Aasta muusik 2018 Risto Joost. Foto: Heiko Kruusi
Inimesed
18. aprill 2019, 11:51

Dirigent Risto Joost sai isaks: mees ei mõista elu enne, kui näeb naist sünnitamas (8)

Tänavune aasta on dirigent Risto Joostile alanud suurepäraselt: jaanuaris pälvis ta ERR-i Aasta muusiku auhinna ja abiellus oma elukaaslase Tiina Joostiga. Nüüd, 10. aprillil sai ta esmakordselt lapsevanemaks: sündis tütar!

“Ma ei teagi, kas seda on kuidagi võimalik sõnades kirjeldada. Kõige erilisem hetk elus, peale selle muidugi, kui ma oma abikaasaga abiellusin aasta alguses. Aga see uus elu ja esimene elu vili…see on fantastiline,” räägib Joost positiivsetest tunnetest ülevoolavana.

“Ükski meesterahvas ei saa tegelikult sellest elust enne nii palju päriselt aru, kui ta näeb oma abikaasat last ilmale toomas. Kõikidele naistele elan nüüd südamest kaasa, see on ikka väga elumuutuev ettevõtmine. Seda ei vahetaks millegi vastu, et seal kõrval olla,” lisab ta.

Joosti sõnul läks sünnitus väga hästi ja lapse parameetrid olid normi piires. Dirigendi abikaasa otsustas sünnitusele appi võtta eraämmaemanda, kelle toetus mehe sõnul oli asendamatu. “Kuna oli üsna pikk protsess, siis on vaja sellist tuge kindlasti juurde,” ütleb ta ning kiidab ka Ida-Tallinna keskhaigla personali. “Kogu see personal ikka fantastiline. Eestis on see valdkond minu arust suurepäraselt arendatud.”

Nime osas oli Joostidel mitmeid kandidaate - nii skandinaaviapäraseid kui eestimaiseid. Aasta alguses tõdes mees, et ükski valik veel sõelale ei olnud jäänud, plaan oli ikkagi ilmakodanikule otsa vaadata ja siis nime osas otsus langetada. 

Kuid nüüd, kui laps on sündinud, tõdeb dirigent, et nime osas pole siiani valikut langetatud. “See on ikkagi nii oluline nüanss, ma tahaks natukene ikkagi, nii palju kui aega on ametlikult lubatud, ehk kuu aega, kasutada selleks, et õppida seda pisikest tundma. Peab tekkima õige tunne, misiganes see nimi siis lõpuks ka ei oleks, et see tunne oleks selle nime ja lapsega seoses õige,” selgitab ta. 

Joosti sõnul tehti enne lapse sündi korralikku eeltööd: käidi nii perekoolis ja loeti palju teemakohast kirjandust. Joost käis ka eranõustamises, millest talle enda sõnul palju kasu oli.

“Soovitan seda muide igale lapsevanemale, eriti meesterahvastele. Kui ma olin kaks tundi istunud ühe fantastilisega naisterahvaga, kes valdab Alexandri tehnikat (praktiline enesabi meetod - toim.) ja ühe sünninõustajaga, siis see annab meesterahvale teadmise, et kui sa näiteks peaksid üksi sünnitusolukorras jääma, näiteks ei jõua mingil põhjusel haiglasse, siis on võimalik ise ka sünnitus vastu võtta, kui see läheb loomupäraselt. See on suurepärane teadmine,” kinnitab ta.

Joosti sõnul on beebi sünniga muidugi elutempo nüüd muutunud. “Saab öösel ikka tihedamini üles ärgata. Mul tavaliselt unega ei ole probleemi olnud, nüüd ma mitu korda ikka ärkan öösel unesegaselt üles, aga see käib kõik asja juurde,” tõdeb ta.

Oma aja ja tähelepanu jagamine töö ja pere vahel on Joostil praegu hästi välja tulnud, kuigi muidugi tahaks ta kogu aja pere seltsis veeta. “Aga see ongi see magus osa, et tahad minna mõlemale poole. Tahad jälle tööle minna ja siis ruttu jälle koju tulla. Nii see peakski olema,” sõnab ta.