Leida RammoFoto: Martin Ahven
Inimesed
18. aprill 2019, 09:57

Täna 95. sünnipäeva tähistav Leida Rammo: olen eakate sõbrannadega rääkinud – keegi ei taha üle 90 elada, sest pole motiivi!

Sügavale eestlaste südamesse pugenud näitlejanna tähistab täna 95. sünnipäeva. Nii väärika vanuse juures pole Leida terav mõistus ega uudishimu elu vastu siiski kuhugi kadunud, kuigi ta justkui vastupidist väidab.

«Püha taevas, ma olen ju neljas põlvkond! Selle aja jooksul on surnud miljardeid inimesi. Kõik, kes enne mind on elanud, on ära surnud. Mina olen see jääk, ja kas see pole koomiline?» küsib ta retooriliselt.

«Kui ma saates «Hommik Anuga» rääkisin, et mina enam elada ei taha, et soovin minna, siis paljud helistasid ja küsisid: kuidas nii? Aga oli ka neid, kes tänasid, et üks kord elus tõtt rääkisin,» ütles Leida möödunud kuul Naistelehele antud intervjuus. «Ma ei saa ju midagi teha: ei telerit vaadata, lugeda, kirjutada, kaugemale kõndida. Saan ainult süüa, vegeteerin.»

«Olen eakate sõbrannadega rääkinud. Keegi ei taha üle 90 elada – pole motiivi,» räägib Leida. «Sest tervist ei ole – kõik tegevused, mis muidu olid kõrvalised, on nüüd kujunenud peamisteks. Sa ei saa astuda, istuda. Ma ei kuule enam pärast grippi hästi, muusika jõuab valesti kõrvu, sest mingid helid on puudu. Kuni 90. eluaastani ei võtnud ma mingisuguseid rohtusid, aga siis hakkas neid riburada tulema.»

Leida sõnul annab talle elamiseks enim jõudu dialektiline mõtlemine. «Tean, millist rolli mängib elus juhus. Soovitan teistelegi lugeda marksistlikku filosoofiat, millest järeldub, et kõik loodusseadused on tekkinud juhuslikult. Mitte et need oleksid juba valmiskujul olnud. Ja et juhustega tekkivate olukordade võimalikud lahendused on erinevad – neid pole võimalik ette teada,» räägib naine.

Ta toob lihtsa näite. Mehe ja naise vahekorrast sünnib laps. See on loodusseadusega paika pandud. Millises riigis, millises perekonnas ta sünnib ja kelleks saab, on aga Leida meelest juhuse, mitte kõigekõrgema määrata. Need, kes ise midagi elu edendamise nimel ei tee, nimetavat juhust saatuseks. «Mis kuradi saatus? Inimesel endal on kah midagi otsustada. Mõni haarab võimalusest kinni, teine mitte,» on daam veendunud.

«Kuule, kui olen isegi mõne käest küsinud, kuidas ta tulevase mehe või naisega tuttavaks sai, vastavad kõik: juhuslikult. See on esimene vastus,» pareerib Leida.

Loe pikemalt Naistelehe intervjuust Leida Rammoga!