Bikiinifitnessi tipp Reet ReimetsFoto: Siim Kinnas
Elu
22. aprill 2019, 09:11

Bikiinifitnessi tipp Reet Reimets: vaid kulturismikaugele inimesele ei paista meie võistlusvorm kaunis (28)

Salme kultuurikeskuses peetakse 27. aprillil Eesti karikavõistlused kulturismis ja fitnessis, kus omadele läheb kaasa elama ka bikiinifitnessi kolmekordne absoluutne Eesti meister Reet Reimets.

Reet, bikiinifitnessi ala kuulud sa Elite Pro liigasse, võistled maailma parimatega. Kui käänuline on olnud teekond sinna jõudmiseks?

Tegelen võistlusspordiga 2012. aastast. 2009. aastal liitusin spordiklubiga Arctic Sport, mis nüüd on Impulss. Soovisin lihtsalt tugevdada lihaseid ja liikuda. Olid kosmeetikuametist tingitud seljavalud ja lihased väga nõrgad. Eelnevalt puudus mul treeningkogemus. Kooli ajal tegin kehalise kasvatuse tunnis hea meelega ja korralikult kaasa, kuid ei paistnud kehaliste oskuste ja arengu poolest kuidagi silma.

Õppisin hoopis Elva muusikakoolis klaveri erialal kaheksa aastat, pluss kaks lisa-aastat omal soovil juurde. Vaba aeg kulus klaveri harjutamiseks. Arvasin, et tulevik on seotud muusikaga. 2009. aastal puudus mul teadmine treenimisest, jõusaalist. Jooksulindile julgesin astuda, kuid kehakultuuriks vajaliku „instrumentaariumi“ juurde jõudmiseks kulus veel aega. Julgust kogudes palusin spordiklubi treeneril teha lihtne kava harjutuste jaoks, mis aitasid selga, korsetilihaseid tugevdada. Kõike seda nimetangi spordiga tutvumiseks.

Bikiinifitnessist ei teadnud ma toona midagi. See spordiala oli uus ja alles jõunud Eestisse. Armusin üha rohkem treenimisse ja jõusaali, avastasin fitnessimaailma. Vajasin eesmärki, tahtsin pingutada. Meeldisid sportlikud lihaselised vormid. Otsisin endale esimese treeneri ja 2012 sügisel seisin laval, bikiinid seljas ja grimmitud. Täna poleks selline ettevalmistus piisav ega võimalik.

Ala on teinud tohutuid arenguid edasi, nõudmised ja kehavormid on muutunud. Olen võistelnud paljudel võistlustel Eestis ja välisriikides. On olnud edu ja ebaõnnestumisi. 2018. aastal toimus IFBB-s palju muudatusi. Tekkis IFBB Elite Pro liiga. Selles saavad võistelda ainult Elite Pro kaardi omanikud. Kaart saavutatakse võitudega IFBB liigas. Sügisel saavutasin kolmandat korda Eesti
absoluutse tiitli ja uute IFBB reeglite kohaselt olin välja teeninud Elite Pro kaardi.

Mis on jõusaalitreeningute juures kõige olulisem, et saavutada ilusat vormi?

Treenida targalt, teadlikult, proportsioonidele mõeldes. „Parem teha natuke hästi kui palju valesti,“ on öelnud Sokrates. Tuleb meeldida endale, kuulata, austada oma keha. Meile on elus antud üks keha. Peab hoidma ennast. Võistlussportlasena arvestan treenides loomulikult bikiinifitnessi nõudmisi. Hinnatakse võistleja sportlikku välimust kui tervikut. Kehalisi proportsioone, lihase arengut, lihasekuju, näoilu, kauneid juukseid, bikiine, naiselikkust, graatsilist olekut. Kogu terviklik olek on kõige olulisem. Bikiinifitnessistil on peenike piht, voolujoonelised, ümaramad vormid. Lihased voolivad kehakuju, kuid ei tule liialt esile. Ideaalne proportsioon on nn X-shape.

