HatariFoto: Lilja Jóns
Üritused
20. aprill 2019, 15:42

ÕL INTERVJUU | Islandit Eurovisionil esindav Hatari: üle-Euroopaline populismi kasv kutsus meid üles Eurovisionil osalema (9)

Islandit esindab sel aastal Eurovisionil end antiantikapitalistlikuks tekno performance-grupiks nimetav Hatari. Bänd on juba enne Eurovisioni palju kõneainet pakkunud, sest Iisraeli Õiguskeskus Shurat HaDin nõudis märtsis siseministeeriumilt, et Hataril keelataks riiki siseneda.

Shurat HaDin nõudis Islandi delegatsioonile sissesõidukeeldu, sest Iisraeli meedias hakkas levima hirm, et Hatari kasutab Eurovisioni lava korraldajariigi vastu protestimiseks. Õiguskeskuse juht sõnas avalikkusele saadetud kirjas, et Hatari kirjutas eelmisel suvel alla petitsioonile, mis kutsus üles Eurovisioni boikoteerima. „Pärast lauluvõistlusele valimist teatas bänd, et kavatseb Eurovisioni laval Iisraeli vastu protestida, olgugi, et see on reeglitevastane.“

 

Olgu kuidas on, aga praeguse seisuga on bänd siiski Eurovisionile minemas. Esitasime neile mõned lauluvõistlusega seotud küsimused, millele nad hea meelega vastasid.

Millest teie lugu räägib?

„Hatrið mun sigra“ on meie vaatenurk, düstoopia, peegeldus võimust ja jõuetusest, lootusest ja lootusetusest. See on tume nägemus tulevikust ja hoiatus, mis saab siis kui me üksteist ei armasta.

Mida ootate tänavuselt Eurovisionilt ja mis on teie eesmärk?

See on osa meie levitaja plaanist lõpetada kapitalistlik maailmakord.

Mida Eurovision teie jaoks tähendab?

Üle-Euroopaline populismi kasv kutsus meid üles Eurovisionil osalema.

Kas Eurovisionil osalemine on olnud teie unistus?

Jah. Kapitalismi lõpetamine on siiski väga kallis asi. Oleme tänulikud oma sponsorile SodaDreamile, kes aitab meil oma unistusi ellu viia. Julge unistada.

Miks otsustasite osaleda? Kuidas reageerisite, kui oma kohaliku eelvooru võitsite või ringhääling teid esindajaks kuulutas?

Meie ülekaalukas võit Islandi eelvoorus kinnitab, et islandlased nõustuvad meie eesmärgiga algatada kriitilist diskussiooni võistluse konteksti kohta. Eurovision on poliitiline.

Mis on teie suurim hirm enne Eurovisioni ja mida ootate enim?

Me näeme imidži, iseloomu, linlaste ja tarbija piiride lagunemist.

Kui olete jõudnud ka teisi osalejaid kuulata, siis keda peate favoriidiks?

Eurovisionil osaleb palju andekaid inimesi. Hatari ei usu favoriitidesse. Lõpp on lähedal.

Mis te arvate, kas olulisem on lavasõu või laul ise?

Laulud võivad minna ja tulla, aga Eurovision on igavene.

Eurovisioni puhul on alati räägitud sellest, mis keeles peaks võistlejad laulma. Mis te arvate – kas kõik lood peaksid olema inglise keeles või peaksid osalejad hoopis laulma oma emakeeles?

Keel ei loe, loeb see, mida ja kuidas sa ütled.

Kas olete kuulanud Eesti esindaja Victor Crone lugu „Storm“? Mida sellest arvate?

Nõustume nagu Victorgi olema keset täiuslikku tormi. Ainus takistus hävinguohule on informeeritud ja aktiivne avalik koostegutsemine, töötamaks välja vahendid ohuga vastakuti seismiseks ja sellele reageerimiseks. Seda nõrgendatakse süstemaatiliselt, et inimesed muutuksid passiivsemaks ja apaatsemaks. Et inimesed ei sekkuks ülemäära. Just seda tekitavadki neoliberaalsed programmid. Täiuslikku tormi. 

Mida tahaksite öelda oma Eesti fännidele?

Palume Eesti publikul meeles pidada, et tuleb armastada enne, kui viha valitsema hakkab.

Milliseid üllatusi te ise Iisraelilt või Eurovisionilt sel aastal ootate?

Oleme väga hästi ette valmistunud, proovid lähevad plaani järgi. Näeme Tel Avivis!