Mart NormetFoto: Daisy Lappard
Saund
11. aprill 2019, 20:11

Mart Normet: oli suur õnn, et Avicii ümber oli palju inimesi, kellega koos ta muusikat lõi (3)

„Aasta oli 2013, kui inimesed olid kogunenud Miamisse tümmi kuulama ja Avicii tõi lavale bandžo, terve rokibändi ja ehmatas publiku täiesti ära. Tegu oli rohkem kui lihtsalt poisiga, kes arvuti taga istub – ta mõtles väga loominguliselt ja lisas tantsumuusikasse hästi palju kantrielemente, mis on väga huvitav ja täiesti ootamatu. Tegu oli väga kihvti kujuga, kes põles kiiresti ja noorelt,” meenutab muusikut Mart Normet.

Aviciil ilmus kolmapäeval postuumselt esimene singel „SOS” ning tema perekond avaldab suvel ka artisti täispika albumi. „Uus muusikavideo on tehtud tema fännide kaastundeavaldustest. See lugu pani mind kaasa nõksutama, mis sest, et videos on must taust ja lugu on must. Sel muusikal ongi selline mõju, et saad seda võtta tantsu- ja isegi peoloona ning samas mõelda sõnumi peale,” räägib Normet „Ringvaates”.

Kuigi Avicii perekond teadis, et pojal on enesetapumõtted, ei suutnud nad midagi teha. „Tegu on keerulise teemaga, meil ongi raske tagantjärele lahata, mis kõik seal peas toimus ja mis suhted mängus olid. See näitabki pigem, kui raske on tipus olla. See, et sa teenid iga kontserdiga veerand miljonit, ei tähenda, et oleksid megaõnnelik. Kui vaadata tema dokumentaalfilmi, siis ta on zombi, ta on täiesti kutupiilu ja omadega läbi – pinge lihtsalt hävitabki inimest,” selgitab mees.

„Palju inkrimineeritakse tema mänedžerile, kes on samas dokfilmiski väga tõsine kullakaevaja. Ja kui ta leidis endale sellise labida, millega saab kulda lõputult kaevata, sis ta kaevas ja kaevas. Kuid ei saa tagantselga kellegi kohta öelda, et keegi on kellegi surmas süüdi,” räägib Mart. „Selge see, et ta töötas totaalselt üle oma võimete piiri,” lisab ta.

„Ta küll tuli popmuusika maailmast välja, ta ütles kaks aastat enne oma surma, et lõpetab tuuritamise. See oli väga uhke ja julge otsus öelda ei sellele samale veerandile miljonile, mis sa iga õhtu saad,” ütleb Normet. Siiski ei piisanud sellest, et puhtalt lehelt alustada.

Kuigi esinemistel olid Aviciil kaasas mälupulgad, millelt ta muusikat esitas, lõi ta siiski kõik oma lugude meloodiad ise. „Teda peetaksegi selles valdkonnas kõige tugevamate meloodiate autoriks, lisaks kirjutas ta ise sõnu. Kuid kuna ta tegi ka palju koostööd, ei tea kunagi, kellelt noot või kitarrikäik tuleb. Näiteks loos „Wake Me Up” mängis põhilise kitarrikäigu sisse hoopis Incubuse kitarrist. Oli suur õnn, et tal oli enda ümber palju neid inimesi, kellega koos ta ühes ruumis muusikat lõi. Ta oli küll hästi introvertne, aga see ei tähendanud, et ta oleks üksinda toas peidus istunud. Need samad inimesed lõpetasidki nüüd laulud ära. Tal olid täpsed märkmed, kuidas üks laul peaks kõlama,” usub ta, et Avicii suvel ilmuv album on täiesti autentne.