Mel-Andris ja MilviFoto: Kuvatõmmis/"Kuuuurija"
Tele
22. aprill 2019, 21:00

Tapmise eest vanglas istuva naise poeg: ema viis selle teoni kasuisa vägivaldsus (72)

Neli aastat tagasi tappis Jana Oja koos oma elukaaslase Toomas Sultsiga julmalt 40aastase naise, ning paarike üritas tappa ka ohvri 20aastast poega. Praegu kannavad mõlemad vanglakaristust. Oja vanim poeg Mel-Andris ei õigusta oma ema tegu, kuid otsustas „Kuuuurijas“ rääkida, mis tema ema nii jõhkra tapmiseni viis.

Janal on istuda jäänud veel 11 aastat. Tema täisealiseks saanud poeg Mel-Andris rääkis „Kuuuurijale“, et ema viis tapatööni vägivaldne elukaaslane Toomas Sults. „Tal oli raske depressioon, ta oli elukaaslasega väga hirmu all,“ ütles Jana ema Milvi. „Nad on Toomasega koos elanud umbes 10 aastat ja Toomas oli agressiivne. Ma pidin kogu aeg vahel olema, et tütrel ja lastel oleks rahulik. Olin kohustatud kogu aeg ka politseid välja kutsuma,“ rääkis Milvi. „Väga vägivaldne inimene,“ lisas Mel-Andris.

Poeg ütles, et Toomas tegi tema emast sisuliselt vaimse invaliidi. „Peksis ema pead vastu asfalti, lükkas pikali ja peksis rusikatega pähe. Ema sai peapõrutuse,“ meenutas Mel-Andris üht pealtnähtud seika. Kord aga murdis elukaaslane ta emal sõrmeluu. Asi läks nii kaugele, et Jana ei olnud võimeline voodist tõusma, ei käinud tööl ja võttis iga päev tablette. „Varem sai tema räägitud, aga siis jäi ta nii iseendasse kinni. Ma ütlesin, et läheme siit ära, aga ema ütles, et ta ei suuda, sest kardab Toomast nii õudsalt.“

Ema Milvi kolis tütre majja korrus allapoole elama, et pidevalt läheduses olla. „Toitsin teda lusikalt, viisin õue jalutama, pesin teda ja nägin palju vaeva, et talle jalad alla saada.“

Tapatöö toimus 2015. aasta jaanipäeval. Jana, Mel-Andris ja Milvi olid jaanilaupäeval käinud kesklinna jaanitulel ja lõbutsenud. Järgmisel päeval rääkis Jana 8aastane poeg, kes Toomasega kodus oli, et isa käis võõra naisega jaanipäeval ja tema oli üksi kodus.

Jana ema ja poeg kirjeldasid saates, et Toomas helistas Janale ja kutsus tolle endaga Kristiine keskusesse kohtuma, et talle rohtude jaoks raha anda. „Väikevend läks koos emaga ja helistas mulle ja kutsus mind ka. Et pärast hakkavad jälle kiskuma ja vaja vahele tulla.“

Jana ja Toomas kohtusid Kristiine keskuses sees, lapsed ootasid õues. Siis tuli naine välja ja ütles lastele, et nad peaksid koju minema. Toomas olla naisele igavest truudust vandunud ja kutsunud Jana kaasa, et minna naise juurde, kellega mees jaanipäeva veetnud oli ja asjad selgeks rääkida. Lapsed läksid koju ja mõni aeg hiljem tuli sinna ka Jana, kes ütles, et on hakkama saanud kohutava kuriteoga. Ema Milvi ütleb, et ta ei uskunud alguses tütart, et too mõrva sooritas. Siis lahkus Jana kodust, oli kaks päeva kadunud ja tagasi tulles otsustas end politseile üles anda.

Milvi ja Mel-Andris rääkisid, et Jana selgitas neile, mis juhtus. Koos mindi naise korterisse, kus teine naine ja Toomas Jana nii endast välja viisid, et too soovis lahkuda. „Toomas keeras ukse lukku ja ütles, et siit ei lahku enam keegi elusana. Andis emale valiku, et sa kas tapad selle naise või mina tapan sinu,“ rääkis Mel-Andris. „Ema läks talle kallale, surus ta pikali maha, oma jalgade vahele ja tõmbas tal kuldketiga kõripaelad kinni.“ Mees aga pani surnukeha põlema.

Mel-Andris rääkis ka, et tema vanaema Milvi soovis, et kohtuistung kuulutataks kinniseks, kuna Janal on kolm last, kes kõik olid siis alaealised – 8aastane poeg, 12aastane tütar ja 14aastane poeg. Seda aga ei tehtud.

Keset „Kuuuurijale“ intervjuu andmist helistas Milvile vanglast Jana. Milvi ütles, et Jana helistab talle ja lastele iga päev mitu korda. Jana helistas intervjuu ajal veel teist korda ning saatejuht Katrin Lust sai temaga rääkida. Jana rääkis, et sattus hiljuti vanglas kaklusesse ja taas kirjutasid lehed tema tegudest. Jana praeguseks 16aastane tütar elas seda kõike väga rängalt üle. „Ta ütles, et emme, sinust kirjutati jälle lehes, ma ei taha enam elada. Mina ütlesin, et ära räägi nii, et mina elan ainult tänu teile,“ rääkis Jana läbi nutu. „Jah, ma kahetsen väga seda tegu, aga enam ei saa midagi muuta.“

Mel-Andris rääkis, et tema väikest venda kiusatakse ema tegude tõttu koolis. „Talle kirjutati lauasahtlisse #trellid,“ sõnas noormees. Seetõttu on väikevend suures depressioonis.

Lasteombudsman Ülle Madise ütles saates, et alaealise huvides on võimalik istung kinniseks kuulutada, kuid see peab pigem olema erand. „Ma pooldan seda, et ajakirjandus reguleerib ennast ise. Vaba ajakirjandus ja ajakirjanike juurdepääs kohtuistungitele on minu arvates Eestis väga oluline väärtus,“ ütles ta, kuid lisas, et tegu ei ole avaliku elu tegelasega ja süüalusel on lapsed, võiks kaaluda, kas on ikka vaja tema nime ja fotot avaldada. „Ma eelistaks, et kohtud kergekäeliselt istungeid kinniseks ei kuuluta, aga aeg-ajalt tuleb seda teha ja tehakse ka alaealiste huvides.“

Ka Jana tütart on ema teo pärast kiusatud. „Üle bussi ütles üks meesterahvas, et vaadake, selle punase jopega naise ema on mõrtsukas, inimesetapja, ja lükkas lapselapse Koidu peatuses bussist maha,“ kirjeldas Milvi.

Milvi ja Mel-Andris ei taha Jana tegu kuidagi õigustada, kuid soovisid „Kuuuurija“ poole pöördumisega näidata, mis võib inimese sellise jõhkra tapatööni viia ja kuidas perekond kannatada.