Kadri VoorandFoto: Martin Ahven
Saund
19. aprill 2019, 07:00

MUUSIKAGURMAANILE JA -VÕHIKULE | Kadri Voorand juhatab teed: mida kuulata Jazzkaarel?

19.–28. aprillini toimuv Jazzkaar pakub maitseelamusi nii tõsisele džässigurmaanile kui ka inimesele, kes esmakordselt džässmuusikat kuulab. Festivalidžunglis orienteerumiseks annab suuna kätte džässilauljatar Kadri Voorand, kes ka ise tänavusel juubelifestivalil üles astub. 

„Eestis ja Ida-Euroopas on džässi mõiste väga lai,” räägib Kadri Voorand. „Ameerikas eristub džäss selgema stiilina. Suurbritannias on väga tugev soulmuusika skeene. Nemad nii laia skaalat üldiselt džässi alla ei paiguta. Aga siin maailmanurgas, tänu oma ajaloole, mis džässi jaoks oli teatud ajal üsna suletud, on suurel hulgal muusikat, mis justkui ei kuulu ei popmuusika ega klassikalise muusika kasti. Mistõttu on Jazzkaare palett üsna kirju.”

Kadri jaoks ei tähenda džäss Ameerika svingi ega sellel põhinevat avangardmuusikat. „Minu jaoks on džäss kõik see, mis Jazzkaarel on – popmuusika, mis on improvisatsioonilise olemusega, või rahvamuusika, mis on üsna improvisatoorne, lisaks muidugi traditsioonilisele n-ö ilmselgele džässile.”

Voorandi sõnul on see hea nähtus, mis võimaldab muusikul teha ükskõik mida. „Mina ka ei nimeta ennast ühest küljest üldse džässartistiks. Aga minu muusika sisaldab päris palju improvisatsiooni, mistap on seda kergeim džässi alla liigitada.”

Paljude kontsertide hulgast toob Kadri järgnevalt välja mõned, mida ta soovitab külastada.

Esimest korda Jazzkaarel:

BERNHOFT & THE FASHION BRUISES (Norra) – 27.–28. aprill, Vaba Lava

„Ta on selline mõnus lõdvestus, kerge peovaibiga tarbimiseks. Aga kes esmakordselt tuleb Jazzkaarele ja kardab keerukust, siis ütlen ma muidugi, et seda ei ole tarvis karta! See on võibolla kõige pehmem ja popim tänavusest Jazzkaare kavast.”

PARIS MONSTER (USA)  – 26. aprill, Tartu Genialistide Klubi

„Minu jaoks võibolla plaadi pealt või Spotify´st stuudioversioonina nii põnev ei tundunud. Aga kui kuulasin nende live-videoid Youtube´i kanalist, siis see tekitas küll huvi minna neid kuulama. Nende muusika on väga rütmiline. Nad lähenevad vabalt, loomingu meloodia ja vorm ei ole pop- ega džässimuusika kammitsas. Kohati tantsumuusika lahtrisse asetuv kontsert, tõotab tulla siiski mõnusa improvisatoorse vaba lähenemisega pidu. Aga selline lihtsam maandumine. Kui keegi ei talu liiga valju muusikat, siis võibolla see pole talle – näib, et nemad juba vaikselt ei toimeta!”

LIINA SAAR (Eesti) – 19. aprill, Punane Maja. 23. aprill, Rakvere (kodukontsert)

„Suurepärast Anna Kaneelinat on inimesed võibolla juba kuulnud. Kuna tal ilmus plaat varem, siis tooksin välja veel ka hoopis Liina. Ta on võibolla vähem olnud orbiidil, aga tegusa laulukirjutajana on ta loonud lihtsad laulud ja seda kerge kuulamise jazzi võtmes. Bänd on tal suurepärane. Improviseerijate punt igaljuhul. Sellist kõige paremas mõttes soft-džässi vaibi tuleb sellelt kontserdilt. Kindlasti on oodata Joel Remmelilt, Jaan Jaansonilt ja Mihkel Mälgandilt mõnda hõrku soolot.”

JAZZKAAR 30 AVAMINE: Erkki-Sven Tüür & Lepo Sumera rewrite" Kirke Karja & Mingo Rajandi ansambel – 19. aprill, Vaba Lava

„Avakontsert, kuhu Kirke Karja ja Mingo Rajandi kirjutasid Erkki-Sven Tüüri ja Lepo Sumera muusikale oma seaded, on kindlasti põnev. Olen ka ise Mingo Rajandiga teinud Erkki-Sven Tüüri seadeid. Neid on olnud mõnus laulda. Sedakorda laulab seal Liisi Koikson. Džässi mõistes on see samuti vahest lihtsam kuulamine, aga emotsionaalselt Tüüri ja Sumera muusika kindlasti raputab. Ei kahtle ja Mingo ja Kirke seadete intensiivsuses.”

Džässigurmaanile:

JOHN SCOFIELD COMBO 66 TRIO (USA) – 28. aprill, Vaba Lava

„See maailma džässi tippu kuuluv elav legend mõjub alati pigem vabastavalt.

JOEL REMMEL TRIO – 21. aprill, Sibulaküla. 25. aprillil, Punane Maja

„Kindlasti on oodata väga ilusat džässi.”

JOSHUA REDMAN TRIOWITH REUBEN ROGERS & GREGORY HUTCHINSON (USA) – 25. aprill, Vaba Lava

„Vahest võiks ütelda selle kohta isegi padudžäss ja ta on seda äärmiselt kvaliteetselt. Selline uuem džäss. Tegemist pole vana Ameerika svingiga. Tema loomingus on sees ka popmuusika elemente ja biidivaibi. Tema põhileib on improvisatsioon, mis põhineb igati džässi traditsioonil. See on kindlasti maailmatasemel džässikontsert!”

ROSARIO GIULIANI & LUCIANO BIONDINI (Itaalia) – 23. aprill, Punane Maja

„Vaatamata tihedale graafikule proovin kindlasti sinna minna. Biondini on akordionimängija. Igasugune akordion mulle võibolla ei istu, aga temas on midagi. Kurbliku rahvaliku meloodia integreerimine oma kompositsiooni, mis võib liigutada. Ma ei tea, mismoodi ta seda improvisatoorselt lahendab. See ongi džässi võlu. Ta on ääretult virtuoosne. Selles on Itaalia traditsiooni vaibi. Seal võib tekkida assotsiatsioone kultusfilmiga „Ristiisa”. Džässipool on seal väga tugevalt sees. Ta kasutab seal Itaalia filmimuusikat.”

Kadri Voorand ise astub juubelit tähistava džässipeo raames üles mitu korda: projektiga KADRI VOORAND "IN DUO WITH MIHKEL MÄLGAND" ja vokaalansambliga Estonian Voices, kes astub üles koos Jazzkaare peaesineja Bobby McFerriniga.