Tõnu KaljusteFoto: Tiit Tamme
Inimesed
22. aprill 2019, 18:06

Tõnu Kaljuste: Estonia teatri ooperisaal on väike nagu nukuteater (6)

"Kui rääkida Estonia teatrist, siis meie baleriinid teevad praegu jah laval kaks hüpet ja ongi juba kulissides. See on nii pisikene ooperiteatrisaal, nagu väike nukuteater," räägib dirigent Tõnu Kaljuste Pealinnale antud intervjuus, et Eestisse oleks vaja korralikku ja suurt ooperimaja.

"Meil on ju uue ooperimaja vajadusest räägitud aastakümneid, aga kuna valitsejad on kitsalt ärilise või poliitilise mõtlemisega, siis nad ei suuda n-ö suurt pilti näha. Ka näiteks Mahleri sümfooniate ettekandmine Estonia kontserdisaalis on alati üks terroristlik kõlaefekt, liialt kõvasti kõlab kõik. Et saaks teha suuri sümfoonilisi teoseid, vajame omaette saali. See on ilmselge probleem," räägib mees.

Ta rõõmustab, et muusika- ja teatriakadeemia omale nüüd uue saali saab ja lisab, et omal ajal on selle saali ehitamise nimel ikka korralikult sõditud. "Tänavu möödub sada aastat teatri- ja muusikaakadeemia sünnist, kuid ta saab alles nüüd omale saali! See on umbes sama asi, et meil on sada aastat Eesti ujumissporti, aga nüüd tehti bassein… Võib-olla ekstreemne näide, aga sümfooniaorkester kui selline on ju meie muusikakultuuri põhi. Mina näiteks olen õppinud muusikaakadeemia Kaarli puiestee majas, kus oli üks vannitoa tagune ruum saaliks, kuhu mahtus kuulama umbes neliteist inimest."

Kaljuste asub pärast 18 aastat taas juhtima Tallinna kammerorkestrit. "See otsus sündis mul pärast seda, kui orkester esitas mulle vastava pakkumise," ütleb ta. "Ma ei saa ajakirjanduses veel midagi eriti välja hõigata. Võin öelda vaid nii palju, et tahan kindlasti arendada orkestri koostööd muusikateatriga."

Omal ajal lahkus Kaljuste sellelt töökohalt viidates, et kultuuri juhitakse ja rahastatakse viletsalt. "Kui ma kammerkoori juhi kohalt lahkusin, siis oli selline aeg, et riik sõimas linna ja linn riiki ning pidin juhtima riigikoori ja linnaorkestrit korraga. Oli kaks erinevat administratsiooni ning eri soovid ja nägemused, pidev poliitiline pidur," räägib Kaljuste.

"Saime toona siseministeeriumilt Kanuti gildi hoone kätte ja tahtsin, et see saaks filharmoonia kammerkoori ja Tallinna kammerorkestri ühiskoduks, et võiksime mõlemad kollektiivid ühendada nn kammerfilharmooniaks. Aga siis hakkasid asjad venima ja mu närvid ei pidanud vastu. Nüüd, aastate pärast on tulnud mitmed muusikud mu juurde ja lausunud, et see oleks olnud väga õige otsus."

Täispikka intervjuud Tõnu Kaljustega loe Pealinnast.