Jazzkaare peakorraldaja Anne ErmFoto: Tiina Kõrtsini
Seisukoht
17. aprill 2019, 18:05

30 aastat imetabaseid meloodiaid

Tänavu 30. sünnipäeva tähistava Jazzkaare elujõulisus näitab, et eestlane on džässilemb. Džässi kuulamine pole ehk tõesti kerge, see nõuab süvenemist. Jah, mõnes mõttes on see ka elitaarne, kuigi viimasel ajal seguneb üha enam popmuusikaga.


Teisalt, kui natukenegi juba üritada džässi süveneda, võib tasu olla maksimaalne: tunnetad, kuidas erinevad helimustrid viivad sind hoopis teise maailma, teise dimensiooni, mis omakorda muudab maailma senisest mitmepalgelisemaks, erilisemaks. See on ülev tunne!

On väga suur asi, et meil on traditsioonidega festivale, mida veavad tegusad naised. Nii Tiina Loki juhitav Pimedate Ööde filmifestival, Helen Sildna Tallinn Music Week kui ka Anne Ermi südameasi Jazzkaar on eesti kultuurisõbrale kui iga-aastane sõõm värsket õhku. Need festivalid annavad teadmise, et maailma tippkultuur on siinsamas meie juures, mitte kuskil kaugel.

Jazzkaare ja PÖFF-i kohta kehtib ka reegel, mille on hästi sõnastanud kunstnik Andres Tenusaar: „Festival on minu jaoks muutunud millekski, mis peab kogu aeg taskus olema, isegi kui ma seda mõnikord taskust välja ei võta. Aga vajan seda võimalust.“