Raivo SersantFoto: Alar Truu
Inimesed
17. aprill 2019, 11:13

Raivo Sersant ja Aivar Sirelpuu paljastasid: kui palju artistid tegelikult nõukogude ajal teenisid (13)

Raivo Sersant ja Aivar Sirelpuu rääkisid Vikerraadio „Vikerhommikus” 80ndate muusika maailma telgitagustest ja muu hulgas ka artistide teenistusest.

„Ei olnud sel ajal mitte midagi rasket, olid ette antud teatud reeglid, mille järgi tuli liikuda. Oli tohutu puudus tehnikast, mida me kõik teame, ja kui nende asjadega hakkama said ja leidlikkust üles näitasid, ei olnud rasket midagi,” meenutab Sersant nõukogude liidu aega muusikamaailmas. Näiteks toob ta kontsertreisi Siberisse: kui tollal maksti kõik kinni, siis praegu maksaks  Siberisse esinema sõit nii palju, et vaevalt sinna mindud saakski.

„Kuna minul oli õnne tegeleda tavaliselt ansamblitega, kus väga autode ümber keeramiseks ja põletamiseks ei läinud, rõhk oli rohkem muusikal, siis ma küll ei saa öelda, et see aeg eriti raske oleks olnud,” sõnab Sersant.

„Artistid tegelikult teenisid suhteliselt hästi. Kui sa olid ikkagi bändimees ja juhul kui sa said selle 7 punkti alusel ehk 14 rubla kontsert ja kui me mõtleme nii lihtsalt, et sul oli näiteks 30 kontserti, siis juba teenisid kolm-neli korda rohkem, kui su ema-isa kodus,” toob Sersant näite tollest ajast. „Kui me räägime kõvematest bändidest, kuhu alla ka Radar kuulus ja ilmselt ka Anne Veski ansambel, kus punkte oli 10, siis poisid teenisid 20 rubla kontserdilt. Pluss maksti ju päevaraha,” lisab ta.

„Sa olid ju komandeeringus,” selgitab Sirelpuu. Mehed räägivad, et kõik oli kinni makstud ja viriseda polnud millegi üle.

„Ma olen seda ammu rääkinud ja see pole mingi saladus, aga tegelikult maksti Jaagule (Jaak Joala – toim.) mustalt kõrvale Venemaa suurte mänedžeride poolt selleks, et ta nende programmides esineks, ja küllap tehti seda ka teistega,” meenutab Sersant.

Kui palju 80ndatel aga esinemisi ära keelati? Sirelpuu sõnul keelati ja üritati kogu aeg. „Loomulikult küsiti ja uuriti, andsime aru, aga kõik kõik ikka nii, et tegime ära ja oma asja edasi. Tegime väikesed muudatused. Eks tonti hakati nägema siis, kui jõudsime 80ndate lõppu,” räägib ta.

„Kui Andropov (Juri Andropov  – toim.) tuli võimule, siis sel perioodil hakati piirama kontsertide arvu. Lubati 16 kontserti kuus, erandeid tehti ainult paarile väga juhtivale artistile,” meenutab Sersant, et sellega üritati ehk reguleerida ka musta turgu.