Epp PetroneFoto: Stanislav Moshkov
Inimesed
19. aprill 2019, 12:59

Epp Petrone hädas: võtsime kutsika, kuid too pole ööpäevaga uue koduga harjunud (81)

Kirjanik Epp Petrone jagab Facebookis lugu sellest, kuidas ostis Pihkvast 8-kuus Austraalia lambakoera kutsika, kuid nüüd on naine hädas, sest koer ei taha kuidagi uue elukorraldusega harjuda. 

"Tundub, et meie aktiivse rübliku 7aastase Maria jaoks on see koer liiga ōrnake. Jookseb eest, peidab, heitunud, paneb lihtsalt aias ringi või on kadunud. Kes on Mariat kohanud, see teab, kui intensiivne lapsuke ta on..." kirjutab Petrone ja lisab, et laps on kogu südamest oodanud päeva, kui saab koera, kuid nüüd selgub, et koerakese iseloom on hoopis teistsugune, kui laps ette kujutas. 

"Eks ma ise tegin ka alguses vist vea, arvasin, et las jooksevad aias koos pealegi... Poole tunni pärast taipasin, et see on totaalseks tagaajamismänguks muutunud ja see pole vist õige mäng antud hetkel," tõdeb naine.

Petrone kirjutab, et pole koera saanud pärast tolle autost väljalaskmist üldse puutuda. "Kõik loetud tarkused ja kuuldud või läbi elatud kogemused pole lihtsalt toimivad siin olukorras."

Nüüd küsib ta abi, kuidas nii õrna koerakesega hakkama saada. Samas pakub ta koera ka müügiks. "Kui keegi soovib kaaluda selle koera ostmist, ühendu privas (ja kindel ma müügis pole, aga sisetunne ütleb, et see otsus - kas sobitume siin kokku või mitte - tuleb lähipäevil teha, ka koera enda huvides), ja kui ilmub kiirelt välja keegi, siis see suurendab selle otsuse võimalust."

Koera Petronele müünud Ljudmilla on nõus looma ka tagasi võtma, Saksamaal olla talle teinegi ostja, kuid see tundub Epule liialt traumeeriv. Koera ostis Epp 450 euroga. "Ja ta oli oma pesakonna väiksem, ehk et ilmselt ei sobi näitusekoeraks, turjakōrgus jääb standardist lühemaks. Mina soovi(si)n just seetõttu karjakoera, et ta kanu samas hoovis respekteeriks, pluss lapsele mängukaaslast, kes ei läheks kurjaks."

Naine palub, et kommenteerijad talle pahasti ei ütleks. "Paraku pole selle segaduse sees ka mul ennast kehtestada õnnestunud. Varem on mul olnud edukad kutsika võtmise kogemused, 24 tunniga on esimesed reeglid paigas, mida vermima asuda. Hetkel pole ma veel ühtegi reeglitki suutnud koerale välja mõelda, sest suhe praktiliselt puudub. Majja ta ei soovi (varem on olnud kutsadega just see esimese reegli teema, et kipuvad tuppa, aga ei saa, mul on olnud õuekoeraks kasvatatud koerad)."

Järgmisel päeval uuendas ta postitust ja kirjutas, et juba on toimunud ka mõned edusammud. "Üsna kindel praeguseks, et meil siin klapp tekkimas omal moel." Kommenteerijad soovitavad Epul siiski koerale pisut harjumisaega anda. Hoolimata naise palvest hurjutatakse teda aga omajagu.