Notre-Dame'i katedraal pärast laastavat tulekahju.Foto: PHILIPPE WOJAZER/REUTERS/SCANPIX
Maailm
17. aprill 2019, 12:00

PÄEVA KASUTU FAKT | Notre-Dame on kogu Prantsusmaa algus (2)

Igal tööpäeval kell 12.00 toob Õhtuleht lugejateni ühe fakti. Kui muidu on sel meelelahutuslik taust, siis tänane fakt on kahjuks päevakajaline ja seotud esmaspäevase hirmsa põlenguga Pariisi Jumalaema kirikus.

Alustuseks siiski Eestist. Tallinnas Raekoja platsil paikneb plaat, mis markeerib keskaegse linna südant, selle absoluutset keset ehk n-ö nullpunkti. Linna kasvamisega on keskpunkti asupaik mõistagi muutunud ja tänapäeval on Tallinna sümboolseks keskkohaks Viru ringtee ja sellest paarikümne meetri kaugusel paiknev Postimaja. Sealt saab alguse Eesti põhimaantee number 1, mis viib Narva ja Vene riigi aegadel ka selle vanasse pealinna Petrogradi ehk Peterburi. Sümboolselt peaks kõik kaugused Tallinnast olema mõõdetud just sellest punktist.

Prantsusmaa pealinnas Pariisis on sarnane punkt. See paikneb Isle de la Cité’il Notre-Dame’i kiriku ees asuval platsil. Põhjus peitub Pariis ajaloos – juba iidsetel aegadel kogunesid saarele kohalikud pariislaste eellased, sest seda oli kergem sissetungijate eest kaitsta. Hiljem jagasid saare kaheks kohalikud võimud ja jumalasulased ning 10. sajandil ehitati sinna ka linna katedraal. Toonast kirikut enam alles pole – 12. sajandil ehitati selle asemele jumalakoda, mis sai pärast Victor Hugo romaani maailmakuulsaks, Notre-Dame.

Arvestades Isle de la Cité’i tähtsust Pariisi ajaloos pole imestada, et just see valiti Prantsusmaa pealinna null-punktiks. Täpsemalt pandi plaat, mis märgib kõigi Pariisist väljuvate maanteede algust, maha just katedraali esisele platsile, loetud meetrite kaugusele Notre-Dame'i suurtest peaustest.

Kui väikese ja tegelikult mittemärkimisväärse plaadiga tegu on, näitab tõik, et jõulude aegu ei ole seda nähagi. Süüdi pole teps mitte lumi, vaid igal aastal pannakse täpselt sinna maha Notre-Dame’i ametlik jõulupuu, mis katab kogu maamärgi.

Allikas: Atlas Obscura.