Marianne LeiburFoto: Kaspars Balamovskis
Saund
15. aprill 2019, 13:59

UNISTUSTEST SUUREM! Rahvusvahelise džässikonkursi võitnud eesti tudengineiu: „Minu enda suur soov oli jõuda finaali.“ (2)

„Konkurss on aasta-aastalt kasvanud suuremaks ja aina rahvusvahelisemaks, nii osalejate kui ka žüriiliikmete poole pealt,” räägib lauljanna Marianne Leibur, kes pälvis aprilli algul toimunud džäss-artistide konkursil Riga Jazz Stage 2019 lauljana peavõidu ja maestro Raimonds Paulsi poolt isiklikult välja antava eripreemia.

Riga Jazz Stage on Baltimaades üks mainekamaid konkursse, kus ka eelnevatel aastatel on Eesti muusikud suurepäraseid tulemusi saavutanud. Rahvusvahelisel konkursil oli osalejaid peale lähiriikide ja kaugemate Euroopa maade ka Austraaliast ja Aasiast. Esindatud olid Rootsi, Inglismaa, Türgi, Lõuna-Korea ja Jaapan. Eestist osales tänavu pianistide kategoorias Joel Remmel.

„Selline tunnustus annab märke, et olen õigel teel – ehk meeldib see ka teistele, mitte vaid mulle,” ütleb Marianne naerdes. „Kindlasti on see tuleviku mõttes väike kvaliteedimärgis,” lisab neiu, kes õpib Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias.

Marianne tutvus mitme osalejaga lähemalt. Pikemalt rääkis ta Türgi pianisti ja Rootsi lauljaga. Viimasega oli ühiseks vestlusteemaks Rootsis õppimine, sest just sinna plaanib eestlanna Erasmuse programmi kaudu tudeerima suunduda. „Tema kontakt on mul nüüd olemas. Kui mul õnnestub sinna minna, oskab ta mulle kindlasti nõu anda.”

Kes teeb, see jõuab: Marianne õpib praegu magistrantuuris džässlaulu, annab Gustav Adolfi Muusikakoolis laulu- ja solfedžotunde, on aktiivne mitmes bändis ning tegutseb oma esimese albumi salvestamisega. Plaadile jõuab ka lugu ‘’Eile, täna, homme’’, millele on valminud muusikavideo:

 

Möödunud pühapäeval sai ta ka Uno Naissoo nimelise loomingukonkursil esimese koha looga ‘’Tinasõdur’’, mis ilmub koos videoga 23. aprillil, veteranide päeval.

Riga Jazz Stage žüriiliikmed olid pärit Euroopast, Jaapanist ja Ameerikast. Nende seas oli kontsertide produtsente ja programmijuhte. „Kõik on alles selgumisel, keda ja kuhu kutsutakse,” sõnab Marianne, kes on esialgu saanud kutse esineda Türgis, legendaarses Nardise jazzklubis. Marianne sõnul on esinemiskutsetest olulisemgi kontaktide loomine, mida konkursil osalemine talle võimaldas. „Kui soovin minna kuhugi esinema ja ütlen, et olen selle konkursi võitja, siis on mul võibolla veidi lihtsam ligipääs. Kindlasti on väga vajalikud  ka tutvused muusikutega teistest riikidest.”

Konkursil oli mitu vooru. Esimene oli internetipõhine eelvoor, kus muusikul tuli saata paar salvestust. Kokku laekus konkursile 56 ankeeti 24st riigist. Kohapeale poolfinaali pääses 26 muusikut. Nendest finaali jõudsid kuus lauljat ja seitse pianisti. „Minu enda suur unistus ja soov oli jõuda finaali,” räägib Marianne, kes ei osanud oodata, et saavutab auhinnalise koha.

„Kui kuulasin teisi osalejaid ka, siis kõik olid väga omanäolised ja head, laulsid eriilmelisi lugusid. Ega täpselt ei teagi, miks kohtunike hääled mind soosisid. Mulle on öeldud, et mul on meeldejääv tämber ning mõjuv ja siiras lavaline olek. Konkursil esitatud ballaad ‘’The Nearness Of You’’ oli Läti tipp-vokaalpedagoogi Inga Berzina sõnul tema jaoks täiesti uue kõlaga. Ta tõi esile maitseka fraseerimise ja hingestatud esituse. Maria João, lauljatar Portugalist, kes oli žüriiliige ja andis ka ise kontserdi, õnnitles isiklikult ja lausus, et olin seda võitu väärt. Lisapluss oli võibolla veel see, et olen ka viiulimängija ja ühes loos mängisin lisaks viiulit,” arutleb Marianne. Suureks auks peab lauljatar Raimonds Paulsilt eripreemia saamist. “Nüüd kodus olles selgus, et mu vanaisa Kalju Terasmaa on ka koos Paulsiga omaaegsetel suurkontsertidel üles astunud, mõlemad küll oma ansambliga.’’

„Mis minu suurim trump oli, ei tea ise öelda,’’ naerab Marianne.  „Me kõik olime üksteise konkurendid ja inspireerijad. Nii kirju ja mitmekesine rahvusvaheline seltskond oli koos, et juba seda oli tore näha ja kuulda.”
Marianne hindab väga kõrgelt ka kodumaist džässmuusikute kogukonda ja võrgustikku. „Kindlasti aitab kaasa Eesti Jazzliit. On ka mainekas festival Jazzkaar, mis laseb Eesti muusikutel särada. Õnneks on meil see ringkond hästi tore ja hea. Kõik toetavad kõiki.”