VARJUTEATER: Muusikalise etteaste varjuteatri etendusest „Planeet  harmoonia” esitasid Kristjan Järvi, Mick Pedaja ja Tallinna kammerorkestri  keelpillikvartett koosseisus Mari Targo, Anete Ainsaar, Helen Kedik ja Johannes Sarapuu. Foto: Karli Saul
Inimesed
16. aprill 2019, 17:26

„Birgitta festival on oma looja Eri Klasi nägu.“

„Birgitta festival on lõputu inspiratsiooniallikas nii esinejale, publikule kui ka korraldajale ning ma arvan, et iidsed kloostrimüürid ja seal toimuv muusikeateatri pidupäev peegeldavad suurepäraselt festivali asutaja, maestro Eri Klasi võimet luua eristuvat ja erilist,“ avas tänavust Birgitta festivali tutvustava pressikonverentsi Tallinna Filharmoonia direktor Margit Tohver-Aints.

Eri Klasi nimi kordus üritusel korduvalt, sest just selleaastane festival on ametlikult pühendatud selle ellukutsujale Eri Klasile. „Pannes kokku programmi ja pidades esinejatega läbirääkimisi, oli erakordne pidevalt tõdeda, kui palju motiveerib Eri nimi tulema esinema,“ märkis Tohver-Aints.

Tema suust jäi küll kuulmata, kes on tänavuse festivali kõige kallim artist. „Ma arvan, et meil pole tänavu tippartisti, kelle honorar ülejäänute osas eriliselt esile tõuseks. Meil on tänavu väga häid artiste ja ma usun, et nad kõik saavad väärikalt tasutud,“ tõdes Tohver-Aints. 

Tema sõnul erineb Birgitta festival tänavustest teistest muusika suurüritustest just selle poolest, et see on eelkõige muusikateatri festival. „Ja ta on oma looja, Eri Klasi nägu. Ta oli žanriliselt väga mitmekesine inimene,  nagu me mäletame: tegi džässi, sümfooniat, ooperit, balletti ja selle festivali asutas ta just nimelt muusikateatri festivalina, mis annab meile žanriliselt väga laiad raamid pakkuda väga erinevat muusikat. Mitte ainult ooperit, vaid ka lavastatud oratooriume, lavastatud galasid ja visuaalteatri kontsertetendusi. Nii et me oleme žanriliselt palju mitmekesisemad kui kitsalt ooperifestival,“ ütles üks festivali korraldajatest, Tallinna Filharmoonia direktor Margit Tohver-Aints.

Birgitta festival toimub sel aastal 9.–8. augustini, tuues publikuni kaks suurt ooperit, klassikalise balleti, ooperi-ja  balletigalad, vokaalgrupi Voca  People etteaste ning esimest korda festivali ajaloos saab publik kaasa elada orkestri saatel toimuvale varjuteatrile. Tänavu toimub see 15. korda. Birgitta festival on ametlikult pühendatud festivali ellukutsujale maestro Eri Klasile, kellel on tänavu 80. sünniaastapäev. Tänavuse ettevõtmise peakülaline on Moskva Novaja Opera – ooperiteater, mille peadirigent maestro Eri Klas aastatel 2006–2011 oli.