Juhan PartsFoto: Jörgen Norkroos
Eesti uudised
12. aprill 2019, 19:40

Juhan Parts: PRIA toetuse väljapetjatega peaks tegelema ikka Eesti ise (51)

Euroopa Kontrollikoja liige Juhan Parts möönab probleeme PRIA toetustega turismitaludele, kuid arvab, et raha väärkasutamise kontrollimiseks ja uurimiseks on paremad võimalused liikmesriikidel endil. Seega peaks Eestis asjaga tegelema PRIA ja keskkriminaalpolitsei.

„Kontrollikoda (põhimõtteliselt Euroopa tasandi riigikontroll - toim) on äsja minu juhtimisel teinud põhjaliku auditi pettuseriskide juhtimisest Euroopa Liidus. Selgus, et pettustevastases poliitikas on mitmeid olulisi puudujääke,“ ütleb Parts Õhtulehele, lisades, et Euroopa Komisjonil puudub teave pettuste tegeliku ulatuse kohta. Tema meelest on pettustevastase tegevuse juhtimine killustunud. „Pettustevastase ameti OLAFi menetlemisprotsess on liialt ajakulukas ja enamasti ei vii OLAFi soovitused süüdistuste esitamiseni, ka põhjendamatult makstud ELi raha tagasinõudmine on kesine,“ leiab Parts.

Sellest, et PRIA süsteemis võib Euroopa Liidu ja Eesti maksurahast tehtud toetuste eesmärgipärase kasutamisega olla probleeme, on Õhtuleht kirjutanud mitu lugu. Ajavahemikus 2007. kuni 2013. aastani puhkemajadele toetustena makstud 15 541 960 eurost nõudis PRIA tagasi 861 373 eurot ehk umbes viis protsenti. Õhtulehe andmeanalüüsi järgi ei toonud PRIA toetusega püstitatud majutusäri tulemust aga vähemalt viiendikul toetuste saajatest.

Varem Eestis riigikontrolöri ja peaministri ametit pidanud Partsi sõnul kuulub kohustus toetusesaajaid kontrollida nii toetusi jagavatele kui ka järelevalve tegevatele agentuuridele, ent Euroopa Liidu senised sammud ei ole pettuste avastamiseks ja ärahoidmiseks piisavad. „OLAFi aeglase ja ebaefektiivse menetluse tõttu on süüdimõistmise protsent väga väike ja seega on ka heidutus uute pettuste vältimiseks praktiliselt olematu.“

PRIA toetuste kohta ütleb Parts, et kahtluste korral tuleb vahet teha tahtlikul pettusel ja ebaõnnestunud projektil.

Kolmapäevases Eesti Ekspressis soovis president Kersti Kaljulaid (kes oli Partsi eelkäija Euroopa Kontrollikojas) Juhan Partsile  jõudu, koostamaks üleeuroopaline audit juhtumite kohta, kus euroraha eest on ehitatud näiteks majutusasutus, aga tegelikult „pannakse hinnad, mille puhul on selge, et keegi ei tule“.

„President Kaljulaid ei ole minuga sel teemal rääkinud,“ tunnistab Parts.