RÕÕM: Ukraina presidendivalimiste võitja Volodõmõr Zelenskõi koos abikaasa Olenaga.Foto: EPA/Scanpix
Maailm
22. aprill 2019, 16:00

UKRAINA PRESIDENDIVALIMISED: koomik seljatas šokolaadikuninga (22)

Pühapäeval toimunud Ukraina presidendivalimiste teises voorus seljatas koomikuna tuntust kogunud Volodõmõr Zelenskõi (41) senise riigipea Petro Porošenko (53), kes võttis viis aastat tagasi valimisvõidu šokolaadikuningana. 

Zelenskõi kogus esialgsetel andmetel üle 73% valimas käinute häältest. Porošenkot toetas vaid 24,5% valijatest. Valimiaktiivsus oli üllatavalt kõrge - 61,37%. Valimiste ametlikud tulemused lubas keskvalimiskomisjon avalikustada 30. aprilli paiku. Uus president annab ametivande ja asub tööle hiljemalt 30 päeva pärast ametlike valimistulemuste avaldamist.

RÕÕM: Ukraina presidendivalimiste võitja Volodõmõr Zelenskõi koos abikaasa Olenaga. Foto: AFP/Scanpix

Petro Porošenkol ei õnnestunud viie aasta jooksul sõda Venemaaga lõpetada ja Ukrainast korruptsiooni välja juurida. Nüüd soovib sellega hakkama saada poliitiliselt kogenematu Volodõmõr Zelenskõi, kes on võtnud välisriikide juhtide õnnitlusi vastu alates pühapäeva õhtust. Nimelt tunnistas Porošenko oma kaotust juba tund aega pärast valimisjaoskondade sulgemist. Ta lubas aga jääda edasi Ukraina poliitikasse.

Zelenskõid õnnitlesid teiste seas Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg, samuti USA president Donald Trump. Stoltenberg rõhutas, et Ukraina on NATO hinnatud partner ning NATOs oodatakse senise koostöö jätkumist.