivad rohkem kui sõnad. Olen hoidnud Euroopa Parlamendil ja sellel, mida inimesed seal teevad, silma peal. Seal on väga mõistlikud inimesed, ma tahaksin nendega suhelda. Kui sealt tuleb vastav määrus, hakatakse tegutsema. Kuskil riigikogus või volikogus ma pinki nühkida ei taha, see on mõttetu. Kui ikka lennata, siis kõrgelt. Nende hüäänide keskel võib olla ka üks lõvi, keda kuulatakse ja kes ajab õiget asja – mina siis. (Naerab.) Poliitik on rahva valitud esindaja teatud valdkonnas. Kui sa annad lubaduse ja saad need hääled, siis kuhu see lubadus jääb? Siis jälle raha pole.

Kas on olnud ka selliseid hädalisi, kes on proovinud sinu ettekirjutuste järgi elada, kuid on pettunud?

Absoluutselt mitte. Ma keskendun üha enam ka psühholoogilisele poolele – et seal taga on tema enda töö. Kui ma psühholoogilisele poolele veel nii palju ei keskendunud, tulid minu inimesed minu juurde, arvates, et ma olen võlur. Mina annan tööplaani ette, aga nemad peavad hakkama haamriga kopsima.

Kas sul on mingi arstikabineti moodi koht ka, kuhu saab vastuvõtule tulla?

Ei. Konsultatsioonid toimuvad lihtsalt mugavates keskkondades. Toitumiskava ma kellelegi käsitsi ei koosta, need on mobiilirakenduses.

Kas sa soovitad inimestel alati trenni minna?

Muidugi. Keha on loodud liikuma. Trenn tähendab väga erinevaid asju. Ma ei ütle kellelegi, et see peab jõusaalis või rühmatrennis toimuma. Tee, mida iganes sa tahad, lihtsalt liiguta ennast. Öeldakse, et 30 minutit päevas – see on natuke vähe. Korra päevas tund aega on parem. See võib olla ka see, et inimene jalutab tund aega tempokalt. Aga mitte löta-löta, vaid et nahk on märg.

Nii et koeraga jalutamine pole trenn?

Aga vahepeal viska midagi ja mölla selle koeraga, jookse ise palli järele. Kui on sellised väiksed lõigud sees, siis see on jällegi trenn.

Miks Paljas Porgand ja sina teineteise peale närvi läksite?

Ma pole kordagi närvi läinud. Kui ta hakkas toitumisteemadel üha rohkem ja rohkem sõna võtma, siis ma kirjutasin talle privaatselt. Ma ei ütleks mitte midagi, kui ta räägiks õiget juttu. Aga ta annab ebamõistlikke soovitusi. Ütlesin talle, et ta pole selle valdkonna inimene. Ma pole üldse aru saanud, mis valdkonna inimene ta on – ärgu võtku seda solvanguna, vaid ma lihtsalt ei saa aru. Igatahes ütlesin talle rahulikult ja viisakalt, et proovigu mitte nõu anda. Ta ärritus. Kaitses ja õigustas end ja nii edasi. Siis möödusid nädalad või isegi kuud – ta tõmbas natuke tagasi. Olin talle öelnud, et kui ta jätkab, hakkan ma tema ütlemisi kommenteerima, sest inimesed peavad ikkagi terve pildi endale ette saama.

Siis olin Brigitte Susanne Hundi vlogis ja ta tõstatas selle teema. Ütlesin selle lihtsalt välja, et Paljas Porgand pole toitumis- ega liikumisnõustaja ning igaüks võiks oma liistude juurde jääda. Kui keegi soovib abi, pöördugu inimese poole, kes on selles vallas tunnustatud, aktiivne ja kellel on teiste peal tulemusi ette näidata – mitte enda peal.

Paljal Porgandil lõid emotsioonid üle pea kokku. Ta kirjutas minu ja mu saadete kohta blogipostituse ning kõik oli vale, peale mu nime. Näljakava, iga kahe tunni tagant söömine, sõltuvused, ma tegevat inimesi haigeks – kõik vale.

Kuskilt ta pidi selle ju võtma?

Oma peast. Aga tema pea pole tõeallikas. Pärast ta ise ka tunnistas kuskil, et pingutas üle. Kuid see postitus on ta blogis siiani üleval ja kergeusklikud usuvad seda.

Nii et konkurentsi selles asjas polnud?

Mina tahan, et inimeste toitumine muutuks paremaks. Ja kui ma näen, et keegi küllaltki suure mõjuvõimuga inimene hakkab mulle risti vastu töötama, siis võtan sõna. Algul räägin selle inimesega, ma ei hakka avalikult kisama ja karjuma.

Kas tema postitus kahjustab sinu tegevust?

Kindlasti.

Sa võtsid juristi?

Jaa. Tal seda publikut ikka on ja ta ütles päris ebameeldivaid valesid.

Mis sul kõige rohkem harja punaseks ajas?

Ta ütles mu toitumiskava kohta näljakava. Minu kava järgivad inimesed söövad selliseid koguseid, nagu on neile mõeldud. Ja näljatunne on üks baasreaktsioone meie kehas, mis näitab, et on aeg süüa.

Äkki mõned ta sõbrannad proovisid su kava ja tundsid end pidevalt näljasena? Inimesel on ju õigus avaldada oma arvamust.

Absoluutselt, aga temal pole sellist kogemust. Lisaks ütles ta, et on lihtsalt kuskilt kuulnud seda.

Kui kaugele sa oled nõus selle asjaga minema?

Ma ei võta praegu seisukohta.

Kas see tasub ennast ära?

Ennast kaitsta tasub alati. Topishüäänide ja inimeste eest, kes ei tee õiget asja.

Euroopa Parlamenti pürgib ka Evelin Ilves, meie kräpi vastu võitleja. Ta ju võtab ka sõna toitumisteemadel ja peab blogi. Oled sa seda jälginud?

Teod räägivad kõvemini kui sõnad. Ta võib kirjutada ja rääkida mida iganes, aga mida ta päriselt ära teinud on? Ma suhtun Evelini hästi, aga ta pole kindlasti toitumisnõustaja. Inimene peaks ise ka järgima seda, mida ta räägib.

Sa vaatad ta välimuse järgi, et ta pole tervislikult toituv inimene?

Tervislik toitumine tähendab kaht asja. Õige toidu söömine, mida ta potentsiaalselt võib teha. Teine asi on aga, et õiges koguses. Sa ei saa öelda, et toituge tervislikult ja liigutage end, kui sa ise seda ei tee.

Aga ta käib ju talvel peaaegu ülepäeva külmas vees ujumas!

See pole üldse vajalik. See on sama hea, et ma käin saunas higistamas ja olen pärast kergem. Jah, sul läheb vesi välja korraks. Kuum ja külm ei avalda kaloritasemele mingit mõju.

Kas sina oled Eestis kõige õigem ütleja, et mis on toitumises õige ja mis on vale?

Kuna minu tegevust toetab teadus, ütlen ma jah.