Georgia Engel kuulus usulahku, mille uskumuse kohaselt on haigused kõgest illusioon, millest saab palvetades lahtiFoto: Vida Press
Inimesed
16. aprill 2019, 19:06

Suri näitleja, kes ei soovinud arstidega suhelda (7)

Ameerika komöödianäitleja Georgia Engel suri möödunud reedel 70 aasta vanusena. Naise surma põhjus pole teada, kuna religioossete põhimõtete tõttu ei suhelnud ta arstidega, kirjutab New York Times.

Engel näitles komöödiasarjas „The Mary Tyler Moore Show“. Algul vaid ühes osas kaasa lööma pidanud naine meeldis produtsentidele nii väga, et nad lõid talle oma tegelase: armsa, kuid natuke totukese Georgette'i.

Engelil oli omapärane hääl, mida üks sarja stsenaristidest kirjeldas kui „inglikest, kes on heeliumi hinganud“. Tänu sellele sai ta hiljem ka mitmeid rolle multifilmides. Engeli üks lähedastest sõbrannadest oli näitleja Betty White, kelle omanimelises sarjas ta samuti kaasa lõi. „Georgia oli ainulaadne naine, absoluutselt parim,“ sõnas White järelhüüdes Engelile.

2000ndate aastate alguses näitles ta komöödiasarjas „Kõik armastavad Raymondit“. Elu lõpu poole eelistas ta pigem teatrilava. Ühes elu viimases näitetükis „Half Time“ (eesti k. „Poolaeg“) üllatas 60ndates eluaastates näitlejanna publikut oma tantsuoskusega. Noorena tantsuga tegelenud naisel polnud raske mängida näidendis, mis räägib pensioniealisest ergutustüdrukute trupist, kes tantsivad spordivõistluste vahel hip hopi muusika järgi.

Engelil oli ka üks kummaline iseärasus. Nimelt oli ta nn kristlik teadlane (ingl. k Christian Scientist), kes usub, et haigusi aitab ravida palvetamine. Pseudoteaduslik uskumus võis naisele saatuslikuks saada, ent mis haigust ta võis põdeda, pole teada.

Liikumine sai alguse 19. sajandil USAs, mil Mary Baker Eddy avaldas raamatu, kus väitis, et haigused on vaid illusioon, mida saab palvetega ravida. Eddy sai inspiratsiooni arvatavasti kellassepalt ja petisest tervendajalt Phineas Quimbylt, kelle patsient ta oli.

Eddy leidis siiski, et murtud luid võivad ravida arstid (kuna selline ravimeetod olevat palve jõul küll mitte võimatu, kuid keeruline), samuti lubas ta järgijatel kasutada silmaarsti ja hambaarsti teenuseid (tema abikaasa oli hambaarst).

Pole teada, kui paljud inimesed, sh väikesed lapsed on kristliku teaduse tõttu enneaegselt surnud. Kristliku teaduse järgijaid jääb iga kümnendiga vähemaks, kuna paljud nende lastest ei soovi suureks kasvades enam liikumisse kuuluda.

Pseudoteaduse maaletooja Mary Baker Eddy uskus, et haigused on lihtsalt meeltesegadus Foto: Vida Press