Raul SöötFoto: Robin Roots
Saund
25. aprill 2019, 11:23

Saksofonist ja helilooja Raul Sööt pälvib aasta džässmuusiku tiitli

Täna antakse Vabal Laval Jazzkaare ühe peaesineja Joshua Redman Trio kontserdil üle Aasta Jazzmuusiku tiitel saksofonistile, pedagoogile ja heliloojale Raul Söödile. Festival Jazzkaar ja Eesti Jazzliit jagavad jazziauhindu juba 13. korda.

Lisaks Raul Söödile pälvivad auhinnad laulja, helilooja ja arranžeerija Karmen Rõivassepp kui Noor Jazzitalent, Raadio Tallinn Maian Kärmase eestvedamisel kui Jazziedendaja, Aasta Jazzansambli tiitel kuulub JT Conceptionile ning Aasta Jazziheliloojaks kuulutatakse saksofonist ning helilooja Maria Faust.

Raul Sööt on saksofonist, pedagoog ja helilooja, kes on Eesti parimaid suurtele koosseisudele kirjutavaid heliloojaid. Ta on muusikat loonud Raul Sööt Deeper Soundile, Eesti Raadio Big Bandile, Estonian Dream Big Bandile, EBU Jazz Orchestra'le ja mitmetele teistele kollektiividele. Eesti Vabariik 100. sünnipäevale pühendatud kontserdil “9 hümni vabadusele” tuli esitusele tema ning Aleksander Paali ühislooming Estonian Dream Big Bandile ja orkestrile.

“See on eelkõige suur kompliment, mille annavad välja meie oma ringkonna inimesed. Paratamatult käib iga väiksema või suurema tunnustusega kaasas ka vastutuse koorem ja selle tajumine hakkab mulle alles kohale jõudma. Püüan olla selle vääriline,” kommenteerib värske laureaat Raul Sööt Anna Lindpere saadetud pressiteate vahendusel. Võitja pälvib auhinnafondi 3500 eurot koostöös Kultuurkapitaliga, Tiiu Kirsipuu taiese ja Eesti Päevalehe aastatellimuse.

Jazziauhindadele esitati üle 60 kandidaadi, lisaks professionaalsele žüriile andis Eesti Päevalehe veebilehel oma hääle ka publik. Jazziauhinna eesmärk on laiemalt tunnustada Eesti aktiivsemaid, professionaalsemaid ja loomingulisemaid jazzmuusikuid nende kolme viimase aasta saavutuste eest.

Jazzkaar 2019 peaesinejad on Bobby McFerrin, John Scofield, Joshua Redman ja Judith Hill. Mitte ühelgi varasemal aastal pole Eesti artistid esitlenud festivalil nii arvukalt oma värsket loomingut –jazzisõpradeni jõuab üheksa uut albumit. Festivali koduks on juba viiendat aastat Telliskivi Loomelinnak. Sel aastal ootab publikult värskelt renoveeritud Punane Maja.