Treenides panen rõhku tuharatele, seljale, õlgadele. Teisi kehaosi treenin pisut vähem. Kuna tegemist on siiski spetsiifilise spordialaga, on iga lihasdetail oluline. Sõnu „ilu“ ja „ilus vorm“ rõhutades võtab ilu hoopis laiema tähenduse. Kõik protsessid ettevalmistumises pole ega saagi olla ilusad nendele, kes selle alaga ei tegele. Ettevalmistus on pikk planeeritud protsess kaalutõusu ja -langusega. Lavavorm on ekstreemne, kuiv (lihas on kuiv ja vedelikku vähe).

Keha on ühel hetkel süsivesikuvaene, teisel süsivesikurikas. Kulturismikaugele inimesele ei paista võistluseelne vorm kindlasti kaunis. Võistlejad ise naudivad ja rõõmustavad väga nähes, kuidas lihased esile tulevad. Mäng makrotoitainetega, vedeliku, grimmi, valguse ja õige ajastamisega loob kaunid lihaselised reljeefid ja lavavormi. Laval on kõik perfektne, silmailu üle ei saa kurta.

Mis sind bikiinifitnessi juures võlub?

Võistlemine paneb mul silmad põlema. Bikiinifitnessi elustiili järgida on samuti nauditav, kuid hetkel paelub võistlejavõlu. Tunnen, et elan ja säran. Mõnus adrenaliin on laval. Võlub sportlik ilu, graatsiline võlu. Kaunid lihased, enda jaoks perfektsete vormide saavutamine. Protsesside nautimine, võistlemine, fitnessi elustiil. Loomulikult sädelevad bikiinid, lavaline väljanägemine, laval olek. On nauditav tunda ennast hästi, olla fitnessivormis ning tunda uhkust saavutatu ja saaavutuste üle.

Milline on sinu sportlase-eetika? Kus on piir, millest sa võidu nimel üle ei astu?

Tervis on elu, bikiinifitness on võlu. Austan ennast, sporti, kaassportlasi ja spordireegleid. Olen ausa mängu põhimõttega ega ületa seda piiri. Tunnen rahvuslikku uhkust ja au. Vale oleks ebaeetiliselt käituda.

Eesti Kulturismi- ja Fitnessi Liidu eesmärk on seista puhta spordi eest ja suurendada dopingukontrolli. Tagab see sinu hinnangul alale edu?

Kindlasti! Terviseriske vähem ja võrdsemad võimalused. Usaldus puhtasse sporti tugevneks. Teadlikkus paraneks ja võib-olla eelarvamused väheneks. Kes ei soovi nende reeglite järgi käituda, võiks teha teised valikud.

Milliseid iluprotseduure igapäevaselt teed?

Kosmeetiku eriala on bikiinifitnessiga tegelemisel privileeg. Olen armunud vaheldumisi ilutöösse ja bikiinifitnessi. Teadmisi ja võimalusi kasutades on mul võimalik endale protseduure teha. Mulle on alati meeldinud naturaalne ilu. Ilu, mis kumab seest väljapoole. Hea tervis, tervislik toitumine, hooldatud nahk, viimistletud kulmud, tugevad küüned, terved juuksed.

Aja kokkuhoidmiseks on tore küll endale iluprotseduure teha, kuid armastan ka ise iluteenuseid nautida. Näohooldused, massaaž, depilatsioon, maniküür, pediküür, juuksur - kõik klassikalised iluteenused. Lisaks näohooldustele tegelen jumestamisega. Seegi oskus tuleb kasuks võistlustel lavameigi tegemisel. Jumestamine on looming, rahustav, teraapilise mõjuga.

Ilu- ja nahahooldustoodete maailm on väga põnev. Katsetan pidevalt uusi tooteid. Lemmikuteks on kujunenud Darphin, Danne Montague-King, Anne Semonin, Swissline.

Milline naine on ilus?

„Ilu on kuninganna, kes valitseb üürikest aega,“ on öelnud Sokrates. Imetlen alati naisi, kes on isikupärased, targad, intelligentsed, hoolitsevad oma välimuse, vaimse ja füüsilise tervise eest. Väärtustavad ilu, kuid ei pinguta üle. Hea maitse ja stiilitunnetusega. Naiselikult treenitud volüümikad kehavormid, liivakella kehakujuga. Põneva iseloomuga ja hea huumoriga. Ilus naine on harmooniline kooslus välimistest ja sisemisest ilust.