Jazzkaare avamineFoto: Robin Roots
Inimesed
19. aprill 2019, 20:47

GALERII | Avapaugu sai 30. Jazzkaare festival

Tänavusel suurel reedel sai avapaugu ka järjekorras juba 30. Jazzkaar.  Pidustused avas Kirke Karja ja Mingo Rajandi kontsert “Jazzkaar 30: Erkki-Sven Tüür & Lepo Sumera rewrite” Vabal Laval Telliskivi Loomelinnakus.

Avanädalavahetusel pakuvad põnevust showcase-kontsert, kus esinevad Madis Muul Hextet, Liisi Koikson ja Peep Kallas Trio; Saksamaa tipp-pianist Martin Kohlstedt, prantslaste elegantne ansambel Spring Roll, Hollandi tantsumuusika live-meistrid Jungle By Night ja mitmed aktuaalsed jazzijutud. Pühapäev on traditsiooniliselt tasuta kontsertide päeva päralt. Sel aastal toimub Telliskivi Loomelinnaku ning Vabaduse väljaku ümbruses, kus tähistatakse ühiselt ka Georg Otsa nimelise Muusikakooli 100. sünnipäeva, ligi 40 üritust.

Festivali Jazzkaar kunstilise juhi Anne Ermi sõnul näitab juubelisünnipäev kuivõrd tugevaks ja omanäoliseks on Eesti jazz nende aastatega kasvanud, millest annab tunnistust muusikute sisukas looming. “Jazzkaarel toimub 9 eesti jazz-muusikute albumi esmaesitlust. Festivali raamivad kaks rewrite-kontserti, kus Eesti tippmuusikutelt saavad uue hingamise nüüdisklassika ja 1990. aastal kõlanud džässilooming. Jazz ongi alati uus ja kordumatu,” lisas Erm.

Jazzkaar 2019 peaesinejad on Bobby McFerrin, John Scofield, Joshua Redman ja Judith Hill. Mitte ühelgi varasemal aastal pole Eesti artistid esitlenud festivalil nii arvukalt oma värsket loomingut – jazzisõpradeni jõuab üheksa uut albumit. Festivali koduks on juba viiendat aastat Telliskivi Loomelinnak.