«Friigid»
Kultuur
25. aprill 2019, 08:00

HETKEHITT | Viis soovitust täna algavaks Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivaliks

25.–28. aprillini Haapsalu kultuurikeskuses aset leidev HÕFF toob taas vaatajate ette valiku kõige uuematest õudus- ja fantaasiafilmidest, kultusklassikute töödest ja maailma filmikunsti varamust. Tegu on suurima omasugusega Balti riikides. Naisteleht jagab oma lugejatele soovitusi täna algavaks festivaliks!

«Harpuun»
Režissöör Rob Grant (Kanada)

Kolme sõbra süütu väljasõit merele paljastab ootamatult sassis suhted. Vaikselt hoogu koguv pinge lahvatab konfliktiks, mis muudab lõbusõidu tõeliseks ellujäämiskursuseks. Ka pealkirjas viidatud harpuun leiab rakenduse ja kaugel pole seegi hetk, kui sõbrad vaatavad üksteist näljase pilguga …! Ohtra musta huumoriga pikitud moodne kannibali(suhte)komöödia on inspireeritud Edgar Allan Poe romaanist «Arthur Gordon Pymi lugu».

«Harpuun» Foto: HÕFF

«Uskumatu»
Režissöör Crazy Pictures (Rootsi)

Riiki ründavad tundmatud jõud … Täiesti uskumatu film Rootsist, mis näeb välja nagu suure eelarvega vändatud ulmemärul. Aga natuke kiiksuga … ikkagi svenssonite tehtud. Niivõrd lahedaid efekte, kuhjaga märulit ja nutma ajavat romantikat ei kohta just iga päev. Suur film suurele publikule. Pole ime, kui ühel hetkel avastad, et pead oma lõua põrandalt üles korjama. Ausalt!

«Uskumatu» Foto: HÕFF

«Laip Brighton Rockil»
Režissöör Roxanne Benjamin (USA)

Noor pargivaht Wendy (pane tähele, tegu on tüdruku, mitte poisiga) satub tööd tehes surnukeha otsa. Muidugi saab tühjaks ka tema raadiosaatja aku. Kui esialgu tundub viimane kõige suurem katastroof, siis saabuv öö ja pimedus tõestavad, et tütarlapsel pole aimugi, mida õudus tegelikult tähendab. Miks avastavad maailma ainult skaudipoisid, on küsinud režissöör. Kus on filmid tšikkidele, kes vannuvad ja tahavad oma põlvi katki kukkuda? Well, here you go! USA sõltumatu filmikunst oma tuntud headuses.

«Laip Brighton Rockil» Foto: HÕFF

«Legend bändist nimega Stardust Brothers»
Režissöör Macoto Tezka (Jaapan)

«Paradiisifantoomist» ja «Rocky Horror Picture Show’st» inspireeritud pöörane lugu kahest keskpärasest muusikust, kellest vormitakse ühe nädalaga kaksikutest superstaarid. Iga retrofänni unelm. Või hoopis pöörane komöödia 1980ndatest, kui moes oli glämm, seintel rippusid värvilised plakatid ja kassettmakid muudkui vurisesid ja vurisesid totrat estraadimuusikat. Jaapanlase Macoto Tezka kadunud film vastselt restaureeritud kujul – kõikide rõõmuks.

«Legend bändist nimega Stardust Brothers» Foto: HÕFF

«Friigid»
Režissöörid Zach Lipovsky ja Adam B. Stein (Kanada-USA)

Algab nagu Oscari-film «Tuba». Lõppeb nagu «X-mehed». Ulmepõnevik seitsmeaastasest nelja seina vahel kasvanud tüdrukust, kes põgeneb kodunt, et minna esimest korda avastama välismaailma, mille eest isa on teda rangelt hoiatanud. See, mis ta seal eest leiab, külvab segadust: kas need, keda ta kohtab, on ebardid või on ebard ta ise? Tänavune komeet, Trieste ulme- ja Pariisi fantaasiafilmide festivali võitja. Paras, et HÕFF pauguga lõpetada.

«Friigid»

Festival kestab 25.–28. aprillini

TELEMAGNET

«Steve Jobs»

Apple’i karismaatilise juhi Steve Jobsi elu nõudis filmi jaoks tegijaid, kes on oma ala tipud – režissöör Danny Boyle ja stsenarist Aaron Sorkin. Just Sorkinile omane kiire ja tihe dialoog on see, mis teeb filmi pingeliseks ning põnevaks vaatamiseks. Tempo on nii kiire, et reklaamipaus mõjub puhkusena. Peaosas on Michael Fassbender, kelle kõrval teevad väga tugevad rollid ka Kate Winslet ja Jeff Daniels. Lavastatud dokumentaalfilm see kindlasti ei ole, sest Shakespeare’i eeskujul mugandas Boyle fakte kunstilisel eesmärgil. Filmi näeb laupäeval kell 21.45 Kanal 2s.

«Steve Jobs» Foto: Kanal 2

SULESEPP

John Guy
«Mu süda on minuga. Šotlaste kuninganna Mary Stuarti elu»
Kirjastus Varrak

Mary elu oli dramaatiline ja sündmusrikas. Ta krooniti üheksakuuselt Šotimaa kuningannaks. Kuueteistaastaselt sai temast Prantsusmaa kuninganna ja kaheksateistkümneselt asus ta sünnijärgsele troonile Šotimaal. Ta juhtis vägesid lahingusse nii võidus kui ka kaotuses, oli tunnistajaks teise abikaasa mõrvale ja abiellus tema mõrtsukaga. 25. eluaastal sai temast peamise rivaali Elizabeth I vang ja selleks jäi ta elu lõpuni. Tunnustatud ajaloolane John Guy toetub biograafias unustatud arhiiviallikatele ja põrmustab müüdid, mis on seni ümbritsenud seda üht lummavamat naist Euroopa ajaloos.