Foto: Alar Truu
Eesti uudised
25. aprill 2019, 06:56

Riigikogu kantselei ei lubanud veteranipäeval sõjamehi Pika Hermanni lippu heiskama (10)

Riigikogu kantselei ei toetanud kaitseväe ettepanekut heisata veteranipäeval 23. aprillil riigilipp Pika Hermanni torni kaitseväe ja kaitseliidu veteranide poolt, põhjendades seda muu hulgas riigikogu sajanda sünnipäevaga, kuhu oodati palju külalisi.

Riigikogu juhatus on ka varasematel aastatel arutanud kaitseväe ettepanekuid heisata veteranipäeval riigilipp Pika Hermanni torni kaitseväe ja kaitseliidu veteranide poolt ega ole seda toetanud põhjusel, et 23. aprillil tähistab riigikogu oma sünnipäeva, sest just sel päeval sajand tagasi tuli kokku asutav kogu, selgitas riigikogu kantselei direktor Peep Jahilo kaitseväe toetuse väejuhatuse toetusteenuste keskuse juhatajale Viljar Kurele saadetud vastuses. Tänavu tähistab riigikogu sel päeval oma 100. sünnipäeva piduliku istungiga ja raamatu esitlusega. Lisaks traditsioonilistele üritustele on Kuberneri aias avatud ajalooline näitus – „Riigikogu 100“.  Traditsiooniline riigikogu lahtiste uste päev toimub tänavu 25. mail.  

Aastas heisatakse lipp Pika Hermanni torni tavapärasest pidulikumalt vaid suurtel pidupäevadel – Eesti vabariigi sünnipäeval 24. veebruaril, iseseisvuse taastamise aastapäeval 20. augustil ja lipu enda sünnipäeval 4. juunil, märgib Jahilo. Kõigil neil kordadel on kaitseväe esindajad lipuheiskamisele oodatud, lisab ta.  „Austades Teie soovi, asus juhatus ka tänavu seisukohale, et jääme nende traditsiooniks saanud pidulike lipuheiskamise päevade juurde.“
Kaitseväe ja Kaitseliidu veteranide hulka kuulub üle 3000 inimese. Kaitseväelased on välisoperatsioonidel osalenud alates 1995. aastast ning teeninud Horvaatias, Bosnia ja Hertsegoviinas, Liibanonis, Makedoonias, Iisraelis ja Süürias, Iraagis, Kosovos, Afganistanis, Malis, Adeni lahel, Vahemerel ja Kesk-Aafrika Vabariigis.