Foto: Martin Ahven
Poliitika
24. aprill 2019, 16:12

VIDEO | Kaljulaid kinnitas ametisse Ratase uue valitsuse ja soovitas neil võtta sada vihavaba päeva (185)

Riigipea nimetas Kadriorus ametisse uue valitsuse. Uute ministrite esimene tööpäev on 29. aprillil.

Esmalt tegi riigipea ja valitsuskoalitsiooni moodustavate erakondade esimehed pressiavalduse ning seejärel kinnitas president Kaljulaid peaministrikandidaadi Jüri Ratase valitsuse ametisse.

Ratas tänas presidenti kohtumiste eest ministritega ning valitsuse ametisse nimetamise eest. Tema sõnul seisab uus valitsus tugeva, demokraatliku ja kaitstud Eesti eest, kus on tagatud meedia-, sõna- ja loomevabadus. 

Mart Helme avaldas lootust, et selle valitsuse ametisse astumisega muutub Eestis palju. "See on valitsus, mis ei ole stagnatsioonivalitsus. See on valitsus, mis murrab," ütles ta veendunult.

Helir-Valdor Seeder ütles, et valimiste järgne aeg on avanud ühiskonda rohkem kui kunagi varem. "See, et ametisse astuv valitsus koosneb just neist parteidest, näitab, et Eesti on demokraatlik riik," usub ta.

President rõhutas, et riigikogu enamusotsus on legitiimne ja esindab seetõttu valijate tahet. Uuelt valitsuselt ootab ta põhiseaduslikku tegevust ja et rahvas tunneks, kuidas valitsus nende eest seisab. Kaljulaid kutsus valitsust üles võtma sada vihavaba päeva, et rahulikult arutada ja leida üksmeel ühiskonnas. 

Ministrid läbisid presidendi kontrolli

Kaljulaid kohtus esmaspäeval ja teisipäeval valikuliselt uute ministritega, et veenduda, kas nende ametisse nimetamine on ikka mõistlik.

„Riigipea soovib kohtuda ministrikandidaatidega, kelle seisukohtadest (või kelle seisukohtadest uues rollis) ta piisavalt ei tea või kelle senistes väljaütlemistes on olnud seisukohti, mis ses ametis võivad küsitavusi tekitada,“ selgitas presidendi meedianõunik Taavi Linnamäe kohtumiste mõtet.

Esmaspäeval kohtus president rahvastikuministri kandidaadi Riina Solmaniga, kes kuulub erakonna Isamaa ridadesse. Seejärel kohtus president kolme EKRE ministrikandidaadiga, kelleks olid Mart Järvik (maaelu), Rene Kokk (keskkond) ja Marti Kuusik (väliskaubandus- ja infotehnoloogia).

Teisipäeval tuli presidendiga kohtuma Urmas Reinsalu, kes on Jüri Ratase teises valitsuses välisministrikandidaat, ja Mart Helme, kes sihib siseministri portfelli.

Kuna Kaljulaid kinnitas, et kõikide ministrite kavatsused on head, lubas ta Jüri Ratase nimetatud kandidaadid ametisse nimetada.