Näitlejanna Maarja Jakobson Foto: Daisy Lappard / Ajakirjade kirjastus
Inimesed
22. aprill 2019, 13:46

Näitlejanna Maarja Jakobson sai neljanda lapse: pärast kolmandat last oli tunne, et tahaks ikka ühte veel! (15)

Näitlejanna Maarja Jakobsoni ja abikaasa Pauli perre sündis eelmisel kolmapäeval, 17. aprillil neljas laps. Jakobson tõdeb, et tütre sünnitamine läks seekord lihtsalt ja kergesti.

Kuigi tegu oli neljanda lapsega, oli tema sündimine siiski sama eriline, kui esimene kord, ütleb näitlejanna. „Ikka sama eriline, aga see tunne, et see kõik on juba olnud, oli küll. Laps on oma õe ja vendade nägu ka, aga ta on ikka eriline, ikka-ikka!“ sõnab ta.

Pärast kolmandat last oli tunne, et võiks ikka üks tütar veel olla

Kui oma esimeste laste sünni eel harrastas Jakobson nii jooga- kui hingamisharjutusi, et oma kehaga kontakti saada, siis seekord, tõdeb näitlejanna, et võimelda ta väga ei jõudnud.

Kuid, neljandat last oodates proovis Jakobson sünnituse eel näitlejatele tuntud tehnikat – Alexandri tehnikat järgida. Alexandri tehnika aitab rasedaid nii lapseootuse kui sünnituse ajal, kuna suurendab teadlikkust ja parandab kehakasutust. Lisaks sellele sai Jakobson sünnitusel abi eraämmaemandalt. „Ikka kasutasin oma eraämmaemandat, see lisab turvatunnet,“ ütleb ta.

Jakobson on varem meedias rääkinud, et tema suur unistus oli luua kolmelapseline pere. Nüüd tunnistab naine, et pärast kolmandat last oli tunne, et võiks ikka üks tütar veel peres olla. „Kolm last tahtsime küll saada, mõtlesime et kolm last võiks küll peres olla. Aga kui kolm oli juba olemas, tuli tunne, et võiks ikka neli olla, üks tüdruk võiks veel olla. Ja tuligi tüdruk! Oli selline tunne, et peaks olema pool ja pool (kaks poissi, kaks tüdrukut - K.P.) ja nii ta läks ka!“ rõõmustab ta.

Jakobson on nüüdseks vastsündinutega ümber käimisel väga kogenud, kuid ta nendib, et suurim väljakutse ongi nüüd ülejäänud pereelu toimimas hoidmine. „Tuleb mõelda, kuidas vanemad lapsed kooli saavad, kuidas vanem tütar saab omale lasteaeda Inetu Pardipoja kostüümi, kuidas söögid saab tehtud, koolitükid tehtud. See kõik on keeruline. Aga üks samm ja üks päev korraga! Tuleb rahulikuks jääda,“ ütleb ta.

Suuremad lapsed on head lapsehoidjad

Jakobsoni sõnul on kolm vanemat last, 11aastane Johannes, 9aastane Lukas ja 6aastane Linda uue õe üllatavalt hästi vastu võtnud. „Ma kartsin armukadedust, aga ei, hästi positiivne on! Mul on lapsehoidjad nagu kodus olemas juba,“ naerab ta, rõõmustades, et seekord ongi vastsündinuga kergem, sest kõike ei pea ise tegema ja abikäed on olemas.

„Kui on lapsi vähem, siis pead ikka ise kõike tegema, aga nüüd ma saan teistele last sülle anda ja nemad lõbustavad teda. See on tegelikult väga suur abi. Julgen soovitada, kui on juba suuremad lapsed, siis nad on ikka väga head lapsehoidjad küll!“

Lapse sünd Jakobsoni sõnul tema töiseid tegemisi ei häiri. „Mul on kõik lapsed väga sobilikult sündinud niimoodi hooaegade lõpus või alguses, ega olegi väga tööd seganud. Sügisest lähevad etendused edasi ja samamoodi „Õnne 13“. Seal sai ka Jane ju lapse, küll poja,“ räägib ta.

“Ma arvan, et see sujub kõik hästi, suvi on nüüd vahel ja sügisel ei hakka kohe midagi uut tormama, vanad asjad lähevad edasi ikkagi rahuliku sujuvusega. Nüüd mul on juba oskus võtta niimoodi rahuga asju,“ lisab ta.

Nime uuele ilmakodanikule Jakobson koos abikaasaga veel pannud ei ole. „Mõned variandid on, aga nime veel ei ole, natukene läheb aega. Vaatame missugune ta veel on,“ selgitab naine.

Seni on peres olnud kombeks lastele panna lihtsad nimed. Kui Jakobsonile sündis kolmas laps, tütar Linda, rääkis naine Õhtulehele, et ka tema saab poegade Johannese ja Lukase moodi lihtsa nime. Lisaks soovis Jakobson, et tema laste nimed omavahel hästi kokku sobiks.

Maarja abikaasa Paul tegutseb edukalt toidukaubaäris. Paari aasta eest kirjutas Ärileht Tartu ülimenukast Võru tänava ääres asuvast Siriuse burgeriputkast, mida teavad kõik tartlased ja linnas õppivad tudengid. Ettevõtmise taga seisid vähemalt siis veel isa-poeg Paul ja Tõnu Lehto, kellel oli ülikoolilinnas mitu samalaadset müügikohta. Tänase seisuga kuulub näiteks Paulile Ringtee Kiirtoit OÜ, mille tegevusalaks on toidukaupade jaemüük, on Kroonika kirjutanud.