LÕÕTSPILLIDE STRADIVAARIUS: Kalle hoiab süles perekonnareliikviat, pillimeister August Teppo üht parima kõlaga lõõtspilli, mille Kalle isa Alfred ostis 1928. aastal.Foto: Aldo Luud
Inimesed
22. aprill 2019, 00:01

Gorbatšovilegi mänginud lõõtsamaestro: kui Kremlis KGB salatehnika paljastasime, taheti kogu pere kinni panna

70aastase staažiga rahvamuusik Kalle Raidsalu on pidanud mängima ka küüditajatele, president Bushile ja isegi Dudajevile.

70aastase staažiga rahvamuusik Kalle Raidsalu on pidanud mängima ka küüditajatele, president Bushile ja isegi Dudajevile.

„Ega tollal ju lapsi täiskasvanute tantsupeole ei lubatud. Mina olin seal ainuke laps! Eks kooli direktor ja õppealajuhataja käisid ka peol, aga selle kohta nad halba sõna ei öelnud,“ meenutab lõõtspillimees Kalle Raidsalu, kuidas ta juba seitsme-kaheksa-aastaselt kella nelja-viieni hommikul kestnud pidudel koos isaga tantsuks mängimas käis.

Täpselt nädala eest tähistas Valgamaalt pärit lõõtspillimees Kalle Raidsalu 75. sünnipäeva. Ühtlasi täitub rahvamuusikul 70 aastat pillimehestaaži. Juba pisikese poisina käis Kalle isaga külapidudel akordioni mängimas, lõõtspillile (või mõnele muule instrumendile) on oma sõrmed ja südame kaotanud kogu Raidsalude pere – nii vanad kui ka noored. Hiljem on lõõtspillimäng viinud Kalle koos pereansambliga koguni Kremlisse, maailma kõrgeimate poliitninade ette.

Pillimehel on uskumatuid seiklusi rohkem, kui sõrmedel ja varvastel jõuab kokku lugeda. „Kui ma vaatan, kus isa on käinud ja esinenud, siis võin öelda, et lõõtspillimees olla on palju huvitavam kui olla diskokuningas,“ ütleb sünnipäevalapse tütar Merilii.

Toda Oktoobrirevolutsiooni 70. aastapäeva Kremli-kontserti 1987. aasta novembris meenutavad Raidsalud kui üht üsna sürreaalset sündmust. „Kontsert oli korraldatud nii, et igast liiduvabariigist oli kohal üks pereansambel. Parim,“ räägib Merilii. Eesti Nõukogude vabariiki esindas Perepill – Raidsalude kuueliikmeline pereansambel eesotsas Kallega. Täiskomplektist puudus vanem poeg Tarmo, kes oli just kroonu kutsutud. Tollele suurüritusele pääsemiseks korraldati kohalik ülevaatus, mille Perepill kinni pani.

Edasi lugemiseks: