LeonoraFoto: Promo
Üritused
22. aprill 2019, 15:09

ÕL INTERVJUU | Taani eurolaulja: varem keerles mu elu iluuisutamise ümber, ma pole kunagi Eurovisionil osalemise peale mõelnud (1)

Taani saadab sel aastal Eurovisionile 20aastase lauljatari Leonora, kes on muide kolmekordne Taani meister iluuisutamises. 15aastaselt otsustas Leonora hoopis muusikale keskenduda, hakkas oma häält treenima, kitarri mängima ja ise oma laule kirjutama.
 

Loos „Love is forever“ kõlavad erinevad keeled – inglise, prantsuse, taani ja saksa keel. Loo autoriteks on taanlased Lise Cabble, Emil Lei ja rootslane Melanie Wehbe. Cabble on kord juba Eurovisioni võidu koju viinud – aastal 2013 kirjutas ta Emmelie du Foresti võiduloo „Only Teardrops“.  Lisaks on aastatel 1995 ja 2011 temakirjutatud lood jõudnud Eurovisionil viiendale kohale.

Millest sinu lugu räägib?

Laul räägib armastuse universaalsest kvaliteedist ja sellest, et tuleks õppida vaatama enda selja taha ja kuidas hinnata meie kõigi erinevusi. Minu arvates on see Eurovisioniks suurepärane laul ja ma ei suuda kujutada ette paremat platvormi selle sõnumi maailmani viimiseks.

Mida ootad tänavuselt Eurovisionilt ja mis on sinu eesmärk?

Minu esimene siht oli võita Taani eurolaulu valimine ja see tunne oli imeline. Ma sain väga palju toetust nii sõpradelt ja perelt kui ka oma selja taga seisvalt tiimilt. Lisaks muidugi fännidelt üle Euroopa. See on imeline. Seni on see teekond olnud suurepärane ja ma lähen aina enam Eurovisioni eel elevile. Loodan, et kohtun paljude teiste andekate osalejatega, leian uusi sõpru ja saan oma fännidelt üle maailma palju armastust.

Mida Eurovision sinu jaoks tähendab?

See on täitunud unistus! Ma tõesti armastan kõike, mida mu laul esindab: et me peame kõik üksteise erinevusi hindama ja armastust levitama. Plaanin sedasama Tel Avivis teha.

Kas Eurovisionil osalemine on olnud sinu unistus?

Olen alati Eurovisioni oma perega vaadanud, kuid kahe aasta taguse ajani keerles kogu mu elu iluuisutamise ümber, seega pole ma kunagi Eurovisionil osalemise peale mõelnud. Lõpuks mõtlesin, et ma võin ühendada laulmise, mida ma nii väga armastan, ja mõned iluuisutamise nipid. Mõlemad alad tunduvad justkui minu olemuse loomulikud jätkud ja ma tunnen end mõlemat tehes mugavalt. Uisud on konkreetselt minu jalgade pikendused, jalgade abil on võimalik teha palju tehnilisi liigutusi ja trikke, kuid mis kõige tähtsam – nende abil saan ma jääl tantsida ja koreograafiat esitada.

Miks otsustasid osaleda? Kuidas reageerisid, kui oma kohaliku eelvooru võitsid?

Ma tegin koolis video, kus laulsin üht oma lugu ja Emmelie du Foresti loo „Only Teardrops“ autor Lise Cabble kirjutas mulle ja tahtis, et ma laulaksin lugu „Love is Forever“. Loomulikult olin ma nõus, see on imeline laul. Kui mu nimi Taani kohalikus finaalis võitjana välja hõigati, olin ma väga üllatunud ja õnnelik, ma ei saanud sel hetkel isegi eriti hingata. Mul on väga suur au Taanit esindada.

Mis on sinu suurim hirm enne Eurovisioni ja mida ootad enim?

Mul pole mingeid kindlaid hirme, mul on lihtsalt hea meel Eurovisionist osa saada, Taanit esindada ja loodan, et mul saab Tel Avivis väga lõbus olema. Olen ka erinevate eelpidude eel väga elevil, mis üle Euroopa toimuvad, ja ootan väga oma fännidega kohtumist.

Kui oled jõudnud ka teisi osalejaid kuulata, siis keda pead favoriidiks?

Hetkel kuulan ma Rootsi, Hollandi ja Tšehhi lugusid, aga ma arvan, et sel aastal on palju tugevaid laule ja artiste. Ma ei kujuta tõesti ette, kes võitjana välja kuulutatakse.

Mis sa arvad, kas olulisem on lavasõu või laul ise?

See on raske küsimus. Ma arvan, et minu lool on tugev sõnum – et armastus on igavene ja igaühe jaoks, kuid peame kõiki maailma erinevusi hindama ja peaksime teisi kohtlema samasuguse austusega, nagu tahame, et meid ennast koheldaks. Peaksime oma erinevused omaks võtma, mitte neid kartma. Mulle väga meeldib seda lugu toetav kunstiline pool. Toome Tel Avivi hiigelsuure tooli ja see visualiseerib ideaalselt, mida ma tahan oma lauluga öelda: et me peame end tõstma kõrgemale kasututest riidudest ja tülidest, mis meid iga päev tabavad ja keskenduma sellele, et armastus on meid kõiki ühendav universaalne lüli. Minu jaoks aitab tool seda sõnumit jõuliselt välja näidata. Seega on vastus küsimusele, et mõlemad on olulised.

Eurovisioni puhul on alati räägitud sellest, mis keeles peaks võistlejad laulma. Mis sa arvad – kas kõik lood peaksid olema inglise keeles või peaksid osalejad hoopis laulma oma emakeeles?

Minu laulus kõlavad erinevad keeled, seega mul pole selles osas arvamust.

Kas oled kuulanud Eesti esindaja Victor Crone lugu „Storm“? Mida sellest arvad?

Muidugi! See on väga kaasahaarav lugu tugeva sõnumiga, mis ütleb, et leiad alati pimedusest tee välja, ükskõik, kui suure tormi sees sa parasjagu ka oled.  See annab mulle lootuse- ja usutunde.

Mida tahaksid öelda oma Eesti fännidele?

Aitäh toetuse eest ja aitäh, et kuulate mu lugu. Ma loodan teid kõiki Tel Avivis näha. Kui te mind seal kohtate, tulge öelge kindlasti tere! Tahaksin julgustada kõiki üksteise vastu lahked olema, sest armastus on igavene.

Milliseid üllatusi sa ise Iisraelilt või Eurovisionilt sel aastal ootad?

Ma loodan, et tuleb fantastiline sõu – ma ei suuda oodata, et saan sellest osa olla!