Viini Ooperi balletitrupp 2011. aasta ballil. Foto: AP/Scanpix
Inimesed
14. aprill 2019, 10:00

KARMID SÜÜDISTUSED: Viini Riigiooperis peksti ja mõnitati balletiõpilasi (7)

Viini Riigiooper on algatanud juurdluse, uurimaks väiteid, et tema prestiižses balletiakadeemias on kaks õppejõudu õpilaste kallal füüsilist, vaimset ja koguni seksuaalset vägivalda tarvitanud. 

Austria ajakiri Falter avaldas üksikasjaliku paljastusartikli, mis põhines vestlustel õpilaste ja personaliga. Artikli andmeil oli pedagoogidel kombeks õpilasi nii käe kui jalaga lüüa, veriseks küünistada ja neid juustest kiskuda. Balletiõpilaste keha kohta tehti alandavaid märkusi. Kuna neidudele ei antud ei psühholoogilist ega toitumisalast abi, tekkis mõnel buliimia või anoreksia. Süüdistused puudutavad kaht pedagoogi. 

„Juhtunud on vastuvõetamatuid asju,“ tunnistab Riigiooperi direktor Dominique Meyer The Guardiani teatel. Tema sõnul oli üht õppejõudu hoiatatud juba kaks aastat tagasi ning tänavu jaanuaris ta vallandati. Lehe andmeil oli tegu Venemaalt pärit naispedagoogiga. Teist õpetajat süüdistab üks õpilane seksuaalkallaletungis. Viini prokuratuur uurib väidet ning seniks on pedagoog töölt eemaldatud.

„Vanemad usuvad, et jätavad oma lapsed akadeemias kõige kindlamatesse kätesse, aga see pole tõsi,“ ütleb endine priimabaleriin Gabriele Haslinger, kelle sõnul oli kõnealune venelanna toonud kooli Nõukogude stiilis kasvatusmeetodid. Viini Riigiooper kahetseb intsidente, avaldab õpilastele kaastunnet ning lubab töökeskkonda  parandada.