Ene RämmeldFoto: Teet Malsroos
Inimesed
15. aprill 2019, 23:03

Pariisis elav näitleja Ene Rämmeld: „Selge see, et prantslased kõik nutavad!“ (29)

Pariisi elav näitlejanna Ene Rämmeld, kes Jumalaema kirikust kolme kilomeetri kaugusel elab, on juhtunust šokeeritud nagu ka terve Prantsusmaa. „Telekast vaatan praegu. Kohutav, millise kiirusega see areneb!” on ta sõnatu.

Kohaliku aja järgi veidi enne kella seitset alanud tulekahju on eestlase sõnul arenenud meeletu kiirusega ja seda ilmselt just seetõttu, et üheks Prantsuse ja Pariisi sümboliks peetud kirikus käisid hetkel renoveerimistööd, mistõttu oli seal sees ka palju puitmaterjali.

„Kolm aastat tagasi hakkas Notre-Dame’i sõprade assotsiatsioon raha korjama. See katedraal on Prantsuse ja Pariisi sümbol, koht, kus on väga palju kuninglikke abielusid toimunud ja ka matuseid. Lühidalt, see on prantslastele väga tähtis,” räägib Rämmeld Õhtulehele.

Tulekahju on naise sõnul niivõrd kiiresti arenenud ilmselt ka seetõttu, et kuigi kirikumüürid on kivist, tegeleti sees puidu restaureerimise töödega. Just kalliste puitumaterjalide tõttu see ka niivõrd kulukaks läks. Esialgu koguti 40 miljonit, siis loodeti veel 20 juurde saada ja sellest jäi endiselt väheks.

„Kõik see hinnaline puidu materjal põleb ära,” ohkab ta. Lisaks teab ta rääkida, et aastas käib seal keskmiselt 14 miljonit inimest ning sinna pääseb sisse ilma rahata. „See ongi tegelikult vaestele loodud, et ka vaene inimene saaks minna, rahulikult olla ja imetleda midagi ilusat,” tunneb ta suurt kurbust, et kõik see nüüd maha põleb.

„Mujal teatakse seda Jumalaema kiriku järgi aga prantslastele on see rahvuslikult tähtis! Tähtsam kui Eiffeli torn, sest sellega hakkasid kohalikud harjuma alles. Keegi ei sallinud seda raudkolakat,” räägib naine.

Kõige õudsem on tema sõnul see, et katedraalis on suured kiriku varandused. Näiteks kroonid, reliikviad, kuninglikud riided ja palju muud. „Selge see, et prantslased kõik nutavad!” on meeleolu tema sõnul Pariisis äärmiselt nukker. „Rahvas tormas kiriku juurde nagu tahaks kõike ise päästa. Politseil oli tükk tööd.”

„Mina olen kolme kilomeetri kaugusel, nägin seda musta pilve ja mõtlesin, et mis asi see on. Poeg helistas, sõitis sealt just mööda ja ütles, et mingi õudne õnnetus on. Ma veel naljaga mõtlesin, et Notre-Dame küll ei ole. Siis hakkasin jälgima, et mis siis juhtus,” räägib ta, kuidas uudis temani jõudis.

Tegelikult pidi täna kõne pidama Prantsusmaa president Emmanuel Macron, sest juba novembrist saadik on igal laupäeval tänavatel olnud kollaste vestide protestid. „Täna esimest korda pärast mitut kuud pidi kõnelema. Just pidi eetrisse minema ja kõik me tulimegi koju, et vaadata, mis siis president lõpuks räägib, aga see kõik jäi muidugi ära. Prantsuse televisioon näitab otseülekannet,” selgitab ta. „Kõik kaldad on inimestest mustad, nii palju on inimesi. Vaatame ainult pealt, midagi teha ei saa,” sõnab ta kurvastusega.

Katedraal oli aga halvas seisus ning tema ise sealt kõrvalt mööda kõndida ei tihanud, sest tänavalegi kukkus aeg-ajalt kive. Olukord muutus juba ka turistidele juba ohtlikuks.

„See on väga võimas sümbol. See on esimene koht kus kogu aeg käidi. Kui sa turist olid ja polnud Notre-Dame’is käinud, siis sa polnud Pariisis käinud.”