"Pealtnägijas" näidati kohutavaid kaadreid tätoveeringutest, mida vääralt eemaldada üritati.Foto: www.facebook.com/pealtnagija/
Tele
24. aprill 2019, 21:12

Tätoveeringute eemaldamise äris valitseb korralagedus: nahakaunistuse eemaldamine võib lõppeda punetavate villide ja armidega (22)

"Pealtnägijas" rääkisid oma loo 27-aastane sporditreener Katrin ja 29-aastane Soomes töötav ehitaja Lauri, kes soovisid vabaneda tätoveeringutest ning tegid esialgu lihtsa ja ohutuna tunduva eemaldusprotseduuri, millel oli nende jaoks aga pöördumatu tagajärg.

Laserravi arsti Aleksander Uskovi sõnul on vääralt eemaldatud tätoveeringute trend kasvanud massiliseks nähtuseks. "Me näeme peaaegu iga nädal nahakahjustusega patsiente," ütleb ta.

Armid jäävad elu lõpuni, aga reeglite ebamäärase tõlgendamise tõttu kedagi tegelikult vastutusele võtta on pea võimatu.

“Seadusesäte ise ei tee ka midagi ohutumaks. See on teavitamise ja informeerimise küsimus eelkõige," arvab Sotsiaalministeeriumi tervishoiuvõrgu juht Heli Paluste.

Nii Lauri kui Katrin leidsid internetist tätoveeringu eemaldamiseks erineva teenusepakkuja, kes jätsid esialgu asjatundliku mulje. "Leidsin Facebookist, sotsiaalmeedia kaudu koha, kuhu läksin eemaldama. Inimesel olid olemas diplomid seinal, usaldusväärsed tööd olid olemas. Ütles, et Eestis ei ole mitte kellelgi sellist head aparaati, millega tema töötab, et see on üks võimsamaid. Ütles, et kõik on kontrollitud, hea masin on," rääkis Katrin. Ka Lauri kinnitas, et temale teenust pakkunud inimene tundus usaldusväärne. 

Kui teoorias on laseriga tätoveeringu eemaldamine lihtne, siis praktikas aga mitte. Vääralt laseri kasutamisel on aga kohutavad tagajärjed.

"Pärast esimest eemaldust tekkisid villid, verd tuli, nahk hakkas veritsema. Esimene öö oli päris valulik ja hoidsin jääd peal," meenutas Katrin, mis tema nahaga juhtus. Naise sõnul ei soovitanud tätoveeringut eemaldanud salong tal ka arsti juurde pöörduda ning öeldi, et see peabki nii olema.

Ka Lauri nahale tekkisid suured punased laigud ja liigliha. “Mõtlesin, et see ei tohiks päris nii olla. Ma tahtsin neist tätoveeringutest ruttu lahti saada ja võib-olla ma lihtsalt ise olin natukene loll, et oleksin võinud suu lahti teha ja küsida, kas see on normaalne," nentis ta.

Mõlema tätoveeringut üritati korduvalt eemaldada, aga asi läks aina hullemaks, kuni lõpuks mõlemad pöördusid arsti poole. Diagnoos oli kurb. 

“Arst vangutas pead ja ütles, et siin on kõik väga pahasti. Nahk on rikutud, armid on tulnud, väärkoheldud on masinat, masin ei ole olnud võimas ja on tehtud ühe koha peal hästi tugevalt, sisse kraabitud," tõdes Katrin.

"Patsiendid näitavad oma endisi tätoveeringuid ja ma pean neile selgitama, et nende tätoveering pole tätoveering, vaid armistunud nahk, arm" sõnas Uskov.

Uskovi sõnul 30 inimesest, kes nädala jooksul kliinikus tätoveeringut eemaldamas käivad, on kolme erineva raskusastmega armid. Enamasti on põhjus, et kontrollimata aparatuur oskamatutes kätes põhjustab põletuse. Kui kiir on liiga nõrk, hoitakse seda liiga kaua ühel kohal, mis kuumutab rakke liigselt. 

“Kui jutt käib mingist AliExpressist 300 dollari eest soetatud imemasinast, mis kirjelduse järgi eemaldab iga värvitätoveeringu ühe protseduuriga, ja see masin on inimese käes, kel pole meditsiiniharidust, kes ei tea midagi naha ehitusest, ei oska protseduuri läbi viia, ei ole seda kunagi õppinud, tal pole seadme tootja sertifikaati, siis on sel inimesel kõik võimalused kohe oma katsealuste nahka kahjustada," ütles Uskov.

Ühelt poolt soodustab sellist olukorda aparatuuri suhteliselt odav hind ja kerge kättesaadavus, teisalt puudulikud seadused. Asjatundjatel on olukorrast erinev arusaam. Ühelt poolt on tervisehoiuteenuste nimekirjad ja reeglid väga detailsed, aga samas pole ühtegi seadust, mis ütleks otseselt, et tätoveeringu eemaldamine on meditsiini protseduur. Teisalt juba 2018. aastal tõlgiti eesti keelde Euroopa standard, mis liigitab tätoveeringu eemaldamise laseriga meditsiiniliseks protseduuriks.

Sellele toetudes leiab Terviseamet, et vastava teenuse osutamiseks peab olema meditsiiniline haridus ja firmal tervisehoiuseteenuse osutaja leping. Kabinetid, kus Katrin ja Lauri käisid, on praeguseks suletud ja tegutsevad teise nime all. Tagantjärgi pole võimalik tõestada, et sealsetel töötajatel on mingigi meditsiiniharidus. 

Ehkki arstid ütlevad, et näevad probleemi aina enam, pole Terviseamet siiani saanud ühtegi ametlikku kaebust. Kuigi Katrin ja Lauri kaotasid sadu eurosid ja rikkusid naha pöördumatult, jätsid nad ametliku kaebuse tegemata. 

Eelmisest aastat on Terviseamet siiski teinud omal initsatiivil pistelisi kontrolle ja leidnud viis salongi, mis tätoveeringuid laseriga eemaldavad, kus polnud registreeritud spetsialiste ja tegevusluba. Terviseamet toetub aga standardile, mitte seadusele. Kui seaduserikkujat saab karistada, siis standardirikkujat karistada aga ei saa. Nii paluti nimetatud salongidel lihtsalt tegevus lõpetada, aga kui keegi peaks seda rikkuma, siis vastutusele võtta ei saa.

Vaata pilte "Pealtnägija" Facebookist.