Inimesed

Teadlased: küpsetistes leiduv säilitusaine võib põhjustada rasvumist! (5)

Toimetas Triin Tael, 25. aprill 2019, 10:49
Foto: Pexels.com
Nimeka Harvardi Ülikooli teadlased hoiatavad, et laialt levinud säilitusaine, mis hoiab saiu-kooke hallitama minemast, võib kahjustada inimese ainevahetust ning anda hoogu rasvumisepideemiale.

Propionaati kasutatakse laialdaselt küpsetistes, loomasöödas ning ka kunstmaitseainetes, kuid Harvardi teadlased leidsid, et see paistab suurendavat kaalutõusu ja suhkruhaigust vallandavate hormoonide taset, vahendab Daily Telegraph. 

Harvardi allasutuse TH Chan School of Public Health teadlased viisid läbi kaks uurimust, ühe loomade ja ühe inimestega. Ilmnes, et propionaat vallandab ainevahetuses reaktsioonide ahela, mis võib põhjustada insuliiniresistentsust ja kaalutõusu. 

Eksperdid on varemgi oletanud, et läänemaailma rasvumisepideemiat võivad soodustada toidu valmistamisel või säilitamisel kasutatavad nüüdisaegsed ained, kuid seni on seda küsimust vähe uuritud.

Samal teemal

29. märts 2019, 10:25
PAHANE EMA: lapsed on ülekaalulised, aga koolis müüakse ikka saiakesi ja šokolaadi
20. veebruar 2019, 10:11
400 kilo kaalunud reality-täht suri vaid 29aastasena
15. veebruar 2019, 16:10
110 KILOGRAMMI: arstid kuulutasid Donald Trumpi rasvunuks
3. jaanuar 2019, 11:15
TOITUMISTERAPEUT: tüüpilised mõttemustrid, mis ei lase kaalu langetada

TOIMETAJA

+372 5199 3733
online@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee