Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
23. aprill 2019, 15:43

Ameerika filmiakadeemiast välja heidetud Polanski alustas kohtuvõitlust

Roman Polanski kaebas BBC Newsi teatel Los Angelese ülemkohtusse Ameerika filmiakadeemia, kes oli ta mullu mais koos Bill Cosbyga oma ridadest välja visanud. 

Polanski (85) võttis 1977. aastal omaks seadusevastase seksuaalvahekorra 13aastase Ameerika tüdrukuga, kuid pages seejärel USAst, kartes trellide taha sattumist. Ameerika filmiakadeemia heitis ta välja alles mullu Harvey Weinsteini seksiskandaali järellainetuses, väites, et Polanski ja arvukates seksuaalrünnakutes süüdistatava Cosby käitumine ei vasta akadeemia väärtustele, mis seisnevad inimväärikuse austamises. Tookord küsis BBC reporter James Cook: „Miks kulutas Hollywoodil üle 40 aasta otsustamaks, et suguühe 13aastasega ei vasta tema kõrgehinnalistele „inimväärikuse austamise väärtustele“?“

Polanski advokaadi väitel viskas Oscareid jagav organisatsioon tema kliendi välja ilma hoiatamata ning võimaluseta omapoolseks reageeringuks. Kuid hilisemas avalduses nimetas akadeemia Oscari-laureaadi väljaheitmist õiglaseks ning keeldus otsust muutmast. Polanski ähvardas akadeemiat kohtuteega juba mullu, kuid võttis selle ette eelmisel nädalal.