Anna OdobescuFoto: Margarita Cernei
Inimesed
19. aprill 2019, 13:00

ÕL INTERVJUU | Moldova eurolauljatar: kui võitsin Moldova Eurovisioni eelvooru, purskasin nutma! (4)

Moldovat esindab sel aastal Eurovisionil lauljatar Anna Odobescu. Moldova esineb teises poolfinaalis ja Anna astub lavale 16. Tema lugu kannab pealkirja „Stay“.

Anna on lõpetanud muusikaakadeemia ja Chisinau muusika- ja teatrikooli. Ta ütleb, et leiab muusikast rahu ja sisemist vaikust.

 

Anna vastas Õhtulehe küsimustele Eurovisioni teemal.

Millest sinu lugu räägib?

„Stay“ räägib sellest, et kunagi ei tohi alla anda, alati tuleb võidelda selle eest, et saaksid hoida enda kõrval neid, keda armastad ja kellest hoolid. Mõnikord on oluline, et võitled oma ihu ja hingega inimeste eest, kes on sulle olulised, hoolimata sellest kui palju valu see põhjustab. Olen ise korduvalt selles olukorras olnud ja pean tunnistama, et on üsna raske leida tasakaalu selle vahel, mida tahab süda ja mida mõistus teha käsib. Päeva lõpuks on elul siiski sügavam tähendus ja meie otsused mõjutavad elu ja inimesi, kes on meiega.

Mida ootad tänavuselt Eurovisionilt ja mis on sinu eesmärk?

Ma tahan esinedes anda endast parima ja tuua inimesteni midagi, mis jääks neile meelde ja millest nad räägivad. Tahan teha oma riigi ja vaatajad uhkeks.

Mida Eurovision sinu jaoks tähendab?

Eurovision on minu jaoks väga suur asi. Olen seda vaadanud seni kui kaua end mäletan ja soovinud, et saaksin ise ka ühel päeval sellele lavale astuda. Ja see juhtuski! Mulle meeldib, et koos on nii palju erinevaid riike, erinevaid artiste ja kõik saavad sellel aasta suurimal muusikaüritusel kokku. Mulle meeldib erinevus, helide segunemine ja ma ei suuda oodata, et see kõik juba alguse saaks.

Kas Eurovisionil osalemine on olnud sinu unistus?

See on mõnda aega mu unistus olnud. See on suur võimalus, mis artistile antakse, et sa saad esindada ennast ja oma laulu selle rahva ja miljonite televaatajate ees. Rõõm on piiritu!

Miks otsustasid osaleda? Kuidas reageerisid, kui oma kohaliku eelvooru võitsid?

Osalesin Moldova eelvoorus esimest korda eelmisel aastal ja lubasin endale, et osalen uuesti alles siis, kui minu lool on võidupotentsiaal. Osalesin sel aastal taas ja võitsin. Kui tulemused teatavaks tehti, purskasin nutma. Tunne oli ülevoolav. Ma olin nii õnnelik!

Mis on sinu suurim hirm enne Eurovisioni ja mida ootad enim?

Tahan endast tõesti anda 110%. Olen inimene, kes tahab, et kõik töötaks nagu kellavärk, kui asi puudutab mu tööd. Tahan tunda end turvaliselt ja teada, et kõik on kontrolli all. Mul pole hirme, tahan olla lihtsalt tugev ja esituses endast kõik anda.

Kui oled jõudnud ka teisi osalejaid kuulata, siis keda pead favoriidiks?

Olen kõiki lugusid kuulanud ja mul on oma lemmikud, kuid ma ei tahaks neid praegu välja öelda. Kõige parem on lugusid vaadata ja kuulata laval, nii saad igast laulust ja artistist palju parema ettekujutuse. Võistluses on palju häid laule ja suurepäraseid lauluhääli. Saab olema väga intensiivne võistlus.

Mis sa arvad, kas olulisem on lavasõu või laul ise?

Minu jaoks on sellisel võistlusel kõige olulisem laul ise. See on Eurovisionil enda ja oma riigi esindamise ABC. Muidugi on visuaalne pool ka väga oluline ja Eurovisionil inimesed ka lisaks kuulamisele vaatavad lugu. Ma teen endast kõik, et lavaesitus oleks sama tugev kui lugu ise.

Eurovisioni puhul on alati räägitud sellest, mis keeles peaks võistlejad laulma. Mis sa arvad – kas kõik lood peaksid olema inglise keeles või peaksid osalejad hoopis laulma oma emakeeles?

Inglise keelt räägib ja mõistab suurem osa inimesi siin maailmas, seega saavad kõik ingliskeelsest laulust aru. Loomulikult oleneb kõik laulu stiilist. Kui lugu on traditsioonilisema kõlaga, kõlab emakeeles laulmine loomulikult paremini, kui inglise keeles laulmine. Popmuusika aga töötab paremini inglise keeles, seega on arusaadav, miks paljud lauljad selle valiku teevad.

Kas oled kuulanud Eesti esindaja Victor Crone lugu „Storm“? Mida sellest arvad?

Ma väga nautisin seda. See laul toob esile mälestusi ja sellel on armas kõla. Victor esitab seda sujuvalt ja ma arvan, et see sobib laulule hästi. Ta on väga andekas.

Mida tahaksid öelda oma Eesti fännidele?

Saadan teile südamest kõige soojemad soovid! Ma loodan, et teile meeldib mu lugu ja toetate Moldovat sel aastal Eurovisionil. Valmistame teile midagi väga spetsiaalset ette, mida vaadata, ja loodan, et naudite seda. Musi!

Milliseid üllatusi sa ise Iisraelilt või Eurovisionilt sel aastal ootad?

Ma väga ootan, et Iisraeli külastada ja kõike seda kogeda. Usun, et mind üllatavad positiivselt inimesed, muusika, toit ja arvan, et üllatusi tuleb lausa lõpuni välja. Just see teebki Eurovisioni nii eriliseks ja olen väga elevil, et saan selle perekonna osaks.