Kohupiimakreem.Foto: Tiit Haljand / Naisteleht
Toiduuudised
20. aprill 2019, 00:01

NÕUTU: Mis vahe on kohupiimapastal ja kohupiimakreemil?

„Nagu igal kokal on oma valmistamismeetod, siis kindlasti on omad nipid mõlemal tootjal,“ ütleb Valio Eesti ASi turundus- ja tootearendusdirektor Krista Kalbin.

„Meie kohupiimakreeme iseloomustab kreemine suutunne ning kui konkreetselt kahte toodet omavahel võrrelda, siis suurim erinevus seisneb tõenäoliselt maitsenüanssides ja toiteväärtuslikes näitajates: näiteks on Alma Pasha kohupiimakreemis vähem suhkruid ja rasvu ning seega ka vähem kilokaloreid.“

„Kas toodet nimetada kohupiimakreemiks või kohupiimapastaks, on tootja enda valik,“ tõdeb ASi Tere turundusjuht Katrin Tamm, et sestap võib olukord tõepoolest segadust tekitada.

Alma Pasha kohupiimakreem Foto: Valio

„Meie kohupiimapastade rasvaprotsent on aastakümneid olnud keskmisest kõrgem ehk neli kuni viis. Just seetõttu sobivad need eriti hästi küpsetamiseks ja kokkamiseks, sest rammusamast kohupiimast valmivad mahlasemad küpsetised ning piimarasv annab ka mõnusama ja täidlasema suutunde,“ ütleb Tamm ja lisab võrdluseks, et Valio kohupiimakreemide rasvaprotsent on kaks kuni kolm.

Ka Tere 9% maitsestamata pagarikohupiim on tema sõnul tegelikult kohupiimapasta, mis on mõeldud spetsiaalselt küpsetamiseks. „Kuna selle rasvaprotsent on tavapärastest pastadest veelgi kõrgem, sobib see küpsetamiseks eriti hästi.“

Tere Pasha kohupiimapasta Foto: Tere

Mida ütleb ajakirjanike suutunne?

Ostan poest kaks konkureerivat kohupiimatoru, et toimetuse kööginurgas asjas selgust saada. „Pastas on rohkem süsivesikuid ja suhkruid,“ kahtlustab üks kolleeg ja kinnitab samas, et hea meelega pistaks ta mõlemad kausid tühjaks. „Pasta tekstuur on siidjam, seepärast meeldib see lastele rohkem,“ arvab teine,  „aga mulle meeldivad mõlemad.“

„Kreemi tekstuur meenutab kohupiima, pasta on liiga vedel ja liiga magus. Aga kui pastale veidi kohupiima lisada, on ka mõnus magustoit valmis,“ leiab kolmas.

Kui kreemi kohupiimasem tekstuur pälvib üsna üksmeelset poolehoidu, siis pasta intensiivne maitse leiab ajakirjanike hulgas vastaseid sama palju kui pooldajaid. Maiasmokkadele meeldib, et magususe juures on tunda ka apelsini mõrkjat maitset. Samas tekitab intensiivne maitse kahtlust, et ega see pole saavutatud kunstlike lisanditega.