Luca Hänni Foto: SRF/Lukas Maeder
Üritused
29. aprill 2019, 09:00

ÕL INTERVJUU | Šveitsi eurolaulja Luca Hänni: Eurovisionil osalemisega täitub minu suur unistus (2)

Luca Hänni esindab sel aastal Eurovisionil Šveitsi. Luca muusikukarjäär algas pauguga 2012. aastal, kui ta võitis 17aastasena Saksamaa superstaarisaate. Ta oli esimene mittesakslane, kes selle konkursi on võitnud ja ka aegade noorim võitja.

Luca kasvas üles muusikute peres. Viieaastaselt hakkas ta mängima trumme, seejärel klaverit, kitarri ning alustas ka lauluõpinguid. Pärast kooli töötas ta müüriladujana ja naudib tänaseni praktilise töö tegemist.

 

Luca esiksingel jõudis esikohale Saksamaa, Austria ja Šveitsi muusikaedetabelites, sellele järgnesid väljamüüdud kontserttuurid, festivalid ja telesaated. Samuti on ta võitnud mitu Šveitsi muusikaauhinda. Kahel korral on ta Los Angelesis pärjatud ka Kid’s Choice auhinnaga.

Lisaks tegeleb Luca riiete disainimisega. Tal on oma rõivabränd ja fännitoodete pood, ta tegeleb modellindusega ja annab ka välja oma ajakirja Stories.

2017. aastal avastas ta endas tantsukire ja võidis Saksamaa tantsusaate “Dance Dance Dance”. “Tants võimaldab mul edasi anda oma kirge ja lugude taga olevaid lugusid.”

Millest sinu lugu räägib?

Igaüks vajab kedagi, kes teeb teda õnnelikuks ja toob temas välja parima.

Mida ootad tänavuselt Eurovisionilt ja mis on sinu eesmärk?

Ma loodan, et esinen nii hästi, kui saan. Minu soov on, et nii noored kui vanad minu loo järgi tantsiks, et ma saaksin levitada rõõmu ja näidata oma kirge muusika ja tantsu vastu. Ja muidugi on kõige selle kõrval mu eesmärk jõuda finaali.

Mida Eurovision sinu jaoks tähendab?

See on suur kogemus ja võimalus end arendada. Eurovision on lahe üritus, kuhu tulevad kokku erinevad inimesed ja kultuurid.

Kas Eurovisionil osalemine on olnud sinu unistus?

See on väga suur au ja Eurovisionil osalemisega täitub minu suur unistus. Annan esinedes endast parima, et inimesed koos minuga tantsiks ja laulaks.

Miks otsustasid osaleda? Kuidas reageerisid, kui oma kohaliku eelvooru võitsid?

Muusikuid kutsuti üles esitama oma lugusid Šveitsi eelvooru. Kirjutasin oma loo laulukirjutajate laagris koos rahvusvaheliste laulukirjutajate ja heliloojatega. 100-liikmeline publik ja 20-liikmeline ekspertidest koosnev žürii valis mitmeetapilises protsessis välja esitajad ja laulud, seejärel otsustas publik ja ekspertidest koosnev žürii lõpptulemuse. Ma olin väga õnnelik, ülevoolavalt õnnelik. See on imeline tunne.

Mis on sinu suurim hirm enne Eurovisioni ja mida ootad enim?

Minu jaoks on suur väljakutse kombineerida oma tantsukava lauluga. Harjutan peaaegu iga päev, et olla kindel, et tuleb hea esitus.

Kui oled jõudnud ka teisi osalejaid kuulata, siis keda pead favoriidiks?

Mulle meeldib väga tänavuste artistide mitmekesisus. Mulle meeldivad rahulikud ja voolavad laulud, kuid meeldivad ka kiiremad. Minu isiklikud lemmikud on sel aastal Hollandi lugu „Arcade“ ja ka Küprose lugu „Replay“.

Mis sa arvad, kas olulisem on lavasõu või laul ise?

Ma arvan, et mõlemad on väga olulised. Hea laul kombineeritud õige esitusega on Eurovisioni jaoks õige asi.

Kas oled kuulanud Eesti esindaja Victor Crone lugu „Storm“? Mida sellest arvad?

See on väga äge lugu ja ma ootan juba väga, et saaksin Victoriga kohtuda ja teda Tel Avivis laval näha.

Mida tahaksid öelda oma Eesti fännidele?

Tere kõigile! Aitäh toetuse eest! Loodan teid kõiki Eurovisionil näha. Minu poolt on teile garanteeritud äge sõu ja palju tantsu.

Milliseid üllatusi sa ise Iisraelilt või Eurovisionilt sel aastal ootad?

Ma usun, et see saab olema vägev üritus ja vinge kogemus.