Zala Kralj ja Gašper ŠantlFoto: ANA SANTL
Üritused
24. aprill 2019, 10:47

ÕL INTERVJUU | Sloveenia eurolauljad Zala ja Gašper: kui puudutame oma lauluga kasvõi üht südant, oleme juba võitnud

Sloveeniat esindavad tänavu Eurovisionil Zala Kralj ja Gašper Šantl. Duo sai kokku möödunud aastal, ning lauljad kohtusid Instagramis! Gašper nägi Zala videoid ja teadis, et on oma uue loo jaoks leidnud õige laulja.

Zala alustas muusikategemist kaveritega, hiljem hakkas kirjutama ka oma lugusid. Gašper hakkas noores eas kitarri mängima ja teismeeas viis muusika teda Prahasse. Seal õppis ta Faust Recordsis produtseerimist ja heliloomingut. Kaks aastat hiljem otsustas ta inspiratsiooni otsimiseks jalgrattaga läbi Euroopa sõita ja kirjutas duo esimese singli „Valovi“ refrääni.

 

Zala ja Gašperi esimene lugu oli tõeline hitt – see kõlas üle Sloveenia raadiojaamades ja nad võitsid 2017. aastal Sloveenia muusikaauhindade jagamisel parima loo tiitli. Nende neljas singel „Sebi“ võitis Sloveenia eurolaulu valimiste eelvooru ja nüüd ootavad lauljad Eurovisionil esinemist.

Millest teie lugu räägib?

Kujuta ette langevat tähte, mida hiljem katab pilv. Sulle pole enam midagi muud jäänud peale selle, et loodad enda peale ja jääd endale kindlaks. Just sellest meie lugu räägibki – tuleb jääda endale kindlaks, isegi kui ajad on rasked. Pole vaja vabandada selle eest, kes sa oled.

Mida ootate tänavuselt Eurovisionilt ja mis on teie eesmärk?

Loodame, et inimesi puudutab meie muusika. Kui puudutame kasvõi üht südant, oleme juba võitnud.

Mida Eurovision teie jaoks tähendab?

See on suurepärane võimalus oma muusikat välismaisele publikule tutvustada. Meie muusika tähendab meile palju ja on tõeline õnn seda nii paljude inimestega jagada.

Zala Kralj ja Gašper Šantl Foto: ADRIAN PREGELJ

Kas Eurovisionil osalemine on olnud teie unistus?

Tegelikult pole see meie unistus olnud. Me poleks kunagi arvanud, et osaleme sellisel võistlusel, nagu Ema (Sloveenia eurolaulu valimine – toim.). Arvasime, et me ei sobi oma muusikastiili ja iseloomudega sinna. Lõpuks oli see aga peamine põhjus, miks me siiski osaleda otsustasime. Tahtsime end proovile panna ja näha, kas suudame endale igas situatsioonis truuks jääda. Läksime sinna ka selleks, et tutvustada oma muusikat inimestele, kellel pole olnud võimalust seda varem kuulda. Olime väga üllatunud kui võitsime. Olime tõeliselt õnnelikud, et meid nii hästi vastu võeti ja puudutasime nii paljusid südameid. See on parim asi, mis ühe artistiga juhtuda saab.

Mis on teie suurim hirm enne Eurovisioni ja mida ootate enim?

Meil pole hirme. Ootame, et Eurovision saab olema lõbus ja raske töö samal ajal. Kindlasti on see meie jaoks täiesti uus kogemus ja me väga ootame seda.

Kui olete jõudnud ka teisi osalejaid kuulata, siis keda peate favoriidiks?

Me pole päris kõiki kuulnud, seega ei saa veel öelda, kuid viimased viis päeva oleme me kuulanud Mahmoodi lugu „Soldi“…

Zala Kralj ja Gašper Šantl Foto: ADRIAN PREGELJ

Mis te arvate, kas olulisem on lavasõu või laul ise?

Meie jaoks on kõige olulisem meie muusika – me ei jääks endale kindlaks, kui teeksime suure sõu, sest me lihtsalt ei ole sellised. Samas peaks igaüks tegema oma asja just nii, nagu nemad õigeks peavad – austame neid, kes teevad suure sõu ja naudime erinevaid esitusi. On imeline, et artistid saavad ennast väljendada, ükskõik, kuidas.

Eurovisioni puhul on alati räägitud sellest, mis keeles peaks võistlejad laulma. Mis te arvate – kas kõik lood peaksid olema inglise keeles või peaksid osalejad hoopis laulma oma emakeeles?

Arvame, et igaüks peaks valima just selle keele, mis on nende jaoks õige. Meie laul on sloveenia keeles, sest õigesti kasutades on see imeline keel. Teiseks on loo sõnum see, et ole, kes sa oled ja see lugu oligi mõeldud sloveenia keeles laulmiseks.

Kas olete kuulanud Eesti esindaja Victor Crone lugu „Storm“? Mida sellest arvate?

Tulime just Portugalist puhkuselt, aga kuulame seda kindlasti, lubame!

Mida tahaksite öelda oma Eesti fännidele?

Jääge truuks sellele, kes te olete.

Milliseid üllatusi te ise Iisraelilt või Eurovisionilt sel aastal ootate?

Meile ei meeldi eeldusi luua. Naudime kõike, kui Iisraelis oleme ja oleme ka valmis üllatusteks.